'Sınavda usulsüzlük yapıldı'
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Dışişleri Bakanlığı'nın personel alım sınavıyla ilgili "Bakanlık önceden almayı belirlediği kişileri almak için böyle bir çoktan seçmeli sınavı yönetmelik değişikliği ile kılıfına uyduruyor. Buradaki esas amaç diğer kurumlarda olduğu gibi kadrolaşmanın önündeki engelleri kaldırmaktır" dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Dışişleri Bakanlığı sınavında yapılan usulsüzlük iddialarını TBMM gündemine taşıdı. CHP'li Dibek, şöyle dedi:
"Bakanlık bugüne kadar yazılı ve sözlü sınavla personel almaktadır. Bir yıldır yazılı sınava çalışan adayların önüne 21 Ağustos'ta birden bire test sınavı da konmuştur. Yönetmelikten 7 gün sonra sınav ilan ediliyor ve 2 Eylül'de test sınavı yapılıyor. Ne gariptir ki sınav sonrasında soru ve yanıtlar yayınlanmıyor, puanlar açıklanmıyor, yalnızca sınava girenlere kazandınız ya da kazanamadınız e-postası atılıyor. 1 sene emek harcayan tüm adayların hakkı yeniyor. Bakanlık önceden almayı belirlediği kişileri almak için böyle bir çoktan seçmeli sınavı yönetmelik değişikliği ile kılıfına uyduruyor. Buradaki esas amaç diğer kurumlarda olduğu gibi kadrolaşmanın önündeki engelleri kaldırmaktır."
"Yönetmelik değişti"
Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği'nin önceki yönetmelikten yalnızca 10 ay sonra, 21 Ağustos 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Dibek, "Yeni yönetmelikte ilk defa çoktan seçmeli sınav yapılabileceği hükme bağlanırken, yönetmelikten tam 7 gün sonra Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memuru Alım İlanı yayınlamıştır" dedi.
6 Ekim 2010 tarihinde yalnızca kazandığı belirtilen adayların sıraları puanları açıklanmaksızın yayınlandığına dikkat çeken Dibek, "Sınavı kazanamayan yaklaşık bin 500 kişiye kazanamadınız e-postası atılmıştır. Tepkiler sonrasında 7 Ekim 2010 tarihinde adayların puanları ve sınavın taban puanı açıklanmıştır. Diğer taraftan yönetmelik ile adayın ikinci ve üçüncü yabancı dil bilgisini KPDS sınav sonucu ile kanıtlaması halinde, girilecek çoktan seçmeli ve yazılı sınavlarda ek puan sağlaması uygulaması 1 Ağustos 2011'e kadar açılacak sınavlarda uygulanmayacaktır" dedi.
"İlan değiştirildi"
1 Eylül 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk ve İhtisas Memuru Alım İlanı'nın da 15 Ekim 2010 tarihinde değiştirildiğini vurgulayan Dibek, "Buna göre, ilk ilanda yer alan Çince, Rusça, Arapça, Farsça veya Yunanca'dan sınava girecek adaylardan KPDS dil belgesi istenmesi uygulaması kaldırılmıştır" dedi.
"Neden 10 ay geçmeden yeni yönetmelik yapıldı?"
Önceki yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin üzerinden yalnızca 10 ay geçmesine rağmen neden yeni bir yönetmeliğin yapıldığına merak eden CHP'li Dibek, Dışişleri Bakanı'na, şu soruları sordu:
"Yeni yönetmeliğin yayınlanmasından yalnızca 7 gün sonra, yazılı sınav öncesi çoktan seçmeli sınavın da yapılacağı bakanlıkça ilan edilmiştir. Geçen seneden, yönetmeliğin çıktığı güne kadar adaylar yalnızca yazılı sınava hazırlanırken, birden çoktan seçmeli sınav yapılacağının da açıklanması adayların mağduriyetine neden olmamış mıdır?
İlgili yönetmelik daha erken çıkartılıp adaylara bu konuda bilgi verilmemesinin sebebi nedir?
Sınav sonrasında sorular ve yanıtları neden açıklanmamıştır?
Sınavı kazanan ve kaybeden adayların kaç puan aldıkları neden açıklanmamıştır?
İkinci ve üçüncü yabancı dillerin sınav puanlarına eklenmesi uygulaması 1 Ağustos 2011 tarihinden önce neden uygulanmamaktadır?
Bakanlığınız, belirlediği isimleri almak için mi yönetmelikteki yabancı dil avantajı uygulamasını 2011 sonrasına ertelemiştir?
Bir diplomat için yabancı dilin önemi ortadan mı kalkmıştır?
Aday forum sitelerindeki iddiaya göre, sınav sırasında cep telefonları sınav salonlarına alınmış, birçok kişi de mesajlaşmıştır. Adayların sınav salonuna telefonla girdikleri doğru mudur? Sınavda kaç adayın cep telefonu kullandığı tespit edilmiştir?
Çoktan seçmeli sınavı kazanan kaç aday yurt dışında eğitim görmüştür?
Konsolosluk ve İhtisas Memuru Sınav ilanındaki KPDS zorunluluğu neden kaldırılmıştır?
Her iki sınavda da KPDS puanının aranmaması, kamuoyundaki bakanlığın alacağı kişilerin baştan belirlendiği iddialarını güçlendirmemekte midir?"
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke