Şirketler halka arza yöneldi

Global halka arz faaliyetleri bu yılın ilk 2 ayında rekor seviyeye ulaşarak 193 işlemle 25,3 milyar dolar hasılat elde edildi.

Yayınlanma: 18.04.2011 - 11:47
Abone Ol google-news

Ernst & Young'ın yılın ilk 2 ayını kapsayan Global Halka Arz Raporu'nda, global halka arzlardaki artışın en büyük nedeni olarak; gelişmekte olan piyasalardaki büyüme trendine yatırım yapan global yatırımcıların, tüm dünya borsalarında fiyat artışlarını ve yeni kotasyonları tetiklemesi gösterildi.

Rapora göre, halka arzların sektörel dağılımında; enerji, sanayi, malzeme (madencilik, metal ve benzeri) ve teknoloji sektörleri ilk sırada yer aldı. Özelleştirme ve çok uluslu firmaların bölünme işlemlerinin de hacmin genişlemesinde etkili olduğunun ifade edildiği rapor kapsamında, halka arzlardaki artışın yıl sonuna kadar devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

2011'in tamamını kapsayan dönemde gerçekleştirilecek halka arzlarda yine Asyalı firmaların ağırlığının hissedileceği ifade edilen rapora göre, bu yıl Çin'in halka arzlarda dünya liderliğini koruyacağı belirtildi. 2011'in ilk 2 ayında Şanghay Borsası'nda 8 halka arz işlemiyle 4 milyar dolar, Şenzen Borsası'nda 51 işlemle 6,5 milyar dolar hasılat sağlandığı, Hong Kong Borsasında (HKEx) toplam hasılatın 50 milyar doları aşacağı ve özellikle yabancı doğal kaynaklarla iştigal eden kuruluşların kotasyonlarının süreceği bildirildi.

Raporda, Hindistan'ın da yüzde 8'lik GSYH artış oranı ve sağlıklı kurum kazançlarıyla kamçılanan halka arz piyasalarının hızla toparlanmaya devam ettiği ifade edilirken, ülkedeki 1 trilyon dolar tutarındaki altyapı yatırım planından ve 10 milyar dolarlık özelleştirme programından hız alarak 100'den fazla Hint şirketinin halka açılacağı ve sermaye artırımına gideceğinin öngörüldüğü kaydedildi.

Yılın ilk 2 ayında ABD borsalarında 26 işlemle 9 milyar dolar hasılat sağlanırken, Avrupa borsalarında bu rakamın 26 işlemle 1,8 milyar dolar olarak gerçekleştiği, Şubat sonu itibariyle ABD'de yaklaşık 150 şirketin 42 milyar dolar hasılat sağlaması beklenen işlemlerinin sırada beklediği bildirildi. Raporda, 2011'de enerji şirketlerinden Kinder Morgan'ın 3,3 milyar dolar değerindeki halka arzının ABD'de bugüne kadar gerçekleştirilen özel sermaye-destekli en büyük işlem olduğu kaydedildi.

Finansör destekli halka arzların artacağının da öngörüldüğü belirtilen raporda, Brezilya'nın öne çıktığı ifade edildi. 2011 yılında enflasyon oranının yükselmesine ve borsa işlem hacminin düşmesine karşın özellikle perakende, petrol, gaz ve madencilik endüstrilerinde ortalama işlem hacminin 500 milyon dolar tutarında 30 halka arz işleminin gerçekleştirileceğinin tahmin edildiği bildirildi.
 

Yeni halka arzlar bu yıl hız kazanacak

Global Halka Arz Raporu'nda, olumsuz koşullara işaret eden makro ekonomik risklerin borsada fiyatlanmış olduğunu düşünen birçok Avrupalı yatırımcının hisse senedine yatırım yaptığının belirtildiği, yeni halka arzların bu yıl hız kazanacağı, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Rus hükümetlerinin mali açıklarını kapatmaya çalışmaları nedeniyle Doğu Avrupa'da büyük özelleştirmeler yapılacağının tahmin edildiği kaydedildi.

İngiltere'de, bankaların gerek ülke içinde gerekse yurt dışında yeni şirket kurmaları nedeniyle bazı büyük halka arzlar gerçekleştirilmesinin beklendiği, Alman Borsası'na ise kuralların daha esnek olması nedeniyle KOBİ segmentinde çeşitli sektörlerden yaklaşık 20 küçük boy işletmenin kote olacağının tahmin edildiği belirtildi.
 

Türkiye, TL bono ihracında ilk 2 ayda 7 milyar dolar ile rekor kırdı

Raporda, geçen yılın ilk 2 ayında İMKB'de sadece 1 halka arz gerçekleşirken, 2011'in aynı döneminde bu sayının 6'ya çıktığı, Şubat sonu itibariyle halka arz için sırada bekleyen şirket sayısının ise 9 olduğu bildirildi. Halka arz piyasası gibi bir önceki yıla göre büyüme kaydedilen bir diğer alanın yurt içi TL bono ihracı olduğu belirtilen raporda, bu yılın ilk 2 ayında rekor olarak gerçekleşen 7 milyar dolar tutarındaki bono ihraç işlemlerinin çok büyük bir kısmının bankalar tarafından yapıldığı kaydedildi.

Ernst & Young Gelişmekte olan Pazarlar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gregory K. Ericksen, rapora ilişkin değerlendirmesinde, tüm dünyada halka arz işlem sayısında ciddi oranda artışların kaydedildiğini belirterek, ''2007'deki finans krizinin ardından çıkış rotalarının azalması, sermaye temini imkanlarının daralması ve çok sayıda kotasyonun ertelenmesi nedeniyle dünya genelinde bekleyen halka arz işlem sayısı oldukça yükseldi. Özellikle satın alma yöntemi ile gerçekleşen sermaye artırımları rekor seviyelere yükseldiği için ikincil piyasalardaki hareketliliğin de hızını koruması bekleniyor. Öz sermaye değerlemelerine yönelik yatırımcı güveninin güçlenmesi ve risk iştahının artması nedeniyle halka arzların sadece BRIC ülkelerinde değil, Güneydoğu Asya, Doğu Avrupa ve Latin Amerika gibi farklı coğrafyalarda ve sektörlerde de gerçekleşeceği bekleniyor'' ifadesini kullandı.

Ericksen, yabancı yatırımcılara tümüyle açık olan tek Çin borsası olarak HKEx'in uluslararası düzeyde büyümek amacıyla global fonlara erişim sağlamak isteyen Çin şirketleri için önemli bir üs olduğunu, bu yıl Çin'de bazı büyük kamu kuruluşlarının yanı sıra, tüketim ürünleri, altyapı, teknoloji ve ilaç sanayinde birçok küçük ve orta boy işletmenin halka arz işlemlerinin sırada beklediğini bildirdi.

2011'in ilk 2 ayında rekor bir başlangıca şahit olmalarına karşın global makro ekonomik risklerin piyasada dalgalanmalara yol açabileceği için hızlanma trendinin istikrarlı bir rotada ilerleyemeyebileceğini ifade eden Ericksen, ''Yine de, öngörülemeyen bir kriz gerçekleşmediği takdirde 2011 yılında dünya genelinde halka arz piyasalarının 2010'a kıyasla daha güçlü olacağı beklenmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Ernst & Young Türkiye Halka Arz Lideri ve Denetim Ortağı Metin Canoğulları da Türkiye'nin 2011 yılında finansal piyasalarda gösterdiği performansın bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde artış kaydettiğini belirterek, ''Türkiye'nin, 2011 yılı ilk 2 aylık döneminde gösterdiği finansal performans işlem adedi bazında oldukça başarılı diyebiliriz. 2011 yılının ilk iki ayında gerçekleşen 6 halka arz işleminden 369,2 milyon dolar hasılat elde edilmiştir. 2010 yılında tek halka arz işlemi ile elde edilen hasılat ise 435,5 milyon dolar olmuştur. Halka arz sayısı geçtiğimiz yılın 2 aylık dönemine göre sayı olarak artış göstermekle birlikte hasılat anlamında düşük kalmıştır. Bankaların bono ihraç işlemleri bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir oranda artarak büyüme rekoruna imza atmıştır'' ifadesini kullandı. Canoğulları, 2011 yılında halka arz işlemlerinin devam etmesini beklediklerini kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler