'Şirketler Kasko bedeli mağduru'

ATO Başkanı Sinan Aygün, şirketlerin ikinci el araç satışlarında, satış fiyatının kasko değerinde altında kalması nedeniyle vergi dairelerinde, sorun yaşadıklarını ve maddi zarara uğradıklarını belirtti.

'Şirketler Kasko bedeli mağduru'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.06.2010 - 08:22

ATO Başkanı Sinan Aygün, "şirket araçlarıyla" ilgili yazılı açıklama yaptı. Şirketlerin "kasko bedeli" mağduru olduğunu vurgulayan ATO Başkanı Aygün, şirketlerin, ikinci el araç satışlarında, satış fiyatının kasko değerinin altında kalması nedeniyle vergi daireleri ile sorunlar yaşadıklarını ve maddi zarara uğradıklarını belirtti. Sıkıntının kasko değeri ile günün rayiç değerinin birbirini tutmamasından kaynaklandığını vurgulayan Aygün, "Bu konuda üyelerimizin mağduriyetini giderecek bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

'Sıfır kilometre araçlar da bile fark var'

Sıfır kilometre araç satışında bile satış bedeli ile kasko değeri arasında fark bulunduğuna dikkati çeken Aygün, şu örneği verdi: "Örneğin üyemiz galeriden 44 bin 250 TL'ye sıfır kilometre Ford Transit araç satın alıyor. Bu aracın 2009 yılı kasko değeri 59 bin 550 TL. Arada yüzde 25 fark var. Yani aracı satan galeri de kasko değerinin altında bir fiyata satış yapıyor. Söz konusu aracın ikinci el fiyatı da doğal olarak kasko değerinin çok altında oluyor. Üyemizin kullanılmış araca kasko değeri üzerinden müşteri bulması mümkün değil. Piyasa değeri ne ise ancak o fiyattan alıcı bulabilir. 2009 model Ford Transit aracın ikinci el değeri azami 37 bin - 39 bin TL'dir. Üyemiz kasko değeri üzerinden fatura düzenlerse almadığı 20.000 TL'nin vergisini de ödemek zorunda kalıyor. Olması gerektiği gibi, satış değeri üzerinden fatura düzenlerse dosya takdir komisyonuna gönderiliyor. Komisyonda da kasko değeri üzerinden vergi tarhiyatı yapılıyor."
 

Üyeler aylarca, yıllarca mağdur ediliyor

Aygün, 1999 model Mitsubishi Prestij Turbo'nun kasko değerinin 37 bin 905 TL, piyasa değerinin 29 bin TL, 2009 model Volkswagen Crafter Volt ELWB'nin kasko değerinin 67 bin 305 TL, piyasa değerinin 52 bin TL, 2009 model Fiat Ducato 17+1 Otobüs MAXI'nin kasko değerinin 52 bin 990 TL, piyasa değerinin 46 bin 500 TL, 2004 model 18+1 Peugeot J9'un kasko değerinin 25 bin 750 TL, piyasa değerinin ise 12 bin-15 bin TL olduğunu da kaydetti. Takdir komisyonunun kasko bedeli üzerinden res'en tarhiyatta bulunması durumunda konunun mahkemelere yansıdığını ve dava sonuçlanıncaya kadar aracın üzerine haciz konulduğunu anlatan Aygün, "Üyelerimiz aylarca hatta bazen yıllarca mağdur ediliyor. Vergi idaresi, piyasa koşullarını dikkate almalı. Sıfırı bile kasko değerinin altında olan aracın ikinci el fiyatı nasıl kasko değeri ile aynı olabilir?" dedi.
 

'Vergi tarhiyatında gerçek satış bedeli esas alınmalı'

Satılan araçların durumu ve işletmenin finansman ihtiyacı gibi nedenlerle, araç satış bedellerinin emsal değerine göre düşüklük gösterebilmesinin ticari hayatta ekonomik ihtiyaçlar nedeniyle her zaman mümkün olduğu da sözlerine ekleyen Aygün, "Vergi tarhiyatında aracın kasko değerinin değil gerçek satış bedelinin esas alınması gerektiği yolundaki tebliğe uyulmasını istiyoruz" diye konuştu.
 

Tebliğ'de ases alınacak tutarın gerçek satış bedeli olması gerektiği yer alıyor

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 170 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin "Motorlu Taşıtların Satışında Esas Alınacak Bedel" başlıklı bölümünde, "Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, motorlu taşıtların kasko sigortasına esas bedelden daha düşük bedelle satılması halinde, Gelir veya Kurumlar Vergisi açısından kasko bedelinin mi yoksa gerçek satış bedelinin mi esas alınacağı konusunda tereddütlerin olduğu anlaşılmıştır. Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulaması bakımından, mükelleflerin satışını yaptıkları motorlu kara taşıtlarına ilişkin esas alınacak tutar, gerçek satış bedelidir" deniliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler