Sistem tam başkanlık, ismi cumhurbaşkanlığı
Nasıl bir anayasa değişikliği önerisi getireceği merak edilen AKP, halka ‘sempatik’ gelebilecek formüller üzerinde duruyor.
Anayasa değişikliği önerisini en kısa sürede TBMM gündemine getirileceğini açıklayan AKP, muhalefet partileri ve olası referandumda halka sempatik gelebilecek bazı formülleri de değerlendiriyor. Partide ‘başkan’ ifadesinin kamuoyunda yarattığı antipati de dikkate alınarak ‘sistem olarak tam başkanlık, ancak başkan ifadesi yerine Cumhurbaşkanı” ifadesini içeren bir anayasa değişikliği olabileceği de dillendiriliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık sisteminin referanduma gidebilmesi için Meclis’te destek verebilecekleri mesajının ardından gözler kısa zamanda öneriyi Meclis’e getireceğini açıklayan AKP’nin, nasıl bir sistem öngöreceğine çevrildi. Yeni anayasa çalışmalarının uzun zaman alacağı, bunun yerine başkanlık sistemini içeren 15 maddelik bir anayasa paketi üzerinde duran AKP’de, başkanlık sisteminin içeriğinin ne olacağı konusunda çeşitli olasılıklar değerlendiriliyor. Tam başkanlık sisteminin önerilmesi ağırlık kazanırken, anayasanın hangi maddelerinde düzenleme yapılacağı konusunda Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında hukukçulardan oluşan bir ekibin metin hazırlayacağı belirtiliyor.
Partide, anayasa değişikliğinin kısa sürede çıkması için en fazla 15 maddelik bir değişikliğin yeterli olacağı, ancak anayasanın yasama, yürütme ve yargı bölümlerinin neredeyse tamamında ‘Cumhurbaşkanı’ ifadesinin geçmesi nedeniyle sistemin tam başkanlık olması, ancak ‘başkan’ yerine “Cumhurbaşkanı’ ifadesinin kullanılmasının anayasa değişikliğinin daha kolay yapılmasını sağlayacağı da tartışılan formüller arasında yer alıyor.
Bazı parti yöneticileri, “Sistem tam başkanlık sistemi olur, ama adı başkan olmaz da yine Cumhurbaşkanı olur, ancak başkanlık yetkileriyle donatılır” görüşünü dile getiriyor. Bu formülün, anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda 330 oyun üzerinde geçmesi ve referanduma gitmesi durumunda ‘başkan’ ifadesine antipati duyan kesimlere daha sıcak gelebileceği ve halk oylamasında ‘evet’ oranını yükselteceği değerlendirmesi yapılıyor. Partide tüm formüller masaya yatırılıp ayrıntısıyla değerlendirildikten sonra nasıl bir içerikle başkanlık sisteminin önerileceğine ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım arasında yapılacak istişareler sonucunda karar verilecek.
Erken seçim ihtimali
Parti yöneticileri, “Dönüşü olmayan bir yola girildi. Eğer Meclis’ten referandum kararı çıkmazsa, 2017’de büyük bir ihtimalle erken seçime gidilir ve ‘Halka sistem sorunu Meclis’te aşılamadı. Sistemi düzeltmek için bize yetki verin’ denir” görüşünü dile getiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!