Siyaset yapan üyeye koruma

Avukat itiraz için kararı istedi, Danıştay ise tebliğ etmedi.

Yayınlanma: 13.01.2019 - 22:31
Abone Ol google-news

 

Danıştay Genel Sekreterliği, 24 Haziran seçim sürecinde CHP’nin adayı Muharrem İnce’yi “türban” üzerinden “Muharrem İnce zihniyetindekilerin yaşattıklarını unutmadık unutmayacağız” diyerek hedef alan Danıştay üyesi Aysel Demirel ve buna göz yuman Danıştay Başkanı Zerrin Güngör hakkında yapılan şikâyetin reddedilmesi kararını, ısrarla şikâyetçi avukatlardan sakladı. Avukat İsmail Çakmak’ın, “Kararın örneğini tarafıma tebliğ edin, karara itiraz edeceğim” başvurusunu değerlendiren Danıştay Başkanlar Kurulu, sanki karara itiraz edilmiş gibi bu talebi esastan görüşerek “ret” yanıtı verdi.

24 Haziran 2018 seçim sürecinde CHP’nin adayı Muharrem İnce, türbanla ilgili olarak seçmenlere, “İster evinde tak, ister dışarıda, ister devlette tak. Başörtü meselesi milletin meselesi olmaktan çıkmıştır” mesajını verdi. Danıştay üyesi Aysel Demirel, sosyal medya hesabından bu mesaja, “Evet, çok şükür başörtüsü mesele olmaktan çıkmıştır. Bugün gizlemeye çalıştığınız gerçek niyet ve çabalarınıza rağmen. Muharrem İnce zihniyetindekilerin yaşattıklarını unutmadık, unutmayacağız” yanıtını verdi. Bunun üzerine Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlar İsmail Sami Çakmak ve Ömer Faruk Eminağaoğlu, Aysel Demirel’in siyaset yaptığını, tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Danıştay Başkanlığı’na başvurdu. Dilekçede, bu duruma göz yuman Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de şikâyet edildi.

Başkanlık Kurulu reddetti

Danıştay Genel Sekreteri Abdurrahman Gençbay, iki avukata, 12 Temmuz 2018’de gönderdiği yazıda, Başkanlık Kurulu’nun şikâyeti reddettiğini, bu karara karşı 7 gün içinde Başkanlar Kurulu’na itiraz edilebileceğini bildirdi. Bunun üzerine Danıştay Genel Sekreterliği’ne yazı gönderen avukat Çakmak, karara itiraz edebilmesi için Başkanlık Kurulu’nun kararının bir örneğinin kendisine gönderilmesini isterken, ayrıca karara itiraz edeceğini belirten “süre tutum dilekçesi” sundu.

‘İtirazın reddedildi’

Kararı bekleyen avukat Çakmak, Danıştay’tan gelen yeni bir yazıyla hayal kırıklığına uğradı. Danıştay Genel Sekreteri Abdurrahman Gençbay tarafından gönderilen yazıda, Danıştay Başkanlar Kurulu’nun avukatın dilekçesini incelediği, kararın tebliğ edilmesine yer olmadığına karar verdiği anlatıldı.
Avukatın verdiği süre tutum dilekçesinin de “sanki itiraz dilekçesiymiş gibi işleme konulduğu” anlaşılan yazıda, Başkanlar Kurulu’nun şikâyet dilekçesinde yer alan hususların disiplin soruşturmasını gerektirir eylemlerden olmadığı gerekçesiyle bu kararla ilgili başka bir yargı merciine başvurulamayacağına kesin olarak karar verdiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler