"Siyasi İslam ekonomik kriz kurbanı"

Newsweek dergisi, küresel krizin, dini radikalleri seçim sandıklarında gerilettiğini savunarak "Siyasi İslam, ekonomik krizin kurbanı" derken AKP'nin yerel seçimdeki oy kaybını örnek gösterdi. Dergi, "Başbakan Erdoğan, her şey psikolojik olduğunu söyleyerek iş dünyasından gelen, IMF'den yardım alınması çağrılarını gözardı etti ve kredi krizinin Türkiye üzerindeki etkilerini küçümsedi" diye yazdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2009 - 08:41

Küresel krizin, dini radikallere seçim sandıklarında darbe vurduğu yorumu yapıldı. Newsweek, son sayısında "Ekonomiler Batarken Radikaller, Geriliyor" başlığıyla yayınladığı analizde, AKP'nin sandıktaki destek kaybına ilişkin olarak "İhracat, istihdam ve büyümenin yanısına finansal krizin pek söz edilmeyen bir kurbanı daha var: siyasi İslam. Dünya çapındaki Müslüman ülkelerinde seçmenler, daha kuru ama daha ehil ekonomik bürokratlara yönelerek İslamcı ve diğer değerlere dayalı partilere sırtlarını dönmeye başladı" görüşünü dile getirdi. Dergi şöyle devam etti:
"Türkiye'yi alalım: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her şey psikolojik olduğunu söyleyerek iş dünyasından gelen IMF'den yardım alınması çağrılarını gözardı etti ve kredi krizinin Türkiye üzerindeki etkilerini küçümsedi. Erdoğan, finansal konuların yerine İsrail'e eleştiriler dahil, çeşitli İslami platformlar üzerinden kampanya yaptı. Ancak Türk seçmenleri yurt içi ile daha çok ilgili sorunlardan endişe duyuyordu. Ekomomi, sadece 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 6.2 küçülmüştü. Ve AKP'ye halkın desteği yüzde 8 azaldı ve parti, Anadoludaki kalelerinde bile oy kaybına uğradı."

 

"Endonezya'da İslamcılar oy kaybetti"

Benzer bir durumunun geçen hafta Endonezya'da yapılan seçimlerde yaşandığını, İslamcılar zayıf bir performans göstererek oylarının yüzde 38'den yüzde 25'e indiği gibi göründüğünü kaydeden dergi, geçen Şubat ayında ülkede yapılan bir ankete katılanların yüzde 76'sının hükümetin ekonomik gelişmeye daha da odaklanması gerektiğini söylediğine dikkat çekti.

 

"Sonraki test İran"

Asia Vakfı Ülke Direktörü Robin Bush'un da, zor ekonomik koşulların, Endonezya'da en az şimdilik İslamcı gündeme olan ilgiyi azalttığı değerlendirmesine yer veren dergi, "Sonraki test, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın Haziran'daki seçimlerde yeniden adaylığını koyduğu, İran olacak" derken, Ahmedinejad'ın rakibi eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi'nin, daha iyi olan kendi ekonomik sicilini vurguladığı bir kampanya yürüttüğünü kaydetti.
 

Dergiye konuşan Columbia Üniversitesi'nden İran uzmanı Gary Sick'in, Ahmedinejad'ın destek kaybına uğrayacağı tahmini yaparken "İnsanlar, dini ideolojiden çok ayakta kalma ve ekonomik konulara daha çok zaman ve dikkat ayıracak" yorumunu yaptı.

Buna karşın tüm İslamcı partilerin aynı biçimde etkilenmediğini de belirten dergi, Lübnan Merkez Bankası'nın riski yatırımları yasaklamak için sağduyu adımlar atarak bu ülkenin liderlerini küresel krizden koruduğunu, seçmenlerin Haziran ayında sandık başına gideceği zaman ideoloji gibi başka konulara odaklanabileceğini belirtirken de "Yine, bu, İslamcılar için daha çok kötü haberler anlamına gelebilir çünkü eğer Hizbullah batarsa kendilerinden başka suçlayacak kimse olmayacak" görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler