Siyasi reformlar yavaş, 'türban' masummuş

CHP'nin 'çarşaf açılımı'nın kendisini şaşırttığını belirten Türkiye-AB Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Türban ile çarşaf arasında çok büyük bir fark olduğu, çarşafın türban kadar masum bir şey olmadığı" yorumunu yaptı. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten ise, "siyasi reformlarda bir durgunluk görüyoruz. Oysa reform sürecinin kalbi siyasi reformlar" değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 11:21
Abone Ol google-news

Meclis’te gazetecilerin, CHP’nin ‘çarşaf açılımı’na ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye-AB Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Baykal’ın çarşaf açılımının kendisini şaşırttığını söyledi.

CHP’nin türbanla ilgili farklı bir yaklaşım içinde olduğunu kaydeden Lagendijk, şöyle konuştu: “Sayın Baykal’ın bu açılımı beni şaşırttı. Çünkü Sayın Baykal’ın türban konusunda söylediklerini hatırladıkça anlamakta güçlük çekiyorum. Fakat CHP içerisinde türban konusunda bir politika geliştirmesini çok olumlu buluyorum ve cesaretle bu konuda gitmesini istiyorum. Şahsi görüşümü de söyleyeyim; Türban ile çarşaf arasında çok büyük bir fark olduğunu, çarşafın türban kadar masum bir şey olmadığını düşünüyorum. Çarşaf kadınları ayaklarına kadar örtü içine sokuyor. Türbanla karşılaştırılmayacak ölçüde bir simge olarak görüyorum.” Baykal’ın ‘çarşaf açılımı’ konusunda samimi olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Lagendijk, “Çok erken, seçimlere doğru gidiyoruz. Daha doğrusu bu konudaki açılımın ne kadar ciddi olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak pozitif bir açılım olarak görmek istiyorum” karşılığını verdi.

Lagendijk, temasları çerçevesinde tek görüşmediği kişinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olduğunu da söyledi.

 

Reform sürecinde yavaşlama var

Lagendijk, AB'ye tam üyelik sürecinde Türkiye'nin reform sürecinde yavaşlama gözlemlediklerini, "Türkiye stratejik açıdan çok önemli olduğu için, hükümetin ne istiyorsa yapabileceği şeklinde bir intiba bulunduğunu" söyledi.

Ankara'da temaslarda bulunan Lagendijk, yaptığı açıklamada, "Türkiye stratejik açıdan çok önemli olduğu için, hükümette bazılarının reformların bekleyebileceğine inandığı ve hükümetin ne istiyorsa yapabileceği şeklinde bir intiba var" diye konuştu.

Lagendijk, "Ancak günün sonunda düğmeye basacak kişi Başbakan Tayyip Erdoğan'dır" yorumunda da bulundu.

Türkiye'nin reform sürecinde yavaşlama gözlemlediklerini kaydeden Lagedijk, özellikle de ifade özgürlüğü ve Kürtlere daha çok hak verilmesi konularında endişeleri olduğunu söyledi.

 

Ria Oomen Rujiten'in açıklamaları

Yine Ankara'da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Hrıstiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten de aynı hususa değinerek, "Türkiye dış politika konularında ve bölgedeki sorunların çözümünde olumlu bir rol oynamakta. Ancak bu siyasi reformlar alanında hiçbir şey yapmamak için bahane değil" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu'nda gelecek hafta ele alınacak Türkiye raporunu hazırlayan Ruijten, Türkiye'nin reformlarını hızlandırması gerektiğini, aksi takdirde üyelik hayallerinin yıkılma riskinin söz konusu olabileceğini öne sürdü. Raportör, "Siyasi reformlarda bir durgunluk görüyoruz. Oysa reform sürecinin kalbi siyasi reformlar" değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler