Soma için ortak bildiri: Zeytinden, madenden, santralden vazgeçmeyiz

Manisa'nın 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası ardından termik santral yapılması için 6 bin 666 zeytin ağacının kesilmesiyle gündemlerden düşmeyen ilçesi Soma'da 11 sivil toplum kuruluşu tarafından ulusal gazetelerde bildiri yayımlanarak, "Ne zeytinden ne madendenden ne de santralden vazgeçemeyiz" denildi.

Soma için ortak bildiri: Zeytinden, madenden, santralden vazgeçmeyiz
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 24.12.2014 - 16:59

Ulusal basında 'Soma Sivil Toplum Bildirisi' adı altında bugün yayımlanan bildiride, Soma ekonomisinin can damarı olan kömür ve termik santralinin çiftçinin ürettiği ürünler ve sofradaki zeytinin yetişmesinin de büyük önem taşıdığı belirtildi. Bildiride, "Eğer Soma'yı Somalılar'ı ve ülkemizi gerçekten seviyorsak bize göre, ne zeytinden, ne madenden ne de santralden vazgeçemeyiz" denildi. Bildiride ayrıca kesilenlerin yerine firma tarafından dikileceği taahhüt edilen 60 bin zeytin ağacının takipçisi olunacağı da vurgulanarak, şöyle devam edildi: "Bizler ilçe ekononimizin daha da büyüyceği öngörülen önümüzdeki yıllar için ve ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve üstü zenginliklerimizin üretime katılması taraftarıyız. Bu bağlamda rakamlarla yeni termik santral, 1 milyar dolarlık yatırımla ilçe ve ülke ekonomisine yen bir soluk verecek, doğalgaz ithalatını ikame ederek ülkemize yılda en az 250 milyon dolar tasarruf ettirecek. İnşaat sırasında yaklaşık 2 bin kişiye, faaliyete geçtikten sonra da bin kişiye 30 yıl boyunca istihdam sağlayacak. İş ve aş sağlayarak esnafımıza büyük destek olacaktır."

Bildiride Soma kömürünün milli ekonomiye kazandırmak adına elektrik üretmede çevreye zarar vermeden kullanmayı taahhüdü veren yeni termik santralin yapımı için uzlaşı ortamında üzerlerine düşeni yerine getirip, benzer yatırımlara destek verileceği de belirtildi.

BİLDİRİYE TOPLANTIYLA KARAR VERİLMİŞ

Soma'nın çok ciddi badireler atlattığını belirten Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, bildirinin yayınlanma amacını şöyle anlattı: "301 kişinin yaşamını yitirdiği maden kazasından sonra ekonomik çöküntü içerisine girdik. Son zamanlarda yine 2 bin 831 madenci işten çıkartıldı. Bu madenci kardeşlerimizin çalışmaya ihtiyaçları var. Soma'da yatırım olarak madenler ve termik santral önem arzediyor. Soma'ya yeni yatırım gelmesi yolunda gerçekleşmiş ve onaylanmış proje olan yeni santralin yapılmasına destek veriyoruz. Ancak burada bazı hassasiyetlerde var. Bu hassasiyetler göz önüne alınması gerekiyor. İnsanları yerlerinden etmek yerine daha uygun alanda bu santralin yapılmasını talep ediyoruz. Ulusal gazetelerde belirttiğimiz gibi 'Ne zeytinden, ne madenlerden ne de santralden vazgeçmek istemiyoruz.' Ticaret odası olarak yatırımların önünün açılmasını istiyoruz. Bu nedenle de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir ortak görüşme yaptık. bu görüşme sonucunda da ortak paydada buluşup, bu bildirinin yayımlanmasına karar verdik. Bir çözüm yolu bulunması Soma için önem arz ediyor. Biran önce zeytin sahalarımızın arttırılmasını ve santralin yapılması istiyoruz. Mutlaka zeytin kesimi olacaktır, bir takım kişileri bu rahatsız edebilir. Onlar da haklıdır. Ancak ülkenin ve sanayinin gelişmesi için elektrik çok önem arz etmektedir. Bu yatırım için de en uygun yer Soma'dır. Bunu da Yırca Mahallesi sakinlerini rahatsız etmeyecek şekilde onların taleplerini göz önünde alacak şekilde santralin yapılabileceğine inanıyoruz. İnşallah en kısa sürede uzlaşma ile birlikte bu santralin yapımı başlar."

BİLDİRİYE İLK DESTEK KAYMAKAM ATÇI'DAN

Ulusal basında neredeyse tam sayfa yer alan bildiriye ilk destek Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'dan geldi. Soma'daki sivil toplum kuruluşlarının ulusal ve görsel basına verdikleri demeçleri uygun bulup, desteklediğini belirten Kaymakam Atçı, bildiride istenilen her şeye onay verdiğini vurgularken, devletin çalışmayan işçiye de ücretini verdiğini kaydederek şöyle konuştu: "İşçi, 'İleride ne olacağım?' düşüncesi ile parasını harcamadı. Harcamayınca da esnaf iş yapamaz oldu. Bunların yanında bir de Yırca olayı çıktı. Bu mahalle sınırları içine yapılacak olan termik santralin oluşacağı yerde 'zeytin ağaçları kesildi' diye istenmeyen olaylar oldu. Bu santrali yapacak olan firma çok büyük bir firma. Bu santralin inşaatında binlerce Somalı vatandaşımız çalışacak. Daha sonra bu vatandaşlarımız yine bu iş yerinde çalışmalarını devam ettirecekler. Fakat yaşanan olumsuzluklar ve bazı etkenler vatandaşla devleti karşı karşıya getirdi. Şimdi konu yargıya taşındı. Yargının vereceği karar doğrultusunda biz de devlet olarak gereğini yapacağız. Kurulacak santral çevreye zarar vermeden elektrik üretecek. Zaten bu santral buraya yapılırken doğaya da zarar vermeyeceği belirtildi. Bizler de bazı olaylara katlanacağız bunun başka yolu yok. Bu santral Soma'ya kazandırılmalı. Santral ile Türkiye ekonomisi de kazanmış olacak."

MUHTAR AKIN'DAN SİTEM

Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın ise santralin yapılmasına karşı olmadıklarını vurgularken bunun yapılması halinde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını, işsiz gençlere iş olanağı sağlanacağını ifade ederken, "Bunlar yapılırken habersiz bir şekilde kesilen 25 yıllık zeytin ağaçlarımıza acıdık. Ziraat Odası'nın üyesiyiz. Ancak, oda hakkımızı hiç aramadı. Ağaçların niye kesildiğini hiçbir şekilde gündem getirmedi. Bu durum bizleri üzdü" diyerek, sitemde bulundu.

Soma Sivil Toplum Bildirisi'nde imzası bulunanlar şöyle: "Soma sanayi ve Ticaret Odası, Türkiye Maden İşçileri (MADEN-İŞ) Sendikası Ege Bölgesi Şubesi, Soma Ziraat Odası, Soma Nakliyeciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Soma Küçük Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi, Soma Spor Kulübü Derneği, Soma Sağlık Sosyal ve Eğitim Vakfı, Soma Minibüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Soma Şoförler ve Otomobilciler Odası, Soma Seyahat Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Soma kültür ve Dayanışma Derneği."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler