Soma’da hasat var
Para kazanan kadının daha eşit harcadığını anlatan KAGİDER Başkanı’na göre üreterek gücünü fark eden kadın, başka kadınların da kurtuluşu oluyor.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, kadınla erkeğin kazandığı parayı harcama alışkanlıklarının da farklı olduğunu, ekonomik hayata katılan bir kadının yatay harcama yaparak olumlu bir dizi farka yol açtığını anlattı. Oktar, kadının daha sürdürülebilir işlere para harcadığını, erkeklerin daha kişisel ve dikey harcama yaparken kadının pek çok alana eşit para ayırdığını belirtti. Soma’da facia sonrası başlatılan yardım çalışmalarının kooperatife dönüştürülerek kadınların kendi işlerini yürütür hale geldiğini vurgulayan Oktar “Toplumu da geliştirecek olan üretimdeki gücünü fark eden kadınlar olacak” dedi. Oktar, bu nedenle kalkınmak ve zenginleşmek isteyen toplum için yolun, kadınların çalışma yaşamına katılması hatta onların girişimci olmasından geçtiğini söyledi.
Türkiye’de kadın girişimci sayısını artırmak üzere yola çıkan derneğin bugün 15. yıla ulaştığını aktaran Oktar’ın verdiği bilgiye göre, kadın girişimci, yani istihdam sağlayan kadın oranı yüzde 4 iken bugün bu oran yüzde 8’e çıktı. Çok bebek adımları ile ilerlense de girişimci sayısının ikiye katlanması pek de küçüksenecek bir gelişme değil.
“En son Davos’ta kadın ve erkeklerin tam olarak eşitliğe ulaşabilmesi için 181 yıl geçmesı lazım dediler. Bütün dünyada kadın haklarına yönelik erozyonlar var. 80’ler ve 90’lardaki kadın hareketi ve kazanımları erozyona uğruyor bütün dünyada” diyen Oktar, bunlara neden olarak gösterilen savaş ve kötü giden ekonominin yanı sıra G20 bünyesinde yapılan W20, G7’de kurulan W7’nin kayda değer olduğunu söyledi.
En iyisi kooperatif
Soma’da ciddi bir iş yapıldığını ve önemli bir yol alındığını anlatan Sanem Oktar, ilçe toprağının madenlerden dolayı verimsiz olduğunu belirterek, “Şimdi orada farklı bir şey yapılıyor. Önce dikiş kursları ve atölyeler kuruldu. Ancak her kadın da dikiş dikemiyor. Biz de kadınlarla süs bitkileri yetiştiriciliğine başladık. Belediye bize bir yer verdi. Taşlar, topraklar temizlendi, eğitim aldılar. Belediye de alım garantisi verdi. Şimdi mart, nisanda ilk hasatımızı yapacağız. Yol kenarında dikilmek üzere odunsu bitkiler deniyor. Aylık 800-1200 lira gelir sağlayabileceği model sunduk” diye anlattı.
“Halen kooperatifte 250 kayıtlı kadın var. Kendileri üretip kazanıyorlar. Şu an tamamen Somalı kadınlar yönetiyor, KAGİDER devrettiği kooperatifte gerektikçe ablalık yapıyor. Üretebildiklerini gördüler. Özgüvenleri geldi. Diğer insanlar da gördü. Bu yıl dördüncü seneleri. Herhalde maden kazasından sonra en sürdürülebilir projeyi biz yaptık” diyen Oktar, söz konusu modelin yaygınlaştırılmasından yana.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama