Son çare G-20 ülkeleri

G-20 ülkeleri dünyayı sarsan ekonomik krizin çözümünde daha etkin rol oyanamaya başlayacak. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyada finans sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu belirterek, G-7’nin kabul ettiği ve ardından diğer ülkelerin de benimsediği eylem planını, krize karşı küresel koordinasyon için ilk adım olarak gördüğünü belirtti.

Son çare G-20 ülkeleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.10.2008 - 07:39

Türkiye'nin de içinde bulunduğu G-20 ülkeleri, küresel finansal krizin çözümünde daha etkin rol oynayacak.

ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği toplantıya sürpriz bir şekilde katılarak, bir süre başkanlık yaptı. Toplantıda, katılımcı ülkelerin temsilcileri, küresel finansal krizin çözümüne yönelik somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, G-7 ülkelerine ilave olarak, G-20 ülkelerinin de krizin çözümünde daha etkin bir rol oynaması konusunda görüş birliğine vardılar. G-20'nin etkinliği konusuna, ABD yönetiminin de sıcak baktığı belirtildi.

Uluslararası Para Fonu IMF’nin politika belirleyen makamı olan ve 185 ülkenin yer aldığı Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin (IMFC) toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen IMF Başkanı Strauss-Kahn, “Bazı büyük ABD ve Avrupa finans kuruluşlarına ilişkin kaygıların yoğunlaşması, küresel finans sistemini çökmenin eşiğine getirdi. Bu ortamda, gelişmekte olan ekonomilerin ve düşük gelir grubu ülkelerinin, G-7’nin kararlaştırdığı ilkeler ve eylemler üzerinde anlaşmaya varması, IMFC’de ilk koordinasyonun gerçekleşmesi açısından çok önemli. Gelişmiş ülkelerle dünyanın geri kalanı arasında ilk koordinasyon, artık rayına oturmuş durumda” dedi.

G-7’nin eylem planında, kredi akışının yeniden sağlanması ve bankaların desteklenmesi için eldeki bütün imkanların kullanılması öngörülüyor.

IMF Başkanı, hükümetlerin alacağı önlemlerin, bankaları yeniden kredi vermeye ikna edecek kadar güçlü olacağını ve böylece kredi krizinin yayılmasının sonuna gelineceğini umduğunu belirtti.

Bu arada, IMFC toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada, IMF’nin, küresel finans krizinden çok olumsuz etkilenen ülkelere acil kredi sağlamaya hazır olduğu bildirildi.

Açıklamada, “Fon, acil durum prosedürlerini kullanarak, üye ülkelerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması için, önemli ölçüde kaynak sağlamaya hazır” denildi.

 

Gelişmiş ülkeler sözlerinin tutmalı

IMF ile Dünya Bankası’nın düzenlediği yıllık Güz Toplantılarında, dünyanın en yoksul ülkelerinin sorunlarına da değinildi.

Strauss-Kahn, basın toplantısında, küresel finans krizinin, yoksul ülkelerde yaşanan yüksek gıda fiyatları sorununu unutturmaması gerektiğini ifade ederek, gelişmiş devletlere, yardım sözlerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan, G-7’nin benimsediği eylem planının somut önlemler içermemesine yönelik bazı eleştiriler devam ediyor.

Harvard Üniversitesi öğretim üyelerinden, IMF’nın eski baş ekonomisti Kenneth Rogoff, “G-7’nin, gerekli bütün adımları atacağını dile getirmesi, neyin en iyi ve gerekli olduğunu bilip bilmedikleri sorusunu havada bırakıyor. Bu, G-7 için kritik bir andı. Sanırım piyasalar, hayal kırıklığına uğrayacak” dedi.

ABD Başkanı George W. Bush ve Güz Toplantıları’nda yer alan G-7 ülkelerinin maliye ve hazine bakanları, dün Beyaz Saray’da görüşerek finans krizine karşı dayanışma sergilemişti.

 

Şimşek: Söz değil eylem zamanı

G-20 toplantısında Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek temsil etti.

Edinilen bilgiye göre Bakan Şimşek, toplantıda katılımcılara G-7 ile G-20 toplantılarının küresel ekonomide beklentileri artırdığını ancak alınan kararlara rağmen geçen hafta küresel borsaların 1 trilyon dolar değer kaybettiğini söyledi.

Bakan Şimşek'in toplantıda borsalardaki değer kaybının önüne geçmek için artık açıklanan söz ve kararlar yerine bundan sonra uygulamaya geçilmesi önerisinde bulunduğu ifade edildi.



Türkiye örneği

Bu arada Bakan Şimşek'in küresel finansal krize çözüm olarak Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından döviz likiditesini artırmaya yönelik uygulamayı önerdiği öğrenildi.

Söz konusu uygulamada Merkez Bankası, bankalar arası döviz piyasasında döviz sıkışıklığını gidermek için döviz fazlası olan bankadan döviz alıp, açığı olan bankalara kullandırıyor.

Öte yandan, ABD'nin, Türkiye'nin de uzun süreden buyana önerdiği, G20'nin,küresel finansal krizin çözümünde aktif rol alması önerisini desteklediği belirtiliyor.



''Dağ fare doğurdu"

Bakan Şimşek'in ayrıca toplantıda, Türk basınında çıkan, küresel finansal kurtarma paketlerini eleştirel olarak yaklaşan "dağ fare doğurdu" şeklindeki haberleri örnek vererek, söylemi yanlış çıkartmak için somut uygulamalara geçilmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.

Bu arada Bakan Şimşek, görüşmeler çerçevesinde, üye ülkelerin üst düzey temsilcileri ile sınırlı, dar kapsamlı bir yuvarlak masa toplantısına katıldı. Bu toplantıda küresel finansal kriz ve çözüme ilişkin konuların tartışıldığı öğrenildi.

Bakan Şimşek, bugün programı çerçevesinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası Başkanı ile bir araya gelirken, Türkiye'ye ilişkin bir yatırım toplantısına da katılarak, Türkiye ekonomisindeki beklentiler konusunda konuşma yaptı.

Devlet Bakanı Şimşek, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin özel davetlisi olarak akşam yemeğine katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler