Son sözü: Ağlama anne, organlarımı bağışla

Kendisine tecavüze kalkıştığını söylediği eski bir istihbaratçıyı öldürmekle suçlanan 26 yaşındaki Cebbari, şaibeli yargı süreci ve uluslararası çağrılara karşın idam edildi.

Yayınlanma: 27.10.2014 - 11:49
Abone Ol google-news




İran bir kadın hakkında verilen tartışmalı idam kararını tüm uluslararsı çağrıları hiçe sayarak cumartesi sabaha karşı infaz etti. 2007'de kendisine tecavüze kalkıştığını söylediği eski bir istihbaratçıyı kasten öldürmekten tutuklanan ve 2009'da idama çarptırılan 26 yaşındaki Reyhaneh Cebbari, şafakta Recayi Şehr Hapishanesi'nde asıldı.

Son isteği organlarının bağışlanması

Cebbari, annesine mesajında son dileğini de iletti. Genç kadın, "Toprağın altında çürümek istemiyorum" ifadesini kullanarak annesinden yetkililerle görüşüp organlarını bağışlamasını istedi. Cebbari şunları yazdı: "Lütfen mahkemeye başvur ve onlara dileğimi ilet. Ben asılır asılmaz kalbim, böbreklerim, gözlerim bağışlanabilecek tüm uzuv ve organlarımın bağışlanmasını istiyorum. Organlarımın nakledildiği kişilerden ne bir buket ne de dua bekliyorum"

İç mimar Cebbari, daha önce istihbarat bakanlığı için çalışmış 47 yaşındaki doktor Murtaza Serbendi’nin açacağımuayenehaneyi dekore etmeye gittiğini, ama Serbendi'nin cinsel saldırısına uğradığını savunuyordu. Kafa karıştıran unsur, ifadesinde olay sırasında dairede bir başka adam daha olduğunu, kendisini Serbendi'yi sırtından bıçaklasa da, öldüren kişinin o adam olduğunu söylemesiydi.

İnsan hakları örgütleri ve ABD kınadı

Serbendi ailesi genç kadının bıçağı önceden satın aldığını ve arkadaşına "Onu öldüreceğim" diye mesaj attığını, dolayısıyla cinayetin kasıtlı işlendiğini ileri sürüyordu. Serbendi'nin en büyük oğlu Celal, Cebbari'nin o adamın kimliğini açıklamasını istiyordu. Mahkama da sırtından bıçaklama  ve olay mahallinin kilitli olması gerekçesiyle "kasten öldürme"ye hükmetti.

İran'da sanatçıların başını çektiği pek çok grup dünyada Uluslararası Af'ın başını çektiği pek çok örgüt, ölüm cezasının bozulması ve yeniden yargılanması için kampanya yürüttü. Cinayet soruşturmasında pek çok soru işareti olduğu, genç kadının büyük baskı altında ifade verdiği, uzun süre avukatıyla görüştürülmediği, sonra avukatının değiştirildiğive adil yargılanmadığına dikkat çekildi. BM iki yıllık yargı sürecinin kusurlarla dolu olduğunu belirtti. Genel kanı, maktülün eski istihbaratçı olmasının yargıo sürecini etkilediğiydi. İran yargısı şeriat çerçevesinde Sarbandi ailesine defalarca af çağrısı yaptı, ama aile "Cebbari doğruyu söylemeden olmaz" diyerek reddetti.

Cebbari'nin İran'ın bu yılın başından beri idam ettiği 250'den fazla kişi arasına katılması üzerine, Uluslararası Af, "İran'ın insan hakları karnesinde kanlı bir leke, adalete hakaret" dedi. ABD Dışişleri, "Ağır baskı altında itiraf ettirildi, yargı sürecinin adilliğiyle ilgili ciddi şüpheler var, İran uluslararaıs yükümlülükleri ve kendi yasaları uyarınca vatandaşlarına adil yargılama hakkı vermeli" çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler