Sony’de neler oluyor?
Teknoloji dünyasının en köklü firmalarından biri olan Sony son birkaç dönemdir istediği sıçramayı gerçekleştiremedi. Genel anlamda kamera ve konsol tarafında iyi işler çıkartan Japon teknoloji devi sırtını da bu iki sektöre dayamış durumda.
Sony genel anlamda teknolojinin pek çok alanında hizmet vermeye çalışan bir firma. Şöyle bir bakıldığı zaman film stüdyosundan tutun da akıllı telefona kadar geniş bir hizmet yelpazesine sahipler. Fakat her sektörde, o kadar başarılı olduklarını söylemek, pek de doğru olmayacaktır.
Sony’nin başından beri dikiş tutturamadığı sektörlerden birisi de akıllı telefon pazarı. Japon teknoloji devi, bu sektörde zirveye oynayabilmek adına önemli yatırımlar yaptı. Ar-Ge çalışmalarına ayrı bir önem verdi. Fakat mevcut yönetimle başarının gelmeyeceği anlaşıldı. Sonuç olarak geçtiğimiz gün 6 yıldı CEO koltuğunda oturan Kazuo Hirai yerini Kenichiro Yoshida’ya devretti. Peki şimdi ne olacak?
Sadece konsolla bu işler yürümüyor
Hali hazırda Sony, PlayStation ile önemli bir gelir kapısı elde etmiş durumda. Hali hazırda satılan konsollardan gelen paranın yanı sıra, her oyun başına da Sony’nin kasasına hatırı sayılır meblağlar giriyor. Ayrıca PS Plus gibi servislerden gelen ücretler de işin ekstrası oluyor.
Aynı şekilde kamera tarafından da işler iyi gidiyor. Sony’nin kendine has üretim potansiyeli, kemikleşmiş bir müşteri kitlesi mevcut. Bunun yanı sıra şirket bir çok akıllı telefon üreticisine de lensler ve kamera modülleri konusunda destek oluyor.
Yani kısa bir şekilde özetlemek gerekirse. Sony’nin kamera ve konsol alanında zirvede yer aldığını söylemek mümkün. Fakat Japon kökenli şirket, bu iki sektörde tıkılıp kalmak istemiyor. Gün geçtikçe daha da büyüyen akıllı telefon pazarında da baş aktörlerden biri olmak istiyor.
Sorumlu Kazuo Hirai mi?
Bilindiği üzere Sony, son yıllarda akıllı telefon sektöründeki rekabetin hayli gerisinde kaldı. Özellikle geçtiğimiz sene satışa sunulan modeller büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştu. Neredeyse sektördeki tüm firmalar 18:9 ekran en boy oranına sahip, ince çerçeveli tasarım çizgisine geçerken, Sony klasik tasarım anlayışından vazgeçemedi.
Dolayısıyla, bu tutum Sony’nin elindeki müşteri kitlesinin de yavaş yavaş erimesine yol açtı. Şirket içinde yönetimden huzursuz olanların artması neticesinde, önemli değişiklikler meydana geldi.
En ağır fatura ise yaklaşık olarak 6 yıldır Sony’nin CEO koltuğunda oturan Kazuo Hirai’ye kesildi. Hirai CEO’luktan indirilerek yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Hirai’den boşalan yere ise CFO (Baş Finansal Yöneticisi) Kenichiro Yoshida getirildi.
Sony Mobile’ın başı da değişti
En beklenmedik değişiklik ise Sony Mobile cephesinde gerçekleşti. Akıllı telefon biriminin başında bulunan Hiroki Totoki, Kenichiro Yoshida’dan boşalan CFO koltuğuna getirildi. Bu atama kafalarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına da neden oldu.
Keza Totoki’nin akıllı telefon birimi ile çok başarılı işler yaptığını söylemek pek de doğru olmayacaktır. Dolayısıyla, CFO olarak Totoki’nin atanması bir ödül mü yoksa bir ceza mı o da netleşmiş değil.
Sonuç olarak akıllı telefon birimini de artık başka bir isim yönetecek. Bu da köklü bir değişikliğin ilk izleri olabilir. Keza hem Sony’nin, hem de akıllı telefon biriminin başındaki ismin değişmesi bu alanda oluşan memnuniyetsizliğin de en büyük göstergesi. Muhtemelen bu aşamadan sonra, Sony’nin akıllı telefon bölümünde önemli değişikliklere şahit olabiliriz. Bekleyip göreceğiz.
Sınırlı sayıdaki Razer Phone Gold Edition satışa sunuldu
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke