Sosyal adalet isteyenler yine sokaklarda

İsrail'de hayat pahalılığını protesto edenler, ülke çapında yine sokakları doldurdu, ancak göstericilerin sayısında önceki haftalarda kırılan rekorlara göre önemli bir düşüş yaşandı.

Yayınlanma: 28.08.2011 - 06:23
Abone Ol google-news

Tel Aviv'deki gösteriye, Ordu radyosuna göre 15 bin dolayında kişi katılırken, İsrail çapında yürüyüşcülerin sayısının 25 bin dolayında olduğu belirtiliyor. Gösteri organizatörleri, geçen hafta ülkenin güneyinde yaşanan gerginliğin, protestolara katılanların sayısının düşmesindeki en önemli faktörlerden biri olduğuna inanıyorlar. Bir taraftan da organizatörler, 3 Eylül Cumartesi gecesi, ülke çapında 1 milyon kişiyi protestolar için sokağa dökmeyi planlıyorlar.

Tel Aviv'deki saat 21.00'de başlayan gösteriye, Gazze Şeridi'ne kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in babası Noam Şalit de katılarak, yürüyüşcüler arasında ön sırada yer aldı. Şalit, gösteride sosyal adaletin, aynı zamanda bir askeri geride bırakmamak anlamına geldiğini de söyledi.

Aynı gösteride konuşan İsrail Ulusal Öğrenci Birliği Başkanı ve protesto hareketi liderlerinden İtzik Şmueli, "Bize işsizliğin düştüğünü söylüyorlar ama çalışanların daha fakirleştiğini, çöp kutularından her gün daha fazla insanın yiyecek topladığını görüyoruz. Bize İsrail'in nasıl güçlü bir devlet olduğunu söylüyorlar ama sosyal eşitsizliklerin varlığımızı daha da tehdit ettiğini görüyoruz. Bize dünya ekonomik krizini nasıl atlattığımızı söylüyorlar ama biz insanların ay sonunu getiremediğini görüyoruz" diye konuştu.

Şmueli, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "Bay Başbakan, biz çözüm istiyoruz" diye seslendi. Hayat pahalılığının herkesi etkilediğini vurguyan öğrenci lideri, talepleri karşılanana kadar gösterilerin durmayacağını, "güvenlik problemlerinin hep varolduğunu ve varolacağını, ancak bunların sorunları da unutturmaması gerektiğini dile getirdi.

Protesto hareketinin ilk öncüsü Dafne Leaf da Netanyahu'nun protestoları görmezden geldiğini söylerken, Netanyahu'nun dikkate almaması durumunda protestoları şimdiye kadar görülmemiş biçimde büyüterek sürdüreceklerini dile getirdi.

Kudüs'te de yaklaşık 2 bin dolayında kişi, Netanyahu'nun resmi konutu yakınında toplanarak yürüyüşe geçerken, İsrail'in kuzeyindeki Wadi Ara'da da protestocular hem sosyal adalet istedi, hem de hükümete bölgeye daha fazla aşırı dincileri getirip, sosyal dokuyu bozmaması çağrısında bulundu. Ayrıca Tel Aviv Yaffo, Petah Tikva, Rişon Letziyon, Katzrin, Hod HaŞaron ve Golan Tepeleri'nde de yürüyüşler yapıldı.

'Moral bozacak bir şey yok'

Gösteri organizatörlerinden Stav Şapir, Kanal 2 televizyonuna katılımcıların sayısının azalmasını "Moral bozacak bir şey yok" sözleriyle değerlendirdi. 6. haftadır insanların sokaklara döküldüğünü, bunun bir başarı olduğunu dile getiren Şapir, herkesin önümüzdeki hafta Cumartesi 1 milyon kişilik gösteriyi konuştuğunu da kaydetti.

6 haftadır düzenli olarak süren protestolar kapsamında, 6 Ağustos'ta yapılan hayat pahalılığını protesto yürüyüşüne İsrail çapında 350 binden fazla insan katılarak bir rekor kırılmış, bir hafta sonra Tel Aviv hariç yine taşra kentlerinde binlerce insan sokaklara çıkmış, en son geçen hafta da İsrail ile Mısır sınırında yaşananlar ve Gazze Şeridi ile gerilim nedeniyle sessiz bir protesto eylemi düzenlenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler