Sporla sigarayı bırakmak daha kolay

Exeter Üniversitesi bilim insanlarına göre spor, sigaranın “çekiciliğini” yok ediyor.

Yayınlanma: 13.11.2009 - 07:47
Abone Ol google-news

Araştırma sırasında kısa bir süre spor yapan sigara tiryakileri bile sigara içmeyi teşvik eden resimlere daha az reaksiyon göstermeye başlamışlar. Bilim insanları bu yüzden düzenli sporun sigara alışkanlığının bırakılmasında olumlu etki yapacağını söylüyor.

Araştırma sırasında yirmi sigara tiryakisine (sigarayı bıraktıktan on saat sonra) sigara ya da sigara içen insan resimleri gösterilirken göz hareketleri kaydedilmiş. Denekler on beş dakika hareket ettikten sonra (bisiklet kullanmak veya hızlı hızlı yürümek gibi) aynı test tekrarlanmış. Sporun etkisi bu kadar kısa bir süre sonra bile ortaya çıkıyor diyor araştırmacılar.

Nitekim spordan sonra resimlere bakma süresi yüzde on bir kısalmış. Araştırmayı yöneten bilim kadını Kate Janse van Rensburg, sonuçların sigarayı bırakmak isteyen kişilerin, cazip görüntüler yüzünden zorlandıklarını göstermesi açısından önem taşıdığını vurgulamakta. Gerçi artık sigara reklamları yok. Ama televizyonda veya dergilerde veyahut da aynı çevrede sigara içenlerin etkisi büyük. Son araştırma bu tür faktörlerin sigarayı bırakmayı olumsuz etkilediğini kanıtladı diyor uzmanlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler