Su forumuna tepki yağıyor

İstanbul'da bugün başlayan "5. Dünya Su Forumu" eleştirilere maruz kalıyor. Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu 'Pırlantadan yüzde 0, sudan yüzde 8 KDV alınıyor diyerek hükümeti eleştirirken, Doğa Derneği 'Suyu yok eden küresel ısınma değil, yanlış su politikalarıdır' dedi.

Su forumuna tepki yağıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.03.2009 - 12:06

"5. Dünya Su Forumu"na kimi siyasi ve dernek yöneticisi çevreciler tepki gösteriyor.

 

'Pırlantaya yüzde 0, suya yüzde 8 KDV'

Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu, protesto esnasında 5. Dünya Su Forumu'nun yapıldığı Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi yakınındaki Beyoğlu Adliyesi'nin önünde yaptığı basın açıklamasında suyun ticarileştirilmesi halinde sadece parası olanların kullanabileceği bir meta haline geleceğini savunarak, ''Peki parası olmayanlar ne yapacaktır? Onlara da haftada bir, bir damacana temiz su yardımı mı yapılacak?'' dedi.

Dünya Su Konseyi'nin yaklaşımının, egemen neoliberal paradigmaya uygun bir şekilde temel bir insan hakkı olan suyun metalaştırılması ve sermaye birikiminin aracı haline getirilmesi olduğunu ifade eden Bekaroğlu, Dünya Su Konseyi'nin 2006 yılında Meksika'da gerçekleştirilen toplantısında su sorunun özelleştirmeler yoluyla çözüleceğinin vurgulandığını hatırlattı.

Mehmet Bekaroğlu, pırlantadan yüzde sıfır KDV alınırken, şehir içi şebeke suyundan yüzde 8 KDV alındığını ifade ederek, ''Adalet ve kalkınma anlayışı, suyu yerli ve yabancı tekellerin kar edecekleri bir mesleğe dönüştürmeye kaçınmamaktadır. Kamu işletmelerinin özel sektöre devriyle başlayan özelleştirme süreci, sağlık ve eğitimden sonra suya gelip dayanmış durumdadır'' diye konuştu.

 

'Suyu yok eden küresel ısınma değil, yanlış su politikalarıdır'

Doğa Derneği, Türkiye göllerinin yarıya yakınının kurumasına neden olan, Türkiye'nin önemli doğa alanlarını tehdit eden yanlış su politikalarının Türkiye'nin geleceğini tehlikeye sokacak kadar ciddi boyutlara ulaşmış durumda olduğunu bildirdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, bugün başlayan 5. Dünya Su Forumu kapsamında suyla ilgili doğru sanılan 7 temel yanlışa dikkat çeken bir rapor yayımladığı belirtildi.
Açıklamada, doğru sanılan 7 temel yanlış şöyle sıralandı:
''Su boşa akmaz. Çok baraj, çok kalkınma değildir. Günümüzde göllerin kuruyor olmasının en temel nedeni küresel ısınma değil, yanlış tarımsal sulama projeleridir. En çok su tasarrufu evde değil, tarlada yapılır. Sulu tarım her zaman daha kârlı değildir. Nehirleri taşıyarak her zaman su sorunu çözülmez. Türkiye'de doğayı yok eden en büyük etken orman yangınları veya çölleşme değil, yanlış su politikalarıdır.''

DSİ'nin bugüne kadar Türkiye'deki su kaynaklarının yönetimini büyük ölçüde bu 7 yanlış üzerine inşa ettiği ve bu nedenle su kaynaklarının hızla yok olduğu savunulan açıklamada, dernek olarak bu durumun değişebilmesi için su kaynaklarının yönetiminin havza ölçeğinde yapılmasının talep edildiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, sulama ve baraj projelerinin gerek planlama, gerekse uygulama aşamasında tarımsal, çevresel ve orta vadeli ekonomik etkilerinin göz ardı edildiğini bildirdi.

Bunun sonucunda yer altı ve yer üstü sularının kalite ve miktarında son 20 yıl içerisinde ciddi azalmalar ortaya çıktığını ifade eden Eken, su konusunda Türkiye'de kamuoyunun bilimsel temeli olmayan ''Suyumuz boşa akıyor'' cümlesiyle yanıltıldığını savundu.

Bilinenin aksine doğada tek bir damla suyun boşa akmadığını belirten Güven Eken, DSİ'nin yanlış su politikaları nedeniyle 20 yıl içinde Marmara Denizi büyüklüğünde (1,5 milyon hektar) sulak alanın kuruduğuna dikkati çekti.


'Susma sustukça susuz kalırsın'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, ''Dünya Su Forumu, suyumuzu pazarlamanın araçlarını oluşturmak üzere ülkemizde toplanıyor. Burada yapılmasını istedikleri uygulamalar, halkımızın suya erişimini kısıtlayacaktır'' dedi.

Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, suyun satılmasına ve ticarileştirilmesine karşı çıkmak amacıyla Sütlüce Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişinin cop kullanılarak dağıtılmasını  ve 17 kişinin gözaltına alınmasını eleştirerek şöyle dedi:
''Suyumuzu pazarlamanın araçlarını oluşturmak üzere ülkemizde toplanılmasına mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak 'dur' derken, ilgili her kesimin bir araya gelerek mücadele etmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. 'Su haktır satılamaz, susma sustukça susuz kalırsın, susuz bir yaşamak ölüm demektir' sözlerini söylemeye devam edeceğiz.''

 

'Sudan bir insan hakkı olarak söz edilmeyecek'

İngiliz Guardian gazetesi, İstanbul'daki düzenlenen "5. Dünya Su Forumu"na ilişkin eleştiri ve tepkilere dikkat çektiği haberinde Forum'a katılma maliyet ile de ilgili yakınmaların oluduğunu belirtilirken, "Türk vize kısıtlamaları ve 280 sterlin tutarındaki bir giriş ücreti, daha yoksul ülkelerin delegelerinin foruma katılması imkansız hale getirdi" denildi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait imzalı "Aktivistler, dünya su forumda karışıklık yaratmaya ant içti" başlıklı haberinde siyasi liderler, uzmanlar ve aktivistlerin dünya su kıtlığını önlemeyi amaçlayan "Dünya Su Forumu" toplantılarına katılacağını ancak Forum'u eleştirenlerin "kâr peşinde koşan ve özelleştirmeleri teşvik eden çok uluslu şirketler için bir cephe" olarak ilan ettiğine dikkat çekti.

Forum'un, 20 bin kadar delegenin katılımıyla dünyanın en ünlü su yollarından biri olan Boğaz manzaralı Haliç kenarında yapıldığına işaret edildiği haberde, Forum'da uluslararası kredideki sıkışmanın kalkınmak olan ülkelerin su projelerine verdiği zarara vurgu yapılacağı kaydedildi.

The Guardian, Forum'u eleştirenlerin görüşlerine de yer verdiği haberinde Mavi Gezegen Projesi kurucusu Maude Barlow'un, "Bir BM etkinliği gibi düzenlendi ancak değil. Esasen büyük su şirketlerinin organize ettiği büyük bir ticaret şovu. Sudan bir insan hakkı olarak söz edilmeyecek" sözlerini aktardı.

 

Alternatif forum

Forum'u eleştirenlerin su sorununa kamu çözümlerinin teşvik edilmesi amacıyla Bilgi Üniversitesi'nde "alternatif bir forum" düzenlediğine dikkat çeken gazete,"Konsey'in, Dünya Bankası'nın yardımı ile su maliyetini yükselten, gelişmekte olan dünyadaki kıtlığını daha da ağırlaştıran projelere öncülük yaptığı" eleştirilerine yer verdi.

 

 


"Tahammülsüzlüğü kınıyoruz"

Yeşiller Partisinden yapılan açıklamada, ''Dünya Su Forumu'ndaki protestolara tahammülsüzlüğü, şiddeti ve gözaltıları kınıyoruz'' denildi. Yazılı açıklamada, forumun açılışı sırasında salonda Uluslararası Nehirler (International Rivers) aktivistleri Ann Katherine Schneider ve Payal Parikh'in ''Daha fazla çevreye zarar veren barajlar istemiyoruz'' pankartı açtıkları için, forumun yapıldığı Sütlüce Kongre Merkezi önündeki gruptan 17 kişinin de protesto gösterisi yapmaları nedeniyle polisin müdahalesinin ardından gözaltına alındıkları belirtildi.

Suyun herkese ait olduğunu, satılamayacağını ve ticari bir mala dönüştürülemeyeceğini söylemenin, doğruları ve halkın ortak duyarlılığını ifade etmek anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, ''Dünya Su Forumu'ndaki protestolara tahammülsüzlüğü, şiddeti ve gözaltıları kınıyoruz'' ifadesine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler