Suçsuz olsan da kendi okuluna dönemezsin!

Akademisyenler iade kararı alsalar da görev yaptıkları okullara dönemeyerek, ikinci kez mağdur olacak.

Yayınlanma: 25.08.2017 - 20:11
Abone Ol google-news

Hükümet üniversitelerdeki ihraç ve yapısal dönüşüm hamlesine bir yenisini daha ekledi. Yeni KHK’ler kapsamında üniversitelerden ihraç edilen akamisyenler için göreve iade kararı verilse de kendi üniversitelerine dönüşü engellenerek ikinci mağduriyet yaratıldı. Akademisyenler iade kararı alsalar bile Ankara, İstanbul veya İzmir’deki görevlerine iade edilemeyecek. YÖK akademisyenleri 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler öncelikli olmak üzere taşradaki yükseköğretim kurumlarına yerleştirecek.

172 ihraç, 1 iade

Yeni KHK kapsamında YÖK’ün idari ve akademik kadrolarında toplamda 172 ihraç işlemi yapıldı. Bunların 120’sinin profesörler de dahil hocalardan oluştuğu görüldü. Üniversitelerin idari kadrolarından da 52 kişi ihraç edildi. Akademik kadrodan bir kişi ise görevine iade edildi. İnönü Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev yaparken ihraç edilen Özgür Demirtaş, ihraç listelerinden çıkarıldı. Ege Üniversitesi’nde Barış bildirisine imza atan çok sayıda akademisyenin ihraç edildiği dönemde rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Tıp Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edildi. Eski Rektör Hoşcoşkun, ihraçlarla ilgili sorulara, “YÖK’e karşı olarak herhangi bir açıklama yapmam söz konusu değil” demişti. KHK ile YÖK Kanunu’na eklenen maddeyle devlet üniversitelerinin Marif Vakfı’nın önerisi, YÖK’ün görüşü ve Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışında akademik birimler ve bağlı sosyal tesisler açabilmesinin de önü açıldı. KHK’ler ile tartışılan öğrenci yurtlarına ilişkin de yeni düzenlemeler getirildi. Öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faliyetlerde, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) alınacak ruhsat olmadan açılan yurtların valilikler tarafından kapatılması ve brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Harp okulları

694 sayılı KHK’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okulların çatısı haline getirilen Milli Savunma Üniversitesi’ne ilişkin yeni düzenlemeler yer aldı. Harp okulları yönetim şemasından Enstitü Müdürü, Bilimsel Denetleme Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu çıkarıldı. Yapılan değişiklikle yardımcı doçent ünvanına kadroya atanmışlık şartı, bölüm başkanlarına öncelik profesör olması ve 3 yıllığına görevlendirme şartı getirildi. Harp okullarının amacından da “ilgili kuvvet komutanlığının ihtiyaç duyması halinde lisans üstü eğitim ve öğretim sağlama” ibaresi kaldırıldı. Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu kaldırılarak, görevleri harp okulu komutanına devredildi. Harp okulu komutanı ve dekanlar da rektörlüğe bağlandı. Yardımcı doçentlik ve doçent atama usulleri değiştirildi. KHK ile jandarma akademisi dekanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından atanması kararlaştırıldı. Akademi bünyesindeki faaliyetlere yönelik döner sermaye işletmesi kurularak Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinden 10 milyon TL tahsis edildi. Bu tutar Maliye Bakanlığı’nın görüşü ile arttırılabilmesinin de önü açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler