Suriye muhalefeti: Patriotlar bizi de korusun

Suriye muhalefeti Katar'da yapılan Arap Birliği zirvesinde Türkiye'deki Patriot savunma sistemlerinin kendilerini de korumasını istedi.

Yayınlanma: 26.03.2013 - 11:25
Abone Ol google-news

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Al Sani, ülkesinin Suriye krizinin siyasi çözümüne destek olacağını belirterek, diğer ülkeleri Suriye halkına insani yardımda bulunmaya çağırdı.

Konuşmasında Filistinli gruplar arasındaki mutabakata da değinen Al Sani, Hamas ve Fetih hareketleri arasında milli mutabakatın sağlanması amacıyla Kahire'de Mısır'ın başkanlığında bir 'mini Arap zirvesi' düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Al Sani ayrıca Kudüs'e destek vermek amacıyla 1 milyar dolarlık yardım fonu oluşturulacağını, Katar'ın bu fona 250 milyon dolar katkıda bulunacağını açıkladı.

Filistin meselesinin Arap dünyasının bir numaralı meselesi olarak kalacağını vurgulayan Al Sani, İsrail'in Kudüs ve Filistinli esirlere yönelik uygulamalarının bölgede gerginliğin artmasına sebep olduğunu ifade etti. Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış konuşmasında ayrıca Mısır'ın ekonomik olarak desteklenmesi çağrısında bulundu.

Al Sani ''Arap Baharı ülkelerini, özellikle de Arap dünyası için birçok fedakarlıkta bulunan ve yoğun bir nüfusa sahip Mısır'ı desteklemeliyiz'' şeklinde konuştu.

'Memnuniyetle karşıladık'

Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani'nin Filistin milli mutabakatının sağlanması için Kahire'de 'mini Arap zirvesi' düzenlenmesi çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İki gün sürecek zirvenin ana gündem maddesini Suriye krizinin oluşturması bekleniyor.

Zirvede, Suriye'nin 2011 Kasım ayında askıya alınan üyeliği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK)'na devredildi.

Suriye muhalefeti: Patriotlar bizi de korusun

Koalisyon Başkanı Hatib, toplantıda yaptığı konuşmasında Suriye halkının özgürlüğün bedelini kanıyla ödediğini ifade etti. Hatib, Suriye'de krizin çözülmesinde ABD'den daha büyük bir rol oynamasını ve ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri korumak için Patriot füzeler göndermesini istedi.

Hatib, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den, Patriot füzelerinin kapsama alanının Suriye'nin kuzeyini de içine alacak şekilde genişletilmesini istedim. O da talebi inceleyeceği sözünü verdi" dedi. Hatib NATO'dan ise savaşmasını değil, halkı korumasını istediklerini vurguladı.

Reuters Haber Ajansı ise, adını vermek istemeyen bir NATO yetkilisinin, "NATO'nun Suriye'ye askeri müdahalede bulunma niyeti yok" dediğini aktardı. Suriye Ulusal Konseyi, Katar'daki Arap Birliği zirvesinde Suriye'nin resmi temsilcisi olarak yer aldı. Zirveyi yöneten Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, iki gün sürecek olan toplantının açılışında Suriye'yi temsil etmek üzere Ulusal Konsey'i davet etti.

Arap liderler, Emir'in daveti üzerine Suriye'nin resmi koltuğuna doğru yönelen Suriye Ulusal Konseyi başkanı Ahmet Muaz El Hatib ile muhalefetin yeni seçtiği Başbakan Gassan Hitto'yu alkışlarla karşıladı. Suriye bayrağının yerine muhalefetin kullandığı bayrak yerleştirildi. Muhalefetin zirveye davet edilmesi kararı Şam yönetimini öfkelendirdi. Resmi El Sevra gazetesinde, "Arap Birliği, Suriye'nin çalınan koltuğunu haydut ve eşkiyalara devretti" denildi.

Arap Birliği, Kasım 2011'den bu yana Beşar Esad hükümetinin toplantılara katılmasına izin vermiyor.

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ

DAVUTOĞLU: SURİYELİ MUHALİFLER BM' DE YER ALMALI


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler