Suriye ordusu Türkiye sınırında

Suriye ordusuna bağlı birliklerin, Hatay'ın güneydoğusunda bulunan stratejik bir bölgede, tank ve zırhlı araçlarla operasyonlarını devam ettirdiği bildirildi. Suriye ordusunun tankları ve ağır silahları çektiğini açıklamasının ardından bu ülkeye geçen gazeteciler, Hama'da incelemelerde bulundu.

Yayınlanma: 11.08.2011 - 09:55
Abone Ol google-news

Suriye ordusuna bağlı birlikler, Hatay’ın güneydoğusuna yaklaşık 50 km mesafede bulunan stratejik bir bölgede, 14 tank ve çok sayıda zırhlı araçla bugün de operasyonlarına devam etti. Tank ve zırhlı araçlara, 50 otobüs ve güvenlik aracı da eşlik etti.

Diğer kentlerde operasyonlar devam ediyor

İnsan hakları örgütleri, ülkenin orta kesiminde bulunan Humus kentinin Kuseyr kasabasında 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tank desteğinde kasabaya giren askerlerin, halkın üzerine ateş açtığı belirtiliyor. Humus'ta dün de 17 kişi yaşamını yitirmişti.

Bir başka şiddet haberi de İdlib bölgesindeki Sarakib kasabasından geldi. Tankların girdiği kasabadan patlama ve silah seslerinin geldiği belirtilerek, yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Suriye'ye giden gazeteciler Hama'da

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın tankları ve ağır silahları çekeceğini söylemesinin ardından yerli ve yabancı gazeteci grubu Hama'da incelemelerde bulundu.

Beşşar Esad yönetimi bir süre önce sıkı yönetim uygulamasını kaldırdığını ilan etse de Hamalılar ilan edilmemiş sıkı yönetim altında yaşamaya çalışıyor.

Esad'ın da söylediği gibi ağır silahlar ve tanklar şehirden ayrılmış. Ancak fazla uzaklaşmamışlar. Tanklar Hama'dan Halep yönüne giderken yaklaşık 20 kilometrelik mesafede tepelerde ve ağaçların aralarında bekliyorlar.

Hama'nın caddelerindeki palet izleri ve ağır silah kovanları, tankların tekrar gelebileceğinin işareti olarak duruyor. Gazetecilere Hama'da rehberlik eden Suriyeli yetkililer gazetecileri öncelikle yakılmış ve tahrip edilmiş kamu binaları ile isyancıların askerleri öldürerek nehre attıklarını söyledikleri Asi nehrinin kenarına götürdü.

Rehberlerin yanına gelerek gazetecilere açıklama yapmak isteyen kişiler genellikle yönetim yanlısı vatandaşlar. İsyancıların kamu düzenini bozduklarını ve memurları tehdit ettiklerini öne sürüyorlar.

"Kimsenin tarafını tutmadığını" savunan bir kişi ise göstericelerin bir aydır yollara barikat kurduğunu, askerlerin de geçen hafta şehre girerek "en az hasarla" düzeni sağladığını savundu.
 

Yatak odalarında mermi delikleri

Sokak aralarında bize gizlice ulaşmaya çalışan vatandaşlarsa askerlerin evlerine doğrudan ateş açtığını belirterek, evlerinin yatak odalarındaki mermi deliklerini gösterdiler.

Bir yakının evinin içinde başından vurularak öldürüldüğünü anlatan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir kişi, muhabirlere boş mermi kovanlarını ve yatak odasının tavanındaki kanları gösterdi.

İlköğretim öğrencisi Abdurrahman ise, askerlerin camilere ve evlere ateş açtığını söyledi.

Fotoğraf çektirmek istemeyen Abdurrahman, basında çıkması durumunda öldürülebileceğini ya da tutuklanabileceğini anlattı.

Ellerinde uçaksavar mermisi kovanlarını gösteren peçeli bir kadın ise "askerler bize bu mermilerle saldırdı" diyerek tepkisini ifade etti. Ara sokaklarda kapı arkalarında bekleyen insanlar isyan dolu. Ama korkularından dışarı çıkamıyor.

Hama sokaklarında yanmış araçlar, çöp yığınları, küller, barikat kurmak için kullanılmış lastik yığınları görülüyor. Neredeyse dükkanların tamamının kepenkleri kapalı. İnternet çalışmıyor.

Gazetecileri, daha önce roket atıldığı belirtilen Hamidiye camisinin önüne götüren yetkililer, camide herhangi bir hasar bulunmadığını anlattı. Kameralara açıklama yapan bir vatandaş, bazı olayların olduğunu ama ibadethanelerin ayakta olduğunu savundu.

Gazetecileri gören çocuklar ise el işaretleriyle bizi caminin arka kısmına götürdüler ve caminin duvarında koca bir roket deliğini ve caminin kırık camlarını gösterdiler.

Çocuklar el işaretleriyle askerlerin cami duvarlarına ateş ettiğini gördüklerini belirttiler. Bir grup çocuk ise Hamidiye camisi önünde "Allah'tan başka kimseden korkmuyoruz", "Yıkılsın Esad rejimi" diye slogan attı.

Yaklaşık 3 saatlik incelemenin ardından gazeteci grubu, çalışmalarını tamamlayıp askeri güvenlik noktalarından geçerek Hama'dan ayrıldı.

Bab El Hava kapısında ise gazetecileri bekleyen Esad yanlıları, Esad lehine tezahürat gösterisi yaptılar.

Hama Valisi: Ordu birlikleri Hama'dan tamamen çekildi

Suriye ordu birliklerinin Hama kentinden tamamen çekildiği, aksi haberlerin doğru olmadığı bildirildi. Suriye'nin resmi ajansı SANA'nın haberine göre, Hama valisi Enes El Naim, güvenliği sağlayan ordu birliklerinin kentten dün tamamen çekildiğini, aksi haberlerin doğru olmadığını söyledi.

''Ordu birliklerinin bir kısmı kentte kaldı'' haberleri üzerine Naim, bazı yabancı medya kuruşlarının yanlı haberler yaptığını belirterek, ''Ordu birlikleri kentten çekilerek kışlalarına geri döndü'' dedi.

Ajans, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile yerli ve yabancı bir grup gazetecinin dün kentte giderek incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'den bir grup Türk gazetecinin de bugün Hama kentine gelerek incelemelerde bulunacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler