Suriyeli muhaliflerden Yemen modeline onay

Suriyeli muhalifler, Esad rejimindeki bir üyenin liderliğindeki geçiş hükümetini kabul edebileceklerini açıkladı. Muhalifler, Beşşar Esad'ın iktidarı bırakmasını ise şart olarak koştular.

Yayınlanma: 24.07.2012 - 09:53
Abone Ol google-news

Rus yapımı silahlara sahip olan Suriye ordusu, askeri gücünün yanı sıra, güçlü hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerine sahip.

Suriyeli muhalifler ilk kez "Yemen modeli" olarak bilinen rejim üyelerinden birinin liderliğindeki geçiş hükümetine onay verdi. Suriyeli muhalifler, geçiş hükümetine onaya ise, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iktidarı bırakmasını şart koştu.

Suriye Ulusal Konseyi sözcüsü Georges Sabra, "Esad'ın iktidarı bırakarak, yönetimi rejim üyelerinden birine vermesini kabul ediyoruz. Söz konusu üye, Yemen'de olduğu gibi geçiş sürecinde liderlik yapabilir" dedi.
 

'Kanlı eylemlere karışmamış olmalı'

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdülbasid Seyda da, daha önce yaptığı açıklamada, Esad rejiminden bir ismin geçiş sürecini yönetebileceğini ancak bu kişinin yönetimin "kanlı eylemlerine karışmamış" bir isim olması gerektiğini söylemişti.
 

Yemen modeli

Yemen'de Arap Baharı sonrasında başlayan halk isyanı, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevini yardımcısına bırakmasıyla durmuştu.
 

Savaş gemisinden balıkçılara ateş

Lübnan-Suriye sınırında, Esad'a bağlı ordu güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar devam ederken, Suriye savaş gemisinden Lübnanlı balıkçı teknelerine ateş açıldığı iddia edildi. Teknelerine Suriye savaş gemisinden ateş açılan Lübnanlı balıkçıların, ağlarını bırakarak Akkar kıyılarını terk ettiği ileri sürüldü. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Esad yönetimine bağlı ordu arasında devam eden çatışmalar sırasında, Lübnan'ın kuzeyine iki bomba düştüğü belirtildi.
 

'27 kişi öldürüldü'

Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), Esad yönetimine bağlı ordunun ülkenin çeşitli kentlerinde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ve çıkan çatışmalarda 27 kişinin öldüğünü iddia etti.

Örgüt, Hama'da 8, İdlib'te 7, Halep'te 6, Humus'ta 3, başkent Şam'ın çevre mahallelerinde 2 ve Dera'da 1 kişi olmak üzere ülke genelindeki çatışmalarda 27 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

 

ÖSO ile nizami ordu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Suriye'nin Halep, İdlip ve Lazkiye kentlerinde nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, Halep'in Sahur, Sukeri, Salahaddin, Arkub, Haleke, ve Şeyh Firas bölgelerinde ÖSO ile nizami ordu arasında yoğun çatışmaların yaşandığını ve güvenlik güçlerinin bu bölgelere havan ve roketlerle düzenlediği saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu duyurdu.

Halkın çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçtığını aktaran konsey, nizami ordunun ağır silahlarla çevreye rastgele ateş açması sonucunda onlarca evin yıkıldığını ve bazı evlerde de yangın çıktığını kaydetti. Bazı bölgelerde ÖSO'nun nizami ordu karşısında ilerlediğini ve çok sayıda askeri aracı imha ettiğini dile getiren konsey, Halep merkezi hapishanesinde çıkan isyanda 9 mahkumun öldüğünü, 50 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Mahkumların, güvenlik güçlerinin silah ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucunda yaşamlarını yitirdiğini öne süren konsey, şiddetli patlama seslerinin geldiği hapishanede güvenlik güçlerinin bir katliam gerçekleştirmesinden endişe edildiği ifade edildi.

İdlib'in Bara beldesinde ve Lazkiye'nin Esraya köyünde iki ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve nizami ordunun yoğun çatışmalardan dolayı bölgeden çekildiğini belirten konsey, Lazkiye'nin Esraya köyünde de ÖSO ile nizami ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığını aktardı.

 

"Esad uluslararası cezai takibattan korkuyor"

Özgür Suriye Ordusu Siyasi Danışmanı Bessam Dade, Suriye rejiminin, Türkiye ve uluslararası toplumun göstereceği tepki sebebiyle kimyasal silahlarını kullanmadığını iddia etti. Dade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin elinde büyük çapta kimyasal silah bulunduğunu ancak şu ana kadar bu silahlara başvurmadığına dikkati çekerek, ''Esad uluslararası cezai takibattan korkuyor. Bu silahların kullanması durumunda başta Türkiye olmak üzere uluslararası toplumun tepki göstereceğini, bundan da en büyük zararı kendisinin göreceğini iyi biliyor. Bu nedenle başkent Şam'daki çatışmaların büyümesine rağmen bu silahların kullanmaktan uzak duruyor'' ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler