Süt üreticileri eylemde

Mersin'in Tarsus ilçesinde, Süt Üreticileri Birliği üyeleri süt fiyatlarını protesto etti. Sütleri döken birlik üyesi süt üreticileri, 3 gün süresince sanayicilere süt vermeme eylemi başlattı.

Yayınlanma: 07.04.2010 - 12:42
Abone Ol google-news

Tarsus'un Dörtler mevkisinde, sanayicilerin süt fiyatlarını protesto eden Başkan Yılmaz Karabulut ve birlik üyesi süt üreticileri, sütlerini döktü.

Birlik başkanı Karabulut, yaptığı açıklamada, sanayicilerle süt fiyatlarıyla ilgili yapılan toplantılarda herhangi bir sonuca varılamadığını belirterek, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'nin sanayiciye süt vermeme yönündeki eylem kararını hatırlattı.Birlik olarak 3 gün boyunca sanayicileri süt vermeme eylemi başlattıklarını belirten Karabulut, şunları kaydetti:

''Yapılan sözleşme gereği ocak, şubat ve mart ayları için çiğ sütün fiyatı 85 kuruş olarak belirlenmişti. Her ne hikmetse sanayiciler tek taraflı olarak fiyatı 72,5 kuruşa düşürdü. Sanayiciler süt fiyatlarını düşük tutmak istiyorlar. Dünyada süt sektöründe veya ekonomik anlamda bizim bilemediğimiz bir kriz mi vardır? Sanayicilerin bizim bilemediğimiz hangi girdileri ciddi oranda artmaktadır? Hangi ürünleri satılamamaktadır? Ürünleri satılamıyorsa neden tüketici fiyatları yükseltilmektedir. Sütlerimizi düşük fiyata vermek istemiyoruz.''

Üreticiler, konuşmaların ardından sütlerini dökerek protesto eylemi gerçekleştirdi.

 

Çanakkale'de bedava dağıttılar


Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde üreticiler, düşen süt fiyatlarını protesto etmek amacıyla 2 ton süt halka ücretsiz dağıttı.

Belediye binasının önünde toplanan süt üreticileri, traktörlerle getirdikleri sütleri, vatandaşa ücretsiz dağıttı. Ücretsiz süt dağıtıldığını duyan vatandaşlar sütü pet şişe, tencere ve poşetlere doldurdu.

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şinasi Darıcı, burada yaptığı konuşmada, süt fiyatlarının düşmesiyle halkın sığır, keçi ve koyunlarını satmak zorunda kalacağını belirterek, bunun da et fiyatlarına yansıyacağını bildirdi.

Birlik olarak, süt fiyatlarındaki düşüşü kabul etmediklerini ifade eden Darıcı, ''Sütümüzü bu fiyatlara mandıraya vereceğimize, halka ücretsiz dağıtmaya kararlıyız. Süt fiyatlarının eski fiyatlara çekilmesini istiyoruz. Bu haklı direnişimizi sonuna kadar sürdüreceğiz'' dedi.
Süt fiyatlarının 850 kuruştan 725 kuruşa düşürüldüğünü, bu düşüşün üreticiyi mağdur ettiğini kaydeden Darıcı, gerekirse sütlerini tarlalara ve derelere dökeceklerini bildirdi. Darıcı, düşük fiyattan süt satmayacakları uyarısında bulundu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da, sanayicinin değil üreticinin yanında olduklarını söyledi.

Sanayicinin, üretici olmazsa perişan olacağını ifade eden Pehlivan, ''Son zamanlarda Türkiye üzerinde oynanan oyunlar ortadadır. Bazı federasyon başkanları, Ankara'da oturup kendi kafalarına göre fiyat belirliyorlar. Ancak hiçbir zaman üreticinin sorunlarını dile getirmiyorlar'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler