Süt üreticilerine birleşme çağrısı

Bağımsız Süt Platfomu, bugünkü süt fiyatlarının 2004 yılı ile aynı rakamlarda seyrettiğini ifade ederek, "Süt fiyatı 2004 yılında da 50 kuruştu bugünde 50 kuruş. Bu gidişe dur demenin yolu birleşmekten geçer. Süt üreticileri birlikleri ve Köy-Koop örgütleri birleşmelidir. Süt fiyatı en az 85 kuruş olmalıdır. Aksi halde iflas edeceğiz" dedi.

Süt üreticilerine birleşme çağrısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2011 - 15:53

Bağımsız Süt Platformu yaptığı yazılı açıklamada, "AKP Hükümeti ve Tarım Bakanı, eşsiz politikaları ile süt üreticisinin tabir-i caizse anasını ağlattılar" dedi.

Açıklamada, süt fazlasının bir yalan olduğu ifade edilerek, süt hakkında bilinen "yalanlara" yer verildi. Buna göre, "Süttozu teşviği ile süt fiyatları dengelenmez. Bu bir aldatmacadır. Süttozu paraları 5 tane sanayiciye peşkeş çekiliyor. Süt fiyatlarını haksız yere düşürenlerin eline kurşun veriyorlar. Süt fiyatları Avrupa'daki fiyatlar ile karşılaştırılmaz. Avrupa da yem maliyetleri düşük, verilen destekler fazladır. Süt fiyatları düşünce marketlerde süt fiyatı düşmez. Marketlerde 1 litre süt 2 TL'nin üzerindedir. Tüketiciyi seviyoruz o yüzden fiyatları düşürdük demek bir yalandır" ifadelerine yer verildi.



"Türkiye'de üreticinin gücü yok"

Asıl sorunu Türkiye'de üreticinin gücünün olmaması olarak tanımlayan Platform, örgütlerin dağınık ve kararsız olduğunu söyledi. Açıklamada, "Süt üreticileri birlikleri hükümet gölgesi altındadır. Köy-Koop ise verimsiz bir örgüttür. Süt fiyatları ile işleri yoktur. Türkiye'de süt fiyatlarını 5 tane süt sanayicisi belirler. İstedikleri zaman süt fiyatını düşürerek devletten süttozu teşviği ile trilyonlar alırlar. Yine süttozunu iç piyasada kullanırlar. Süt ihaleleri tamamen göstermeliktir, prosedürdür. İhale yapıldıktan sonra bile sanayici isterse süt fiyatını düşürür" denildi.

Hükümetin süt fiyatlarını dengede tutmak adına tutarlı bir politikasının olmadığının savunulduğu açıklamada, mevcut süt tozu teşviklerinin, süt fiyatlarını düşüren sanayiciye verilerek daha da güçlenmelerinin sağlandığı belirtildi.


"Üreticiler örgütlenmeli"

Bütün üreticilerin örgütlü olması gerektiğini belirten Platform, "Örgütler birleşmeli ya da aralarında konsensüs oluşturmalıdır. Birlikte hareket edilmedikçe hiçbir sonuç alınamaz. Küçük üreticiler bileşmeli, sürü büyüklüğü arttırılmalıdır. Üretici kendi yemini üretmelidir. Tarımda mazot kullanan batar. Üretici örgütleri süt işleme tesisleri kurmak için fon oluşturmalıdır. Süttozunu sanayici değil, üretici tesisleri üretmelidir" dedi.

Süt üreticilerinin sanayiciden medet ummayı bırakması gerektiğini ifade eden Platform, "Bu hükümetten ve tarım bakanından medet ummayı bırakmalısınız. Sürekli ağlak edebiyatı yapmayı bırakarak icraat yapmalısınız. Ya birleşip güçlenirsiniz ya da bu işi öyle yada böyle bırakırsınız. Yemini kendi yapmayan batar, buzağı kaybeden batar, açık işletme bakım yapmayan batar, mısırı arpayı yoncayı mazotla sulayan batar, gübreyi tarlaya atmayıp heba eden batar, bir memeyi körelten batar, sürü takibi, verimlilik takibi yapmayan batar, süt verimi yüksek olmayan, sütü temiz olmayan batar" dedi.


"Her türlü et, süt ürünü ve hayvan ithalatını yasaklayın"

Hükümetin sorunun çözümü için yapması gerekenleri sıralayan Platform, "Her türlü et, süt ürünü ve hayvan ithalatını yasaklayın. Kaçak Süttozu ithalatının derhal önüne geçin. Süt ürünü üretenleri denetleyin. Çiğ süt yerine süttozu, palm yağı ve diğer katkı maddeleri kullananları tespit edin. Süttozu desteğini süt fiyatlarını haksızca düşürenlere vereceğinize o paralar ile okullara, askerlere, yoksullara süt ve süt ürünü dağıtın. Bari gençlerimizin zeki, çevik ve ahlaklı olmasına bir katkı verin. Süt içmeyen, et yemeyen bir toplum aptal kalmaya ve fakir kalmaya mahkumdur" dedi.

Üretici örgütlerinin bir çatı altında toplanmasını ve bağımsız hale getirilmesini isteyen Platform, üreticiler kendi süt işleme tesislerini kurabilmesi için fon oluşturulmasını istedi. Ayrıca, süt ürünlerindeki KDV oranlarının kaldırmasını isteyen Platform, "Üreticinin ucuz yem üretmesi için, mazot, elektrik, tohum gibi girdileri ucuzlatın. Vergileri düşürün. 3.5 TL'lik mazot ile mısır tarlası sulayıp sonra 50 kuruşa süt satılamaz. Yerel yönetimlerin günlük süt satmasının ve dağıtmasının önü açılmalıdır. Bu tarım bakanı görevden alınmalıdır" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler