'Tablet ihalesi yolsuzluğa gebe'

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, okullarda tablet kullanıma ilişkin projenin maliyetinin 15 milyar doları bulacağına ve 3 yılda ömrünü tamamlayacağına dikkat çekerek, "Akıllı Tablet ihalesi büyük bir yolsuzluğa gebedir" dedi.

'Tablet ihalesi yolsuzluğa gebe'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2012 - 17:30

Aksünger, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile beraber TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Okullarda akıllı tablet kullanımına ilişkin projenin "Adrese teslim ihaleler yapacaklar. Bu konu büyük bir yolsuzluğa gebedir" diyen Aksünger, ülkeye hiçbir teknolojik katkısı olmayacağını savunduğu proje için "Bu hükümet kömür, makarna dağıtırken altından nasıl rant çıkarıyorsa bu konuda daha fazla rant yaratacaklar" diyerek şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile Parlamento'ya ve ülkeye dayatılmaya çalışılan 4+4+4 zorunlu eğitim sistemi çağdaş, ilerici ve evrensel değerlerden uzak, aydınlanma devrimlerimize darbe vururken, beraberinde açık öğretimi desteklemek güdüsü altında bir rantiye kapısı olan Fatih Projesi de dayatılmaya çalışılıyor. Projenin tüm ayrıntıları devlet sırrı gibi planlanırken temel mantıkları öncelikle akıllı tahtalar arkasından da 12 milyon(başlangıçta toplam 17 milyon) tablet alımı gerçekleştirmek olarak görülüyor.
Ülkemizin gerçekten ihtiyacı olduğu düşünülerek 12 yıl önce Tübitak tarafından başlatılan ve 2 sene önce rafa kaldırılmış hissi yaratılan açık kaynak kod ile yapılandırılmış olan milli yazılım projesi, bu projede şeklen tercihe bağlı kullanılması planı da yaparak gelecek tepkileri savuşturulmak istenmesinden başka bir düşünce değildir. Çünkü Pardus projesi zamanın koalisyon hükümeti icraatlarından biri olduğundan mevcut hükümet 2005 ten bu güne tek bir taş bile üstüne koymamıştır. Temelde proje dört fazdan oluşmakta ve her fazında ciddi rantiye vardır. Bunlar, 'Tablet, Akıllı Tahta, İnternet, İçerik ve müfredat yazılımları' olacaktır."


"Tablet eğlence ve erişim aracıdır"

Tablet tercihinin eğitim için tamamen yanlış bir tercih olduğunu savunan Aksünger, "Tablet tüm dünyada bir eğlence ve erişim aracı olarak kullanılır ve böyle kabul görmüştür. Planlanan 15 yıl içinde bu cihazlar minimum 5 kez değiştirilmesi gerekecek ve bunun için yine Kamu İhale Kurumu dahilinde olmayan keyfi alımlar ile birileri zengin edilecek ve bunun için bu günkü değerler ile 15 milyar dolar gibi bir rakam harcanacaktır" dedi. Bu cihazların tercihin internet ve içeirk yazılımlarını mecburi kılacağını da vurgulayan Aksünger şunları söyledi:
"Yerli üretim bu konuda bu günkü teknolojik bilgi birikimi ve yatırımlar açısından imkansız olduğu da alenen ortadadır. Bu konuda iktidarın söylemleri içi boş söylemlerdir. Akıllı tahta konusu bu güne kadar izlenen yol haritası ile basına kadar düşen yolsuzluk iddialarını da beraberinde getirmiş bir kısım bakanlık yetkilileri zan altında kalmıştır. İhale içerde üretim amacı ile başlamış konu ile ilgili(teknik öğretmenler) uzmanlar ki bunların uzmanlığı tamamen bir polemik konusu iken Dünyanın çeşitli yerlerini örnek projeleri araştırmaları için gönderilmiş daha onlar yurda dönmeden bu gün dayatılan tahtaların patentleri birileri tarafından alınmış ve 86 bin okulda denemek amacıyla acilen 850 milyon bedelle ihaleye çıkılmış ve adrese teslim ihale yapılmıştır. Akılı tahta adı altında bir dokunmatik ekran ve entegre bir kara tahta büyük bir buluş gibi alınma aşamasına gelmiştir.
İnternet konusunda Türk Telekom veya uktesinde bir servis sağlayıcıdan yeniden kalkındırma projesi yapılıp okullara internet çok düşük veya bedelsiz hesaplanmış ancak minimum da 12 milyon hesaplanan tablet dağıtımı ile birlikte tüm öğrencilere internet bağlantısı satılması hesaplanmış ve toplam 15 yıl içerisinde aylık bağlantının en düşük 10 tl ile hesaplandığında 15 milyar dolar lık yeni bir rantiye kapısı açmayı planlamaktadır."


"Tüm sürpriz rant rakamlarına açıktır"

İçerik konusunda Türk Telekom dan okullara Vitamin bedava verildiğini ancak öğrencilere para ile satıldığını söyleyen Aksünger, "15 yıl içerisin de toplamda 10 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasında yeni bir rantiye kapısını da aralamış olmaktadır" dedi. Ayrıca tüm dünyadaki teknolojik devinimlerin hızla ilerlerken, proje ile tüm yenilikler ve rekabetin devre dışı bırakıldığının altını çizen Aksünger şöyle devam etti:
"Müfredat konusunda yine iktidara yakın bir firma ile tüm yayınlar okullara bedava verilip öğrenciler para ile satılmak istenmekte ve buradan da 15 yılda yine yukarıdaki hesaplara benzeyen bir rantiye yaratılmaktadır. Bunların yanı sıra kurulum, destek, bakım ve yeni yazılımlar konusu birilerine dağıtılmış ve rakamları muamma olarak durmakta tüm sürpriz rakamlara ve rantiyelere açıktır.

Ortada ülkenin geleceği olan çocuklarımızı yönlendirecek ve eğitecek olan oturmuş yaygınlaştırılmış bir ulusal yazılım projemiz yokken ,teknolojinin satılık değil kiralık olduğu unutulup sadece bir eğlence ve erişim cihazı tabletlerin nasıl bir çöplük yaratacağı tün otoriterlerce dile getirilirken, internetin son on yılda her yıl kendini katlama potansiyeli ve farklı erişim modellerinin gelişmesi beklenirken bu acele nedir ? On milyarlarca dolarlık bir proje Kamu ihale kanunu dışına neden çıkarılmaktadır?
Çocuklarımızın toplumsal bütünleşme için emekleme döneminde yaşıtları ile sosyal kaynaşmayı sağlayacağı bir dönemde en iyi arkadaşını bir makine yaparak yozlaşma yaratan ,'teknolojik oluyoruz' söylemleri ile ortak yaşam kültüründen uzaklaştıran sadece ve sadece bir şekilcilik ile akıllarının altında yatan farklı ideolojilere çocuklarımızı kurban etmeye çalışan geçmişin kendi içindeki ezikliği ile intikamını alarak geleceğimizi karanlık kuyulara iteleyen rantiye ve karanlık mazici bir zihniyet projesidir. Buna söylenecek tek şey vardır yeni bir AKP rantiye projesi ile karşı karşıyayız demektir. Bu projeye bir kalkınma ve teknolojik eğitim projesi değil, 'Amuduyla Kaldırma Projesi' denir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler