Taha Akyol'dan çok konuşulacak bir AYM eleştirisi: Otorite-eksenli anlayış ağır bastı
Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol'dan OHAL dönemindeki Anayasa Mahkemesini ve icraatlrını yazdı. Akyol, AYM'yi çekingen davranmakla suçladı ve otorite eksenli anlayışın AYM^de ağır bastığını öne sürdü
Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol'dan çok konuşulacak bir AYM, OHAL ve AiHM yazısı...Anayasa Mahkemesi'nin OHAL konusunda verdiği 70 bin başvuru için ret kararını eleştiren Akyol, "Ben AYM’nin bazı “hak eksenli” kararlarına bakarak umutlanmıştım. OHAL döneminde otorite-eksenli anlayış ağır bastı." ifadelerini kullandı.
İşte Taha Akyol'un 7 Ağutos 2017 tarihli yazısından başlıklar;
"Sorun 70 bin dosyanın AYM tarafından hiç bir emsal karar olmadan bekletmesidir"
"Anayasa Mahkemesi, OHAL konusunda yapılan 70 bin küsur başvuruyu reddetti. Bu “mevzuat”a uygundur çünkü OHAL kararnamelerine göre, öncelikle yetkili olan artık OHAL Komisyonu’dur, oradan sonuç alınamazsa yargıya gidilebilir.
AİHM de OHAL Komisyonu’nu “iç hukuk yolu” saymıştır.
Fakat sorun, AYM’nin bu 70 bin küsur dosyayı yaklaşık bir yıl hiçbir emsal karar ortaya koymadan bekletmiş olmasıdır.
AYM’de OHAL işlemlerini yargısal denetime tabi tutma konusunda bir çekingenlik var maalesef."
""Bu benim yorumum değil. AİHM ve AYM’nin kendi içtihadıdır."
"Hukuken daha sorunlu olan, AYM’nin sadece KHK işlemlerini değil, “tutukluluk” ve “ifade hürriyeti”nin söz konusu olduğu adli işlemlerdeki hak ihlallerine ilişkin başvuruları inceleme konusunda da çekingen kalmasıdır.
Böyle konularda AYM’nin değil dosyaları bekletmesi, “tutukluluk” ve “ifade hürriyeti” söz konusu olan dosyaları ivedilikle ele alarak karara bağlaması gerekirdi. Bu benim yorumum değil. AİHM ve AYM’nin kendi içtihadıdır."
"OHAL döneminde otorite-eksenli anlayış ağır bastı"
"AYM’nin beklemede bıraktığı bu nitelikteki dosyaları AİHM’nin kabul edip incelemeye alması maalesef bizim AYM için pek de gurur duyulacak bir durum değildir.
Ben AYM’nin bazı “hak eksenli” kararlarına bakarak umutlanmıştım, bizim Anayasa Mahkememiz de Fransız, İspanyol, Alman anayasa mahkemeleri gibi “içtihat yapan”, hak ve hürriyetlere yüksek düzeyde katkıda bulunan çok saygın bir mahkeme düzeyine yükselir diye...
OHAL döneminde otorite-eksenli anlayış ağır bastı.
Hukuk tarihinde iniş çıkışlar vardır ama genel gidiş, hukukun üstünlüğüne doğrudur. Fakat hukuk, çok çaba harcanarak gelişiyor.
Ülkemizde de adaleti ve ifade hürriyetini evrensel düzeyde gerçekleştirecek bir hukuk düzenine ulaşmak için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor."
Adaleti aramak
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke