'Tam Gün' yasası yarın Anayasa Mahkemesi'nde
Anayasa Mahkemesi, "Tam Gün Yasası" olarak bilinen yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan davayı yarınki gündem toplantısında esastan görüşecek.
CHP, 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 11 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı. Yüksek Mahkeme, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan davayı yarın esastan görüşecek.
CHP'nin iptalini ve yürütmensin durdurulmasını istediği maddeler şöyle:
"1. maddesiyle değiştirilen, 4.1.1961 günlü, 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun'un 5. maddesinin dördüncü fıkrasının,
3. maddesiyle değiştirilen, 4.11.1981 günlü, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 36. maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarının,
4. maddesiyle değiştirilen, 2547 sayılı Yasa'nın 38. maddesinin;
a- Birinci fıkrasının son tümcesinin,
b- İkinci fıkrasının son tümcesinin,
5. maddesiyle değiştirilen, 2547 sayılı Yasa'nın 58. maddesinin (h) fıkrasının,
6. maddesiyle, 2547 sayılı Yasa'ya eklenen geçici 57. maddesinin son tümcesinin,
7. maddesiyle değiştirilen, 11.4.1928 günlü, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 12. maddesinin;
a- İkinci fıkrasının birinci tümcesinde yer alan " . aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki ." ibaresinin,
Üçüncü fıkrasının "Sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere mahalli idareler ile kurum tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabipler işyeri hekimliği yapabilir." biçimindeki dördüncü tümcesinin,
8. maddesiyle, 1219 sayılı Yasa'ya eklenen ek 12. maddesinin;
a- Birinci fıkrasının son tümcesinde yer alan ".yarısı kendileri tarafından, diğer yarısı ." ibaresinin,
b- Dördüncü fıkrasının birinci tümcesinde yer alan ". yarısı kendileri tarafından, yarısı ." ibaresinin,
9. maddesiyle, 19.4.1937 günlü, 3153 sayılı Radyoloji, Radiyom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun'a eklenen ek 1. maddesinin,
12 maddesiyle, 27.7.1967 günlü, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun ek 17. maddesinin (C) fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen (Ç) fıkrasının;
a- Birinci bendinde yer alan ".geçmemek üzere." ibaresinin,
b- İkinci bendinin,
c- Üçüncü bendinin,
13. maddesiyle, 926 sayılı Yasa'ya eklenen ek 26. maddesinin,
20. maddesinin (b) bendinde yer alan ".ve (d)." ibaresi"
Yasa ne getiriyor?
Yasayla; devlet veya üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler, özel hastanelerde çalışamayacak, muayenehane açamayacak. Yasayla, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü geçemeyecek. Bu ödemeler; uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda, bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250, başhemşirelerde yüzde 200, diğer personelde ise yüzde 150 ile sınırlı olacak.
Yasaya göre, öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak. Bu durumda, üniversitelerin tıp fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları da tam gün çalışacak.
Öğretim elemanları, bu Kanun ile diğer kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecekler, ek görev alamayacaklar, serbest meslek icra edemeyecekler. Ayrıca, yasayla rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü bulunmayacak. Başhekimler, dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanları haftada asgari 5 saat ders vermekle yükümlü olacak.
Yükseköğretim kurumlarında, üniversite yönetim kurulunun önerisi ve YÖK'ün onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilecek. Kurulacak döner sermaye işletmesinin başlangıç sermayesine ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinde bu amaç için ödenek öngörülmek şartıyla katkı sağlayabilecek. Nöbet hizmetleri hariç, mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak da personele unvanlarına göre, yüzde 20 ile yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ayrıca aylık ek ödeme yapılacak.
TTB Anayasa Mahkemesi'nde
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, ''Tam Gün'' Yasasıyla ilgili olarak CHP'nin açtığı davada sözlü açıklama yapmak üzere, bugün Anayasa Mahkemesi'ne geldi. Anayasa Mahkemesi'nde saat 09.30'da başlayan görüşme, yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. TTB Merkez Konseyi adına Anayasa Mahkemesi'ne görüş bildirmek üzere Birlik Başkanı Eriş Bilaloğlu, Genel Sekreter Feride Tanık ve avukat Ziynet Özçelik, Anayasa Mahkemesi'ne geldi.
5947 sayılı ''Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Kimi Maddelerinin İptallerine Ve Yürürlüklerinin Durdurulmasına'' yönelik dava, yarın sabah 09.30'da Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek.
Bu arada Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da saat 11.30'da Anayasa Mahkemesi'ne görüş bildirmek üzere geleceği öğrenildi.
Akdağ'da Anayasa Mahkemesi'nde
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Tam Gün'' yasası ile ilgili CHP'nin açtığı davada görüş bildirmek üzere Anayasa Mahkemesine geldi.
Anayasa Mahkemesi'ne saat 12.30'da gelen Bakan Akdağ, saat 14.40'ta buradan ayrıldı.
Gün içinde Anayasa Mahkemesine Türk Tabipleri Birliği (TTB), GATA ve YÖK'ten de heyetler gelerek görüşlerini bildirdi.
5947 sayılı ''Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Kimi Maddelerinin İptallerine Ve Yürürlüklerinin Durdurulmasına'' yönelik dava, yarın sabah 09.30'da Anayasa Mahkemesinde esastan görüşülecek.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası