‘Tamamen duygusal’ yanıt

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Bafa’da kirlilikten ölen balıkları önemsemedi, ‘Ekonomik değeri yok, avlanmıyorlar bile’ dedi.

Yayınlanma: 19.08.2014 - 22:42
Abone Ol google-news

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bafa Gölü’nde kirlilik nedeniyle yaşanan balık ölümlerine ilginç bir yaklaşımda bulundu. CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Bafa Gölü’nde yaşanan kirlilik nedeniyle binlerce ölü balığın kıyıya vurduğuna dikkat çekerek soru önergesi vermişti.

Eker, gölde ölen balıkların “ekonomik değeri çok düşük olan, avcılığı yapılmayan, yaşam süreleri de çok kısa olan” gümüş balıkları olduğunu belirtti. Eker, yanıtında gölün “Muğla ili kıyılarına yakın” bölgesinde ölen gümüş balıklarının, buradan akıntı ve rüzgârla Kapıkırı kıyılarına sürüklendiklerini savundu. Bakanlık tarafından bir dizi uygulama ile izleme çalışması yürütüldüğünü dile getiren Eker, DSİ tarafından Bafa Gölü’nün rehabilite edilmesi amacıyla iki regülatör ve set inşa edilerek su akışının düzenlenmeye çalışıldığını ve göle taze su girişi sağlandığını bildirdi. Gölde analizler yapıldığını belirten Eker, analiz raporunda “su yüzeyini kaplayan kütlenin sodularia spumigena adı verilen bir maviyeşil alg türü olduğu, aşırı çoğaldığı ve böylece sudaki oksijen değerinin düşmesiyle ölüm yaşandığının” belirtildiğini kaydetti.

Suda boğuldular

Baydar, göldeki toplu balık ölümlerinin ardından inceleme yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici’nin açıklamalarına işaret etti. Kesici, gölün Kapıkırı bölgesinde meydana gelen balık ölümleriyle ilgili olarak “Sudaki oksijen yetersizliği ve bulanıklık nedeniyle balıkların solungaçlarının tıkanması sonucu havasızlıktan dolayı balıklar adeta suda boğulmuşlardır. Akdeniz kökenli olan ve göllerimize balıklandırma yöntemiyle de katılan 5 ila 12 santimetre boyunca gümüş balıkları deniz ve göllerde yaşayabilen çok hareketli balıklardandır. Çok farklı su özelliklerinde yaşayabilen dayanıklı balık türleri olmasına rağmen Bafa Gölü’nde kitleler halinde gümüş balığı ölümlerinin görülmesi düşündürücü olmasının yanı sıra göldeki kirliliğin diğer bir göstergesidir” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler