Taraf'ın haberi tartışma yarattı

Taraf gazetesi, 2003 yılında darbe ortamı yaratmak için Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planları hazırlandığını iddia etti. Bu kapsamda camilere saldırı düzenleyerek kargaşa ortamı yaratılmasının planlandığı öne sürüldü.

Yayınlanma: 21.01.2010 - 07:15
Abone Ol google-news

Taraf gazetesi, AKP’nin iktidara gelmesinden rahatsız olan bazı üst rütbeli askerlerin 2003 yılında “Balyoz Güvenlik Harekâtı” isimli bir darbe planı hazırladığını iddia etti. Planda adı geçen dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, söz konusu plan ve senaryoların “iç tehdit olarak değerlendiren bölücü ve irticai gelişmelere karşı, Cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını” kaydetti.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu planı desteklemek için “Çarşaf”, “Sakal”, “Suga” ve “Oraj” başlıklı eylem planları oluşturuldu. Habere göre; “Çarşaf” ve “Sakal” kodlu planlarda darbe ortamı yaratmak için Fatih ve Beyazıt camilerine cuma günü bombalı saldırı düzenlenecekti. Oraj Hava Harekât Planı’nda ise Ege’de uluslararası kriz çıkarılması için bir Türk jetinin düşürülmesi planlandığı iddia edildi. Balyoz Planı’nda ayrıca Kadıköy ve Fatih’te gösteri yapacak, cubbeli ve sarıklı eylemcilerin Hava Müzesi’ni basması sağlanacaktı. Planda 29’u general, 133’ü subay toplam 162 askerin isminin geçtiği de savunuldu.
 

Doğan: Asıl hedef TSK

Planda imzası bulunduğu belirtilen emekli Orgeneral Doğan, bir haber portalına yaptığı açıklamada, “TSK’de her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapılması doğal bir uygulamadır” dedi. Doğan, “iç tehdit olarak değerlendirilen bölücü ve irticai gelişmelerin EMASYA (emniyet ve asayiş) planları çerçevesinde ele alındığını” ifade etti. Söz konusu planların “Cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını” kaydeden Doğan, “İşlenecek konu ve senaryoların önceden üst komutanlara bildirilmesinin esas olduğunu” vurguladı. “İç tehdide karşı koruma görevi kapsamında TSK’nin her kademesinde elbette planları vardır. Bununla ilgili olarak Genelkurmay Harekât Başkanlığım döneminde İçişleri Bakanlığı ile protokol de imzalanmıştır” diyen Doğan, “Şahsıma yönelik çirkin bir iftira kampanyasında bulunanların asıl hedeflerinin ben değil TSK olduğunu biliyorum” ifadesini kullandı.
 

Kuloğlu: Planın içeriği palavra

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, ANKA’ya yaptığı açıklamada, “bilgi destek planlarının” anayasal tüm kuruluşlarca devlet tarafından onaylanan “Milli Güvenlik Siyaset Belgesi” çerçevesinde hazırlandığını söyledi. Kuloğlu, “Bu tür planlar anayasal hükümlerle kurulmuş tüm kurumlar tarafından hazırlanır. Bu planları TSK hazırlar, Milli Eğitim Bakanlığı hazırlar. Gerekirse Çalışma Bakanlığı bile hazırlar” dedi. Planın içeriğinin gerçeği yansıtmadığını savunan Kuloğlu, şöyle konuştu: “TSK’nin çeşitli birimlerinde rutin olarak iç ve dış tehdit unsurlarına göre hazırlanan bu tür çalışma planlarının kamuoyuna, yapılacakmış gibi yansıtılması doğru değildir. Bu yayımlanan planın içeriği palavradır ve sadece kafa karışıklığı yaratmaya yarar. Bu da TSK’ye yönelik asimetrik psikolojik harekâtın bir parçası gibi değerlendirilmelidir.”

Devlet Bakanı Cemil Çiçek, konuyla ilgili sorular üzerine son zamanlarda bu tip yayınlar yapıldığını belirterek, “Bunun gerçekliği nedir, gerekli araştırma yapılmadan ve konuyla ilgili açıklamaların tümünü görmeden bir değerlendirme yapmak yanlış olur” dedi. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek de iddialara ilişkin “bunlar olacak şeyler değil” dedi. Özyürek, CHP’nin her zaman darbe karşıtı olduğunu, eğer böyle bir girişim varsa buna kalkışanların cezalandırılmasından yana olduğunu ifade etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin plana ilişkin sorulara “O manşetin bizimle bir alakası yok” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler