Tarihte yeni bir sayfa açılacak
Eskişehir'in Han ilçesi yakınlarında MÖ 7-8. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, dünyanın en önemli anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya'nın üzerindeki yazılar henüz okunamadı. Frig uygarlığının en önemli anıtı olan Yazılıkaya'nın sırrı çözüldüğünde insanlık tarihinde yeni bir sayfanın açılacağı bildirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi'nin ilgili birimlerindeki yetkililerden alınan bilgilere göre, Yazılıkaya Anıtı, Eskişehir'in 80 kilometre güneyinde ''Dağlık Frigya'' ve ''Sağlıklı Frigya'' olarak bilinen bölgede bulunuyor.
Kral Midas'ın ve tanrıça Kibele'nin kutsal kenti olarak bilinen topraklardaki Yazılıkaya, Frigya bölgesinde 1315 metre yüksekliğinde bulunan bir tepe üzerine inşa edildi.
Volkanik bir kaya üzerine yerleşik anıtın yüksekliği 17, genişliği de 16,5 metre. Anıtın üç yazıttan oluşan işlenmiş yüzeyi ise 280 metrekare. Sırrı keşfedilmemiş Frig uygarlığının kenti Yazılıkaya, bünyesinde Hitit kültüründen de kalıntılar barındırıyor.
Bozkırın ortasındaki anıt Yazılıkaya'nın geçmişinin M.Ö 7-8. yüzyıla kadar dayandığı tahmin ediliyor.
Dünyanın en önemli açık hava anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya'nın sağ, sol ve üst kısmında bulunan yazılar henüz okunamadı. Frig uygarlığının en önemli anıtı olan Yazılıkaya'nın sırrı çözüldüğünde insanlık tarihinde yeni bir sayfa açılacağı bildirildi.
Oluşan çatlaklar nedeniyle yıkılma tehlikesi bulunan anıtı kurtarabilmek için bilimsel inceleme ve araştırmalar yapılıyor.
"Yazılar gizemini koruyor"
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taciser Sivas, Yazılıkaya'nın üzerindeki Frig diliyle yazılan yazıların okunduğunu, ancak anlamının hâlâ çözülemediğini söyledi.
Yazılarda Kral Midas'a ithaf edilen bazı kelimelerin geçtiğinin anlaşıldığını ifade eden Doç. Dr. Sivas, şöyle konuştu: ''Kral Midas ile bir bağlantı var. Ancak, üç yazıttaki yazıların tam olarak ne anlama geldiği bilinmiyor. Yazılar gizemini koruyor. Pek çok bilim adamı yazılar üzerinde inceleme, araştırma yaptı. Sadece Kral Midas, Matar (ana tanrıçanın adı), büyük kral gibi birkaç kelime anlaşılabildi. Yazıların sırrını çözmek için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda en ciddi çalışmayı Fransız bilim adamı Prof. Dr. Cloude Brixhe yapıyor. 80 yaşındaki bilim adamı yaklaşık 50 yıldır yazıların anlamını bulmaya çalışıyor. Bu nedenle defalarca Eskişehir'e geldi.''
Yazılıkaya'da dış etkenler nedeniyle uzun zamandır çatlaklar oluştuğunu belirten Doç. Dr. Sivas, söz konusu çatlak ve kırılmaların yıkılma tehlikesi oluşturduğunu bildirdi.
Anıta yönelik bir koruma çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Sivas, ''Çatlaklar günden güne büyüyor. Kopma ve kırılmalar giderek hızlanıyor. Kapsamlı bir restorasyon çalışması gerekiyor'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke