Tarım politikası olmayana oy yok

Türk tarımının 30 yıldır geriye gittiğini belirten TARİŞ Başkanı Cahit Çetin, tarımda kurtuluşun tek yolunun kooperatifleşmeden geçtiğini belirtti.

Yayınlanma: 23.03.2011 - 08:11
Abone Ol google-news

Dünyada tarım savaşlarının başladığı bir dönemde Türkiye’nin giderek ivme kaybettiğini belirten TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, “Türkiye’de seçim arifesine girilmesine rağmen siyasetçiler hâlâ bu konuta tek bir laf etmedi. 28 bin üreticinin başkanı olarak soruyorum, siyasi partilerin tarım politikaları nedir? Ona göre çiftçimi yöneteceğim. Bunları bilme ihtiyacımız var. Millet bunu bekliyor” dedi.

Çetin düzenlediği basın toplantısında tarımda kurtuluşun tek yolunun ‘kooperatifleşmeden’ geçtiğini anlatarak şöyle konuştu: “BM 2012’yi ‘Dünya Kooperatifçilik Yılı’ ilan etti. Dünya açlığa, krize karşı bu modelden yararlanmak isterken Türkiye bu konuda hiçbir adım atmadı. Kooperatifler ulusal sermaye oluşturur, tüketiciyi vergilendirilmiş güvenli gıdaya ulaştırır. Kayıt dışı ekonominin kontrolünü sağlar.”

Türkiye’de 1980’den beri tarımın hızla gerilediğini ve yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünlerin aldığına dikkat çeken Çetin şöyle devam etti: “Dünyada tarım savaşları başladı. Biz en güçlü olduğumuz tarımsal alanda ciddi ivme kaybediyoruz, geri çekiliyoruz. Şu anda en yüksek ithalat artışı yüzde 46 ile tarımsal ürünlerde. Tarım gelişmekte olan dünyanın yeni silahı oldu. Türkiye 1994’ten beri ekonomik istila yaşıyor ve buna dur denmesi gerekiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler