Tartışma yaratacak rapor: Türkiye 2016'da Suriye'ye girecek

Stratfor, Türkiye'nin 2016'da önceki yıla göre daha gergin olacağını iddia etti.

Yayınlanma: 30.12.2015 - 13:23
Abone Ol google-news

ABD'nin tanınan düşünce kuruluşlarından olan ve "gölge CIA" olarak da adlandırılan Stratfor, 2016 için hazırladığı raporda kayıp vermeye devam edecek IŞİD'in terör saldırılarını artıracağını ve Türkiye'nin Suriye'ye gireceğini ileri sürdü.

Sputnik'in haberine göre; 'Gölge CIA' olarak da tanınan ABD düşünce kuruluşu Stratfor, 2016'ya dair raporunda Türkiye'nin Suriye'ye gireceğini ileri sürdü. Stratfor, ayrıca, IŞİD'in kayıplarının artacağını ve bu nedenle terör saldırılarını arttıracağı tahmininde bulundu.

Stratfor raporunda, "2016'da Türkiye'nin önceki yıla göre daha gergin olacağı ama siyasi bakımdan tutarlı davranıp büyük ihtimalle kuzey Suriye'ye askeri bir hamle yapacağı ve Irak'taki ayak izini genişletmeye çalışacağı yıl olacak" sözlerine yer verildi.

"Türkiye IŞİD'in elindeki toprakları temizlemesi ve koruması için Sünni Türkmenlere ve Arap isyancılara güvenecek" diyen raporda, "Ancak Ankara buraya kara gücü sevk etmek zorunda kalması ihtimaline karşı bir acil durum planını da hazırda tutacak" ifadelerine yer verildi.

Stratfor'a göre, Ankara Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Nehri'nin batısında operasyona hazırlanıyor. Ancak bu operasyonun ne zaman başlayacağına dair herhangi bir tahmine yer verilmiyor.

Stratfor Washington'ın da Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarını kolaylaştıracağı iddiasını ortaya atıyor.

'MOSKOVA İLE GERGİNLİK DERİNLEŞECEK'

Stratfor raporu, Türkiye'nin Suriye yönelik hamlesinin Suriye ve Rusya ile olan ilişkileri daha da gerginleştireceğini belirterek, "Karadeniz ve Akdeniz'e geçişlerin kontrolünü elinde tutan Türkiye'yle karşı karşıya gelmek Rusya'nın en son isteyeceği şey olur. Ancak karşı karşıya gelmek Rusya'nın kaçınabileceği bir şey değil. Bu arada ne Türkiye ne de Rusya ilişkilerin tamamen kopmasını göze alabilir. Ancak iki ülkenin arasındaki ticari bağlar mutlaka zarar görecek, enerji projeleri ileride de ertelenecek gibi görünüyor." ifadelerine yer veriyor.

IŞİD TERÖR SALDIRILARINI ARTIRACAK

Stratfor, IŞİD'in 2016’da zor bir döneme gireceğini ve kayıplarını telafi etmek için Ortadoğu ve Batı ülkelerinde terör saldırıları düzenleyeceğini öne sürüyor. Ancak rapora göre IŞİD, Suriye ve Irak’ta büyük kayıp yaşasa da tam olarak yenilgiye uğramayacak.

Rapora göre Paris saldırılarında olduğu gibi, örgüte bağlı teröristler dünya için büyük tehlike oluşturmaya devam edecek. Ayrıca IŞİD ile diğer terör örgütleri arasında rekabetin artması, özellikle El Kaide’nin güçlü olduğu Mağrip, Arap Yarımadası ve Batı Afrika’da saldırıların artmasına yol açacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler