Taşından toprağından tarih fışkıran şehir: Milas

Milas'ta tarihi eser kaçakçıları tarafından tahrip edildikten sonra yapılan operasyon kapsamında ortaya çıkartılan Karia Kralı Hekatomnos'a ait mezar ve çevresinde elde edilen yeni buluntuların yanı sıra kentte altyapı çalışmaları sırasında bulunan pek çok tarihi eser gün yüzüne çıkartılıyor.

Taşından toprağından tarih fışkıran şehir: Milas
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.10.2012 - 09:35

Türk ve yabancı bilim adamları tarafından kentte bulunan birçok alanda kazı çalışmaları devam ediyor. Özellikle son aylarda altyapı ve temel kazma çalışmalarında bulunan yeni eserlerin gün yüzüne çıkarılması için Milas Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma yürütülüyor.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, yaptığı açıklamada, Milas'ın 6 bin yıllık tarihi geçmişi, sınırları içerisinde bulunan 27 antik kent ve tarihi buluntular ile kültür turizminin gözdesi olduğunu söyledi. Milas'ın coğrafi konumu, sahip olduğu doğal güzellikler ve turizm merkezlerine yakınlığı ile bölgede aktif bir görev üstlendiğini belirten Atçı, ''Büyük medeniyetlerin yaşadığı Milas, bu uygarlıklara başkentlik de yapmış. Karya döneminde başkent olmuş Milas, Büyük İskender, Roma ve Bizans dönemlerinde de yine önemli bir merkez konumundaydı. Dolayısıyla bugün Milas'ta kazılan her yerde geçmiş çağlara ait eserler ortaya çıkıyor'' dedi.

Kentte yapılan kazı çalışmalarında çok önemli bulgulara ulaşıldığını anlatan Atçı, şöyle devam etti: ''Bunların birçoğu daha yeni yeni keşfediliyor. Burada her yerde tarih var. Adeta taşından toprağından tarih fışkırıyor. Kazma vurulan her yerden tarih çıkıyor. Özellikle müze görevlileri gözetiminde yapılan inşaat kazıları ile belediyenin altyapı çalışmaları sırasında çok sayıda tarihi eser gün yüzüne çıktı. geçtiğimiz ay yine iki mahallede temel kazma sırasında önemli tarihi eserler ve mozaikler gün yüzüne çıkarıldı.''

Dr. İsmail Hakkı Milaslı Caddesi'nde belediye ekipleri tarafından yapılan kanalizasyon çalışması sırasında tarihi kalıntılara rastlandığını hatırlatan Atçı, Milas Arkeoloji Müzesi ekipleri tarafından yapılan araştırmada, bunların Roma dönemine ait mimari yapı kalıntısı olduğunu belirlendiğini, kurtarma kazısının tamamlanmasının ardından üst kurula rapor hazırlanacağını ifade etti.

Atçı, Hacıilyas Mahallesi Ulusal Egemenlik Caddesi'nde yapılması planlanan bina için Milas Arkeoloji Müze Müdürlüğü kontrolünde yapılan kazı çalışmasında mozaikler bulunduğunu anlatarak, arkeologlar tarafından yapılan ilk inceleme sonucunda tarihi mozaiklerin Roma dönemine ait bir konutun taban mozaikleri olduğunun belirlendiğini kaydetti.

 

'Dünya arkeologlarını heyecanlandıran eser'

Kaymakam Atçı, arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin bulunduğu Uzunyuva alanının yerli ve yabancı bilim adamlarını heyecanlandığına işaret ederek, şöyle dedi: ''Arkeoloji tarihi açısından son 100 yılda bulunan en önemli tarihi eserler olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin bulunduğu alan, arkeologları ve bölgeye gelen ziyaretçileri heyecanlandırıyor. Kültür Bakanlığı tarafından burada çok önemli çalışmalar yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bu alana büyük önem veriyor ve sık sık ziyaret ediyor. Bu alanda ciddi çalışmalar yapıldı, halen yapılıyor. Büyük bir alanda kamulaştırmalar yapıldı. Bugünlerde alan tamamen boşaltılıyor. Boşaltma çalışmaları sırasında da yeni eserler çıkıyor. Tabi ki yeni eserler çıktıkça yapılacak işin boyutları değişiyor. Kamulaştırma çalışmalarının genişletilmesi ve alanının tümünün ele alınıp bölgenin açık müze haline getirilmesi projesi var. Çalışmalar tamamlandığında ilçemiz ziyaretçilerini heyecanladıracak muhteşem bir tarihi varlığa kavuşacak.''

 

Kaçak kazılara geçit verilmiyor

Milas'ta kazı alanlardaki çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Atçı, şunları söyledi: ''Bu konuda belki art niyetli insanlar vardır, ama ilçemizdeki vatandaşlar çalışmalarda ortaya çıkarılan eserlerin müze müdürlüğü ekipleri tarafından incelenmesini istiyor ve büyük duyarlılık gösteriyor. İlçemizde güvenlik güçlerimiz önemli çalışmalar yürütüyor. Tarihi eser kaçakçılığı çok sıkı takip altında. Özellikle kötü niyetli bazı insanların, define arayıcılarının çalışmalarına asla taviz vermiyoruz. Hem jandarma hem polisimiz bu konuda çok titiz çalışma yürütüyor.''

Milas Arkeoloji Müze Müdürü Özbey

Milas Arkeoloji Müze Müdürü Ali Sinan Özbey ise son aylarda tarihi esere rastlanan iki alanda çalışma yürütüldüğünü söyledi. Bunlardan birinin kurtarma kazısına çevrildiğini anlatan Özbey, ''Lojman binasında kanalizasyon çalışması yapıldığı sırada ortaya çıkan Roma dönemine ait mekanın çevresi çok tahrip edilmiş. Buranın Geç Roma döneminde bir ticari işletme olarak kullanıldığını ya da üretimlerin yapıldığı bir yer olduğu kanaatindeyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde yapılacak kapsamlı bilimsel kazılarla bu mekanların anlaşılması daha iyi sağlanacak'' diye konuştu. Bir diğer kazıda ise Geç Roma dönemine ait mozaiklerin tespit edildiğini kaydeden Özbey, fiziki çalışmanın tamamlandığını, belgeleme çalışması başladıklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler