'Tavuklar gibi kızaracağız'

IMF Başkanı Lagarde, iklim değişikliğiyle mücadeleden, tavuklar gibi topluca kaçılması halinde herkesin tavuk gibi kavrulacağını söyledi.

'Tavuklar gibi kızaracağız'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.10.2015 - 06:45

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, iklim değişikliğiyle mücadelede geç kalınmasının insanlığın kaderini değiştireceğini belirterek, “Eğer yapılması gerekenden tavuklar gibi topluca kaçarsak, hepimiz tavuk gibi pişeceğiz, kızaracağız, közleneceğiz” dedi.

Lagarde, Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında gerçekleştirilen “İklim Değişikliği” temalı konferansa katıldı.

Yoğun ilgi gören konferansın diğer katılımcılarını, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres ve iklim değişikliğiyle mücadelenin önde gelen isimlerinden İngiltere Akademisi Başkanı Nicholas Stern oluşturdu. Birleşmiş Milletler, Türkiye’de enerji verimliğinin büyümeye direkt etkisi olduğunu belirten bir de rapor yayımladı.

Teşvik uygulanmasın

Lagarde, iklim değişikliğiyle mücadele için petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarına uygulanan teşviklerin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgularken kendisini destekleyen Kim, söz konusu teşviklerin yılda 5 trilyon dolara mal olduğu bilgisini verdi.

Kim, ayrıca, birçok ülkenin doğru fiyatlama için karbon vergisine acilen ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Biz ülkelere fosil yakıtlarına uygulanan teşvikleri kaldırmaları için yardımcı olmaya çalışmaktayız. Düşen petrol fiyatları da bunu başarmak için mükemmel bir fırsat yarattı. Ancak politikacılar, otobüs ve taksi şoförlerinin yolları kapatmasını sevmiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Maliye destek olsun

Karbon vergisinin çevre dostu “yeşil” yatırımlar için gelir kaynağı olabileceğini savunan Lagarde, bu konuda maliye bakanlarına destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres ise aralıkta Paris’te düzenlenecek iklim değişikliği konferansının bu konuda bir mihenk taşı olacağına dikkati çekerek, şu an itibarıyla 146 ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede gerekeni yapmayı taahhüt ettiğini ancak bunun sera gazı salımını kabul edilebilir seviyeye indirmek için yeterli olmadığını açıkladı.

Dünya Bankası: Enerji verimliliği büyümede kritik öneme sahip

Dünya Bankası (DB), Türkiye’ye, enerji verimliliği programı uygulamalarını geliştirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Dünya Bankası, ‘Türkiye Cumhuriyeti: Enerji Verimliliği Kurumsal İncelemesi’ başlıklı yeni bir rapora göre, Türkiye’nin ekonomik büyüme sürecini sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmesinde enerji verimliliği kritik bir öneme sahip olacak. Raporda, hükümetin bugün için enerji verimliliği konusunu hem enerji stratejisinin hem de Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planının anahtar bir bileşeni olarak gördüğü, öte yandan, genel politika çerçevesi nispeten güçlü olmasına rağmen, Türkiye’nin açıkladığı enerji verimliliği hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek bazı kurumsal ve fonksiyonel boşluklar olduğu kaydedildi. Raporda, enerji verimliliği, akıllı satın alma tercihleri yapmalarına, finansmana erişimlerine ve enerji tasarrufları yapmalarına yardımcı olma konusunda önemli bir kurumsal zorluk ortaya koyduğu belirtildi.

Raporun devamında şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut sorumlulukların, uluslararası en iyi uygulamalar karşısındaki boşlukların, sanayi, bankalar, kamu sektörü, binalar ve ticarethaneler gibi en önemli enerji kullanan sektörlerdeki algılanan çakışmaların ve boşlukların tespit edilmesi amacıyla raporda dört temel alanı-politikalar ve düzenlemeler, veri ve bilgiler, teşvikler ve teknik yardım, izleme ve değerlendirme- kapsayan bir analiz sunulmaktadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler