TBMM Başkanlığı: Anayasa ihlali
TBMM Başkanlığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün grup toplantısında Kürtçe konuşmasıyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ''Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasal bir kurum olup, milletvekilleri devletin resmi dili olan Türkçeyi kullanmak zorundadırlar. Türkçe dışında başka bir dil kullanılması Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelir" denildi.
TBMM Başkanlığı'ndan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün grup toplantısında Kürtçe konuşmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama şöyle:
''Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasal bir kurum olup, milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçeyi kullanmak zorundadırlar. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki yasama faaliyetleri sadece Genel Kurul çalışmalarından ibaret olmayıp, Başkanlık Divanı, Danışma Kurulu, komisyonlar ve siyasi parti grup toplantılarını da kapsar. Buralarda Türkçe dışında başka bir dil kullanılması Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelir. Öte yandan, Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesine göre siyasi partiler; 'Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçeden başka dil kullanamazlar; Türkçeden başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar, bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar.' Aynı Kanunun 3. maddesine göre 'Siyasi partiler Anayasa ve kanunlara uygun olarak ... faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.'
Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun ilgili hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere bir siyasi parti grubunun grup toplantısında Türkçe dışında bir dil kullanması hukuken mümkün değildir.''
Meclis TV
Açıklamada, bu durumda hukuken kullanılması mümkün olmayan bir dille yapılan bir toplantının, TBMM TV'de yayınlanmasının da yasal olmayacağının aşikar olduğu ifade edilerek, şöyle devam edildi: ''TBMM TV Yönetmeliğinin 6. maddesine göre de TBMM TV Genel Kurul çalışmalarını naklen; siyasi parti grup toplantılarını ise Yayın Danışma Kurulunun kararına göre naklen veya banttan yayınlar. Yayınların önceden denetimi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından yapılır. O nedenle DTP grubunda Türkçe dışında bir dilde konuşma yapılmaya başlandığı anda Anayasa ve kanunlara aykırı bir eyleme müsaade etmemek amacıyla yayın kesilmiştir. Sayın milletvekillerimizden ve siyasi parti gruplarından yasama ve denetim faaliyetlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak devletin resmi dilinde yapmaları hususunda gerekli duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir.''
İlk açıklama Toptan'dan gelmişti
TBMM Başkanı Köksal Toptan da DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, Meclis Grup toplantısında Kürtçe konuşmasını ve Meclis TV'nin yayını kesmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Resmi dil Türkçedir. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nda bu hüküm açıktır. Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur" dedi.
Türk'ün, Kürtçe konuşmasının bir kaç cümlesinin de Meclis TV'de yayınlandığını belirten Toptan, konuşmasına devam edince yayını kesmek zorunda kaldıklarını söyledi. Toptan, "Mesele burada bir kaç cümle konuşmak değil, mesele müsaade etmek değil, burada mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılık yapılmasıdır" diye konuştu.
Toptan, "Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na göre DTP'ye bir yaptırım ya da uyarı yapılacak mı?" sorusunu, "Kimseye Kürtçe konuştu diye bir yaptırım yapmam söz konusu değil. Meclis'te ilk kez Kürtçe konuşulmuyor. Sık sık Genel Kurul'da da yapılıyor. Ancak, burada dediğim gibi mesele Anayasa vce Siyasi Partiler Kanunu'nun amir hükümlerine aykırılık var mı yok mu ona bakmak lazım" şeklinde yanıtladı.
"Yine keseriz"
Toptan, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki ''Her Yönüyle Trabzon'' etkinliklerini ziyaretinin ardından da gazetecilerin sorularını yanıtladı. toptan, Meclis Televizyonunun canlı yayını kesmesine ilişkin, ''Arkadaşlarımız yayını kesmek zorundaydılar çünkü Anayasa'nın amir hükmü, Siyasi Partiler Kanunu'nun amir hükmü bunu gerektirmektedir. TBMM Başkanlığının yaptığı iş Anayasa'nın ve Siyasi Partiler Kanunu'nun emrettiği bir iştir. Bundan sonra da yine böyle şeyler yapılırsa biz o yayınları keseriz'' dedi.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Toptan, Anayasa'nın, devletin resmi dilinin Türkçe olduğuna amir olduğunu hatırlattı. Toptan, ayrıca Siyasi Partiler Kanunu'nda siyasi partilerin toplantılarında, mitinglerinde Türkçe konuşma zorunluluğu getirdiğini vurguladı.
TBMM'nin sadece genel kuruldan ibaret olmadığını, grup toplantıları, başkanlık divanı, başkan vekilliklerinin de TBMM faaliyetleri içerisinde değerlendirildiğini belirtti.
"Herkes kendi lehçesini kullanırsa işin içinden çıkamayız''
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, partisinin TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşmasını eleştirerek, ''Meclisin çatısı altında herkes kendi lehçesini kullanırsa işin içinden çıkamayız'' dedi.
''Başbakan'ın söylediği jest"
''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde Kürtçe konuşmasını doğru buluyor musunuz?'' sorusu üzerine Kuzu, Başbakan Erdoğan'ın gittiği yerlerde jest yaptığını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- 9 aydır raporluydu...
- Akaryakıt tankeri patladı!