TBMM Sağlık Komisyonu'nda tartışma
TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu'nda, muhalefet partisi milletvekillerinin, ''görüşülmekte olan kanun teklifini yeterince inceleyemediklerini'' belirterek, toplantının ertelenmesini istemeleri tartışmaya neden oldu.
Komisyon, sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasına ilişkin kanun teklifini, ''tali komisyon'' sıfatıyla görüşmek üzere AKP Trabzon Milletvekili ve Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı.
İlk sözü alan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, toplantının Meclis İç Tüzüğü ile geleneksel toplanma yöntemlerine uymadığını ileri sürdü. Bingöl, ''Yaklaşık 8 aydır hiçbir ciddi toplantı yapmayan komisyonun, bu teklifi apar topar gündemine almasına anlam veremiyoruz. Sağlığı ilgilendiren bir konuda bu komisyon, tali komisyon olarak çalışacak. İnanılır gibi değil'' diye konuştu.
Erdöl, bu sözler üzerine, bir teklifin hangi komisyona gönderileceğine, TBMM Başkanlık Divanı'nın karar verdiğini anımsattı. Bingöl de ''Siz talep etseydiniz onlar size 'hayır' mı diyecekti? Önerge hazırlama imkanı dahi bulamadık. Yağmadan mal kaçırır gibi adeta... '' şeklinde tepki gösterdi. Bingöl, toplantının 28 Mart Pazartesi gününe ertelenmesi talebinde bulunarak, bu şekilde daha iyi katkı verebileceklerini söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız da Bingöl'ün sözlerine katıldığını belirterek, ''Art niyetli demek istemiyorum ama centilmenliğe sığmayan bir yaklaşım. Dayatmanın amacı nedir? Sivil toplum örgütleri bile inceleyemedi teklifi. Sonra, 'hemen Anayasa Mahkemesine gidiyorsunuz' diye bize kızıyorsunuz'' ifadelerini kullandı.
MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş ise ''Komisyonun 8-10 aydır boş bir şekilde yattığını'' öne sürerek, Erdöl'e hitaben, ''Tümüyle sağlık alanını ilgilendiren bir teklifin önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınmasını ayıplıyorum, kınıyorum. Böyle bir şey olamaz'' dedi. Sağlık meslek gruplarını ilgilendiren bir kanun teklifinin ilgili komisyonda görüşülmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, şöyle devam etti:
''Bunu burada aceleye getirmeye çalışmak art niyetli. Aslında içeriğine bakarsak bu da bir torba yasadır. Burada anladığım kadarıyla ihalelerle ve parayla ilgili bir durum var. Bu nedenle sağlık komisyonu by-pass edilerek, direkt plan bütçeye gönderildi bu kanun teklifi. Bu teklifin her satırında hukuksuzluk, Anayasa'ya aykırılık var. Aşı üretecek firmaya -ki bu firma zaten şimdiden bellidir- 7 yıl alım garantisi veriliyor. Bunun ne işi var bu teklifte? Bu doğru değil. Bunları temizleyin getirin, biz de katkı verelim, çıkarılım bu kanunu. Kanuna anlamsız şeyler sokmayın.''
Durmuş'un bu sözlerine tepki gösteren AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır da muhalefet partisi milletvekillerinin, ''Genel Kurul'da gece geç saatlere kadar çalışıyoruz'' sözlerini eleştirdi. Hıdır, ''Genel Kurul'da biz de sizinle geç saatlere kadar çalışıyoruz. Burada sorun varsa grup başkanvekilleriyle ilgilidir. Ayrıca teklifin hangi komisyona gideceğine Başkanlık Divanı karar veriyor. Bu komisyonun tüm toplantıları önemlidir. Bugüne kadar internet, ilaçlar ve kanser ile ilgili çok sayıda önemli toplantı yapıldı'' şeklinde konuştu.
CHP'li Bingöl, bu sözler üzerine, Komsiyon Başkanı Erdöl'e dönerek, ''Evet doğru, birçok önemli toplantı yapıldı ama toplantıların hiçbirinde Sayın Hıdır yoktu, biz vardık. Siz şahitsiniz Sayın Başkan'' dedi.
Hıdır da bunun üzerine, ''Beni konuşturmuyorsunuz. Mahalle baskısı uyguluyorsunuz. Burada, 'art niyetli' diyerek, bakanlığı ve komisyonu töhmet altında bırakıp, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin aklını bulandırıyorsunuz'' diyerek tepki gösterdi.
''Soyadınız Durmuş ama...*
MHP'li Durmuş da Hıdır'a, ''O zaman haber vereceksiniz. Bu komisyon nasıl by-pass edilir? Burada çoğunluğun baskısı var asıl. Bizi yok saydınız'' diye bağırdı. Erdöl, araya girerek, ''Bağırmayın Sayın Durmuş, bakanlık yapmış birine bu tarz davranış yakışmıyor'' uyarısında bulundu. Bağırmaya devam eden Durmuş'un, ''Hıdır, tahrik ediyor. Ne de olsa adı Hıdır'' sözlerine tepki gösteren AKP'li Hıdır, ''Sayın Bakan o zaman ben de size bir şey söyleyeyim; sizin soyadınız Durmuş ama hiçbir her yerde doğru durmuyorsunuz'' dedi.
Durmuş, Erdöl'ün, ''seçim sürecine girildiğini, bazı milletvekillerinin stres yaşamasının doğal olduğunu'' sözlerine, ''Olabilir Sayın Başkan, bakın Muğla'dan ses geliyor'' şeklinde yanıt verdi.
Komisyon Başkanı Erdöl, milletvekillerinin ''acımasızca'' eleştirdiğini belirterek, teklifin Sağlık Komisyonu'na gönderilmesi için özellikle girişimde bulunduğu söyledi. Erdöl, ''Sayın Durmuş, bunu bana sorman lazımdı'' dedi.
Tartışmanın ardından söz alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise kanun teklifinin sağlık sektöründe süren birçok sorunu çözüme kavuşturacağını belirterek, ''Bunun ertelenmesi, tıbbi araştırmalar ve mesleklerle ilgili ihtiyaçların ötelenmesi anlamına gelir. Bu teklifin acelesi var. Olmazsa bugün geneli üzerindeki görüşmeleri tamamlayalım. Yarın da devam ederiz'' diye konuştu.
Akdağ'ın konuşmasının ardından yapılan oylamada, genel gerekçenin okunmasına karar verildi. Muhalefet partisi milletvekilleri bu durumu da ''çoğunluğun hegemonyası'' sözleriyle tepki gösterdi.
Genel gerekçenin okunmasının ardından, milletvekilleri görüşülecek maddelerin tümü üzerindeki görüşlerini dile getirdiler.
''Kelimeleri dikkatli seşmek gerekiyor"
Bu arada, Sağlık Bakanı Akdağ, gazetecilerin ''Kobaylıkla ilgili tasarı tartışılıyor. İçeriğinde neler var?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:
''Kelimeleri dikkatli seçmek gerekiyor. Tıpta araştırmalar yapılırken hayvanlar deneylerde kullanılır, onlara 'kobay' denilir. Onun için bu kobay lafını ulu orta kullanan kişiler aslında anlamını bilmeden kullanıyorlar. AKP iktidarları dönemine kadar sağlıkla ilgili araştırmalar konusunda herhangi bir düzenleme yoktu. Biz ceza kanununa açıkça bu hususta yanlış yapıldığında kişilerin hapsedilmesine varacak hükümler koyduk.
Şimdi görüşülen teklifte, hem Biyotıp Sözleşmesi hem de bu ceza kanunumuzdaki koruyucu hükümler çerçevesinde tıbbi klinik araştırmaların nasıl yapılabileceğine dair kurallar getiriyoruz. Kuralları eksik olan bir alana kurallar getirerek insanımızı koruyacak bütün tedbirleri alıyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke