TBMM'de tarihi konuşma
ABD Başkanı Barack Obama TBMM'de milletvekilleri ve komutanlara hitap etti. Obama, Türkiye'nin ABD'nin önemli bir müttefiki ve bir Avrupa ülkesi olduğunu söyledi. Konuşmasında terör konusuna da değinen Obama, "Ne PKK'yi ne de hiçbir terörist örgütü desteklemiyorum" ifadesini kullandı.
İşte ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşması:
"Bugün mecliste konuştuğum için onur duyuyorum. Ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve müttefikliği derinleştirmeyi amaçlıyorum. Bu ABD Başkanı sıfatıyla yaptığım ilk ziyaret. Bana Ankara'da bir mesaj verip vermeyeceğimi soranlar oldu. Buna cevabım çok kolay: Evet. Türkiye ABD'nin önemli bir müttefiki ve bir Avrupalı ülkedir.
"Atatürk'ün en büyük mirası Türkiye'dir"
Atatürk'ün mezarını ziyaret ettim. Kendisinin bıraktığı en büyük miras Türkiye Cumhuriyeti'dir. Tabii ki bu günlere kolay ulaşılmadı. 1. Dünya Savaşı sonunda Türkiye teslim olabilirdi. Padişahlığı da devam ettirebilirdi. Ama Türkiye Cumhuriyeti kurdu ve hem ABD'nin hem de dünyanın saygınlığını kazandı. Bunu da Türkiye kendi gücüyle yaptı. Benim ülkemin de bu tür değerleri var. Bizim kurucumuz da Washington'dur. Biz de ona bir anıt yaptırdık ve Beyaz Saray'ın penceresinden hergün gördüğüm bir anıt.
Bize o dönem dünyanın dört bir yanından yardımlar oldu. İstanbul'dan Abdülmecit de bize bir mermer plaka gönderdi anıt için. Üzerinde şiirsel birşeyler yazıyordu. Aradan 150 yıl geçti. Dostluğumuz o dönem başladı ve halen devam ediyor. Türkiye ile ABD Kore'den Kosova'ya Soğuk Savaş dönemine kadar birelikte mücadele etti. Halklarımız arasındaki kökler de derinleşti.
Giderek daha fazla Türk kökenli ABD'li, Amerika'da yaşıyor ve başarılar kazanıyor. Bir basketbol sever olarak ben de Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'u keyifle izliyorum.
Hem ABD hem de Türkiye artık daha güçlü ve daha güvenli bir yerde. İklim değişikliği, ekonomik kriz, terör, ölümcül silahların artması yüzyılımızın önemli sorunları. Bunlara nasıl cevap vereceğimiz geleceğimizi şekillendirecek. Hiçbir ulus bu zorluklara tek başına karşı gelemez. O yüzden birbirimizi dinlemeli, müşterek sorunlarımızı paylaşmalıyız. Ben bu mesajı getirdim. Cumhurbaşkanınıza da Başbakanınıza da bu mesajı ilettim. Zaten devletiniz G-20'de birlikte çalışıyorlar.
ABD ve Türkiye krizin aşılması ve dünya refahı için birlikte çalışma alanları bulabilir. Cumhurbaşkanınızla bunu konuştuk. Enerji kaynaklarıyla ilgili işbirliği yapabiliriz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. ABD bu konudaki yatırımları destekleyecektir.
ABD Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor
21. yüzyılda ABD Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle desteklemektedir. Türkiye önemli bir müttefik ve ortaktır. Türkiye Avrupa'ya sadece boğaz üzerindeki köprülerle bağlı değil. Koparılmaz bağlar var.
Tabii ki Türkiyenin de kendi sorumlulukları var. Sizler bu anlamda önemli reformlar gerçekleştirdiniz. DGM'leri kapattınız, reformalar yaptınız, basın özgürlüğü alanında düzenlemeler yapptınız, Kürtçe yayın başlattınız. Demokrasiler durağan olamazlar, ileriye hareket etmeleri gerekir. Heybeliada Ruhban okulunun açılması ileriye dönük güçlü sinyaller verecektir.
Önümüzdeki her zorluk eğer demokratik kökenlerimize bağlı kalırsak zor değil. Biz Guantanamo'nun kapatılmasını istedik. Herkes değişebiliyor. ABD halen bazı karanlık dönemlerinin hesaplaşmasını yapıyor. ABD'nin ilk başkanının anıtının karşısında Abraham Lincoln'ün anıtı var. Tarih her zaman trajedilerle dolu. Her ülkenin bu anlamda geçmişiyle hesaplaşması gerekir. 1915'te yaşanan olaylar var. Bunlar benim çözeceğim meseleler değil Ermeni ve Türk kesimlerinin birlikte çözeceği bir meseledir. Zaten atılan adımlar da var. ABD bu anlamda ikili ilişkilerin geliştirilmesini desteklemektedir.
Doğu Akdeniz'de de sorunlar var. Kıbrıslı liderler çeşitli çabalarda bulundular. BM iki taraflı iki toplumlu bir çözümü desteklemektedir.
Ortak hedeflere yönelik çalışıyoruz. Ortadoğu'da İsrail ve Filistin olmak üzere iki devletli çözümden yanayız. Bu hedef Türkiye ile de ortak hedefimizdir. Annapolis'te de ortaya çıkan budur. ABD ile Türkiye her iki kesime de bu yolda yardımcı olabilir.
"Terörü desteklemiyorum"
Biz terörün kullanımını dışlamalı ve İsrail'in güvenlik kaygılarının meşru olduğunu anlamalıyız. Bölgede barış İran'ın nükleer silahlardan vazgeçmesiyle olur. Dünyanın bu bölgesi şiddetten yeterince payını aldı. İran liderlerine de gayet net söyledim ki; Müşterek hedeflerimize dayanarak İran'ın da yapması gereken şeyler var. İran çok büyük bir medeniyet. Bu yüzden biz onlara bırakıyoruz seçimi.
Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Türkiye ve Irak'ın komşularıyla birlikte ortak gelecek için çalışacağız.
Hiçbir ülkeye karşı yapılan teröre meşru bakmak mümkün değildir. Ne PKK'yi ne de hiçbir terörist örgütü desteklemiyorum.
"ABD'de pek çok Müslüman aile var"
Afganistan'da Türkiye güçlü bir ortağımız. Bölgeye ilk giden ülkelerden biri. Afganistan'a yapılan yardımları arttırmalı ve halka iyi bir yaşam kalitesi sunmalıyız.
Son yıllarda İslam dünyasında farklı görüşler ortaya çıktı. ABD hiçbir zaman İslamla savaşta olmamıştır, olmayacaktır. İslam dünyasıyla iyi ilişkilere sahip olmalıyız. Amerikalılar Müslüman aileler tarafından zenginleşti. Pek çoğunun ailesinde Müslümanlar var. Bunu çok iyi biliyorum, çünkü ben de bunlardan biriyim."
"Siz yangına körükle gidemezsiniz"
Ben daha fazla çocuğun eğitim alması için çaba göstermek istiyorum. Ticaret ve yatırımları artırarak herkesin hayat standardını artırmalıyız. Müslüman dünyasına ortak hedeflere yönelik işbirliğinde bulunmak için biz ABD olarak dostluk elini uzattık, herkese uzattık. Sizin eski bir sözünüz var. Siz yangına körükle gidemezsiniz. ABD de bunu gayet iyi biliyor. Gelecek güç kullananların tahrip edenlerin değil, onaranların olmalıdır.
Biliyorum ki siz medeniyetlerin ortasında tarihin dalgalarından etkilenen bir ülkesiniz. Ülkeyi bir yöne ya da diğer yöne çekmek isteyenler olabilir ama ben inanıyorum ki Türkiye’nin büyüklüğü herşeyin ortasında olmasıdır. Kültürünüzün güzelliği de doğu ile batının birleşmesinden... Tarihinizin zenginliği ve demokrasinin gücü ve beraberce geleceğe yönelik umudunuz Türkiye’yi Türkiye yapıyor."
ABD Başkanı Barack Obama Genel Kurul'da yaptığı konuşmanın ardından Meclis'ten ayrıldı. Obama'yı Meclis'ten TBMM Başkanı Köksal Toptan uğurladı.
Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere saat 16.05'de Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi.
Fotoğraflar için tıklayın: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=179&sn=1#sd
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev