TCY yine değişiyor

Türk Ceza Yasası’nda (TCY) değişiklik öngören yasa tasarısına göre, Türk vatandaşı veya yabancılar tarafından yurtdışında işlenen rüşvet suçlarında Türk yasaları uygulanmayacak. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ticaretinden kaynaklanan kara parayı aklama suçu davaları ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 14:04
Abone Ol google-news

TCY ile bazı yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı, şu düzenlemeleri öngörüyor:

. Yurtdışında Türk vatandaşları tarafından işlenen “Rüşvet suçu” Türk yasalarının uygulanacağı suçlar kapsamından çıkarıldı. Buna göre, Türk vatandaşı veya yabancılar tarafından, yabancı ülkelerde işlenen rüşvet suçlarında Türk yasaları uyguglanmayacak.

. Suç sayılan eşya ve maddelerin müsadere edilmesi için eşyayı bilahare iktisap eden kişi, Türk Medeni Yasası’nda yer alan “iyi niyetin korunması”na ilişkin hükümlerinden yararlanamayacak. Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer mal varlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

. Yabancı kamu görevlilerine rüşvet verenler, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanamayacak.

. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçunun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak fiilleri ayrı bir suç olarak tanımlanıyor. Alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, suçun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

. Örgüt faaliyeti çerçevesinde uyuşturucu ticaretinden elde edilen mal varlığını aklama suçu da ağır ceza mahkemelerinde görülecek. arasına alınıyor.

. Ceza Muhakemesi Yasası’na (CMY) göre uzlaştırma kapsamına gören bir suçun, bu kapsama girmeyen bir başka suçla birlikte işlenmiş olması halinde uzlaşma hükümleri uygulanmayacak.

. Kabahatler Yasası’na eklenen yeni bir maddeyle, bir özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcisi ya da organ veya temsilci olmamakla birlikte tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenen bir kişi tarafından, yolsuzluk olarak nitelenen bazı suçların tüzel kişinin yararına olarak işlenmesi halinde, tüzel kişiye de idari para cezası verilmesi sağlanacak. Böylece, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, edinim ifasına fesat karıştırma, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, zimmet, kaçakçılık, petrol kaçakçılığı, terörün finansmanı gibi suçların tüzel kişinin yararına olarak işlenmesi halinde, ayrıca bu tüzel kişiye 10 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Yolsuzlukla Mücadele Koordinasyon Birimi olarak da görev yapacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler