Tek tek sürüldüler
HSYK tartışılıyor. Ergenekon davasına bakan mahkeme başkanı Köksal Şengün'ün Bolu'ya atanması HSYK'nin kararlarını yeniden tartışmaya açtı. Ergenekon ve Balyoz sanıkları hakkında tahliye kararları veren Oktay Kuban, Zafer Başkurt, Erkan Canak, Mehmet Faik Saban da görevlerinden alınmışlardı.
Özel yetkileri alınarak Bolu’ya tayin edilen Ergenekon davasına bakan mahkemenin başkanı Köksal Şengün’ün meslekten ihraç cezasına ramak kaldı. Çünkü yer değiştirme cezası, hâkimler ve savcılara uygulanacak cezalar silsilesinde en ağır yaptırım olan meslekten ihraç cezasından bir adım önceki yaptırım. Şengün’ün yer değişikliğine karşı çıkan isimlerden 2. Daire üyesi Ali Suat Ertosun’un özel yetkili mahkemelere “neşter” vurulması önerisini dile getirdiği öğrenildi.
12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliğinin ardından HSYK yeniden şekillendirilmiş ve üç daire kurulmuştu. Başkanlığını Nesibe Özer’in yaptığı 2. Daire, hâkim ve savcıların; görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonucu hakkında kararını verme görevini üstleniyor.
Daire üyeleri Ertosun ve Ziya Özcan’ın karşı oyuna karşın 2. Daire’nin Başkan Özer ve üyeler Ahmet Gökcen, Hüseyin Serter, Ali Aydın ve Birol Erdem’in oylarıyla Şengün’e verilen yer değiştirme cezası, hâkimler ve savcılara “suçlarının” niteliği ve ağırlığıyla orantılı sıralanan hafiften ağıra doğru 7 cezalandırmadan 6. sıradaki oldu. Hâkimler ve Savcılar Yasası’na göre, hâkim ve savcılara hafiften ağıra doğru “uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme” ve en ağır ceza olarak da “meslekten çıkarma” cezası veriliyor.
Özel yetkiliye neşter
Şengün’ün Bolu’ya tayin kararıyla sonuçlanan HSYK’deki görüşmeler sırasında, özel yetkili mahkemelerin tartışmalı durumu da gündeme geldi. Şengün’e verilen cezaya karşı çıkan üyelerden Ertosun, Ceza Muhakemesi Yasası’nın 250. maddesinde düzenlenen özel yetkili mahkemelerin tamamına “neşter” vurulması önerisini gündeme getirdi.
Ertosun’un gündeme getirdiği öneriye göre, HSYK bütün özel yetkili mahkemelerdeki yargıçları ve heyetleri mercek altına alacak. Yapılacak irdelemenin ardından özel yetkili mahkemelerdeki bazı üyeler, diğer mahkemelerde görevlendirilecek. Bu yargıçlardan boşalan yerlere ise HSYK üyelerinin üzerinde mutabakata vardığı isimler atanacak. Ancak bu görüş çoğunluk tarafından benimsenmedi.
‘Muhalif’ yargıçlar kızağa alındı
Ergenekon davasına bakan mahkemenin başkanı Köksal Şengün’ün özel yetkileri alınarak Bolu’ya tayin edilmesi, bu dosyalarda çoğunluktan farklı kararlara imza atan yargıçların tek tek yerlerinin değiştirildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ergenekon ve Balyoz soruşturma ve davalarında görev alıp tutuklamama ya da tahliye yönünde oylar kullanmalarının ardından yerleri değiştirilen yargıçlardan bazıları şöyle:
Oktay Kuban: İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kuban, nöbetçi olduğu sırada aralarında generallerin de bulunduğu 21 sanık ile ilgili tahliye kararı verdi ve bu kararın ardından Eskişehir hâkimliğine atandı.
Başkurt ve Canak: Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığını yapan Zafer Başkurt ile Hrant Dink davasının yanı sıra Ergenekon itirazlarını da karara bağlayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak, “Uyuşturucu sanıkları ve avukatlarıyla ilişki’ iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında bu görevlerinden alındı. Başkurt, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliyesi yönünde oy kullanmıştı. Başkurt Gebze’ye, Canak ise Sakarya’ya tayin edildi. İrticayla Mücadele Eylem Planı soruşturması davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek hakkında “kaçma ve delilleri karartma şüphesi yok” gerekçesiyle verilen ilk tahliye kararının altında da Canak’ın imzası vardı.
Mehmet Faik Saban: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Mehmet Faik Saban, albay Dursun Çiçek’in Ergenekon davasında tahliyesine karar veren isimdi. Talebi olmaksızın Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.
Zekeriya Öz: “Beklenmedik” bir anda özel yetkileri alındı.
İdris Asan: İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Asan Yargıtay üyeliğine seçildi.
Yılmaz Alp: İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi, Balyoz davası kapsamında aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Korgeneral Engin Alan’ın da bulunduğu 14 kişiyi tahliye etti. Alp, özel yetkileri kaldırılarak Fatih hâkimliği’ne atandı.
Tuncay Aslan: 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesiyken Balyoz tutuklusu 9 askeri tahliye etti. Özel yetkileri kaldırılan Aslan, Bakırköy hâkimliğine tayin edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı