Tekin: Kim yaptı kardeşim?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamalara ilişkin, "Olaydan 1 saat sonra yetkililer, biz biliyoruz kimin yaptığını dediler. Biliyorsanız madem çıkın. Kimden saklıyorsunuz. Kim yaptı kardeşim" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 12.05.2013 - 11:17
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) öncülüğünde düzenlenen klasik otomobil konvoyuna katılanları CHP Genel Merkezi'nin bahçesinde kabul etti. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tekin, bundan sonraki süreçte nelerin yapılması gerektiğinin sorulması üzerine, "Suriye politikasıyla ilgili iktidar derhal bu sevdasından vazgeçmeli" dedi.

Yanlış politikalardan ivedilikle vazgeçilmesi gerektiğini savunan Tekin, söz konusu olayın ilk kez yaşanmadığını, benzer olayların daha önce de yaşandığını söyledi. Olayın ardından iktidar yetkililerinin demeçlerinin kendisini oldukça şaşırttığını ifade eden Tekin, "Bir taraftan iç barış tartışması yapacaksınız diğer taraftan savaş çığırtkanlığı yapacaksınız. Olaydan sonra sadece ve sadece iktidar yetkililerinin konuşması da çok anlamlı. Bu ülkenin muhalefetinin, farklı siyasal görüşlerin dikkate alınmaz mı? Tek kale maç. Televizyonu açıyorsun bir bakan bir yerde, diğer bakan bir yerde. Bu ülkenin bir de muhalefeti var, yüzde 50'si var. Ne olursanız bir de bize sorun. Hayır bize kimse sormuyor" diye konuştu.

Tekin, bölgede yaşanan gelişmelerin iktidar kadar muhalefeti de ilgilendirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bundan sonra yapılması gereken tek şey var. Yurtta barış cihanda barış. Yurtta barışı savunacaksınız cihanda savaşa gireceksiniz. Bir göz ağlarken bir başka gözü güldüremezsiniz. Sayın Başbakan, bu sevdadan vazgeçin. Aksi takdirde bugün Anneler Günü ve Hatay da binlerce anne acı içinde. Bunu nasıl içinize sindirebilirsiniz. Olaydan 1 saat sonra yetkililer, biz biliyoruz kimin yaptığını dediler. Biliyorsanız madem çıkın. Kimden saklıyorsunuz. Kim yaptı kardeşim? Oradaki basın 5 aydır bangır bangır bağırıyor. Ben ocak ayında o bölgedeydim. O gün kü konuşmalarımda sınırlar ortadan kaldırılmış, adeta kontrolsüz bir bölge haline getirilmiş, her an her olayın olabileceği bir zemin hazırlanmış demiştim. Böyle bir devlet anlayışı olabilir mi, böyle bir devlet anlayışı kabul edilebilir mi? Mutlaka yeniden dış politikanın gözden geçirilmesi gerekiyor, aksi takdir de bu sorunların önüne geçmek mümkün değil."

 

Klasik otomobiller için yasal düzenleme hazırlığı

Klasik otomobil tutkunlarının, bu alanda Avrupa'da geçerli olan mevzuatın Türkiye'de de uygulanması yönünde talepleri olduğunu dile getiren Tekin, parti olarak gerekli çalışmaların ardından söz konusu düzenlemeyi TBMM'ye sunacaklarını söyledi. Bu düzenlenmenin sadece CHP'nin desteğiyle yasalaşamayacağını belirten Tekin, klasik otomobil tutkunlarının TBMM'de grubu bulunan diğer partilerin de desteğini alması gerektiğini kaydetti.

Gürsel Tekin'e İKOD Başkanı Serkan Okay, Atatürk ve İsmet İnönü'nün Çorum gezisinde bir otomobilin gölgesinde bağdaş kurup oturduğu fotoğrafı armağan ederken, tiyatrocu Rasim Öztekin de dernek adına çini işlemeli plaket sundu. Daha sonra parti genel merkezinin bahçesinde park halinde bulunan klasik otomobilleri inceleyen Tekin, şoför koltuğuna oturduğu bazı otomobillerle ilgili sahiplerinden bilgi aldı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap: Hükümet yeniden oturup düşünmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, beraberindeki CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve 9 milletvekiliyle Reyhanlı'da patlamaların meydana geldiği yerlerde incelemelerde bulundu. Patlamada zarar gören CHP ilçe binasına da geçen Matkap ve beraberindekiler burada partililerle görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Matkap, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Reyhanlı halkının acılarını paylaştığını, konuyla ilgili üzerlerine düşenleri yapacaklarını bildirdi. Televizyonlardaki haberlerin "olayı kimin yaptığının" üzerine yoğunlaştığını belirten Matkap, bu olayların neden yaşandığının tartışılması gerektiğini söyledi.

Matkap, Reyhanlı üzerinde uzun zamandır bir oyun oynandığını belirterek, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın tam olarak aydınlatılmamasının bu duruma neden olduğunu söyledi.

Savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen mültecilere sonuna kadar sahiplenileceğini belirten Matkap, "Ama bazıları da art niyetli olarak burada. Bu fırsatları değerlendirmek, ekonomisini güçlendirmek adına burada. Bu da çok önemli" dedi.

Matkap, şöyle devam etti: "Hükümet yeniden oturup düşünmeli, dış politikasını yeniden değerlendirmeli. 'Niye bir anda bu olaylarla karşı karşıya kaldım, niye 800 kilometrelik sınır bölgemi düşünmedim, kime hizmet ediyorum' Bağımlı dış politikanın sonuçlarını yaşıyor Türkiye. Bu çok net. Asıl sorun orada."

Sınırla ilgili "Yol geçen hanı" şeklinde tanımlamalar olduğunu ancak buna rağmen herhangi bir tedbir alınmadığını belirten Matkap, CHP'lilerin "kan ve ceset" üzerinden siyaset yapmadığını, Reyhanlı halkının yaralarını sarmak adına taziye ziyaretlerinde bulunacaklarını, hastanelerdeki yaralılarla görüşeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin her halükarda savaşa girmemesi gerektiğini vurgulayan Matkap, "Bu olayı kim yapmış olursa olsun hepimize düşen görev Türkiye'yi savaşa sokmamak olmalı. Çünkü bunun gereği yok" diye konuştu.

Matkap ayrıca, olay yeri ve yakınlarından geçerken "delillerin karartılmaması adına bir barikat kurulduğunu ve milletvekillerinin geçişinin engellenmeye çalışıldığını" belirterek bunun bir daha yapılmamasını istedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Alaplı Gümeli Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nce düzenlenen Hıdırellez şenliklerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de acı günlerin yaşandığını ancak bu acıların birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla aşılabileceğini söyledi.

Reyhanlı ilçesinde dün meydana gelen bombalı saldırılara değinen Akkaya, şöyle konuştu: "Söylenecek bir şey yok. Bugün anneler günü. 'Anneler ağlamasın' diyoruz ama ne yazık ki dün Reyhanlı'da vatandaşlarımızın yaşamını yitirmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kabul edilemez bir olay. Başından beri söyledik. Ulu Önder Atatürk'ün çizdiği yolda yürümeyenlerin ufkunun dar olduğunu her platformda söylüyoruz. Bizim komşularımızla ne alıp veremediğimiz var, husumet etmenin kime yararı var? Dünkü olay, bunu göremeyen yöneticilerin bir sonucudur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler