"Telekulak iddiaları istikrar kaygısını artırdı"

Financial Times gazetesi, ekonomistlerin, Türkiye'de yaşanan telekulak krizinin piyasaları etkilediği uyarısını yaptıklarını belirtirken, "Savcıların soruşturmalarında dinlemeye dayanması, sanık hakları ve gözetleme yaygınlığı ile ilgili kaygı yarattı" diye yazdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.11.2009 - 09:01

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzasını taşıyan "Ankara dinlenme tartışmaları konusunda uyarı yaptı" başlıklı haberinde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, dinlenme ile ilgili tartışmaların AKP'yı kapatma girişimine yol açması halinde ülkenin altüst olacağı uyarısına dikkat çekti.
 

"Piyasalar olumsuz etkilendi"

Adalet Bakanlığının "üst düzey yargılar ve savcıların dinlenmesine izin verdiği" yolundaki bilgilerin ülkede bağrışmalara ile AKP'nin kapatılması için yeni bir girişime ilişkin spekülasyona neden olduğunu belirten gazete, "Ekonomistler, AKP ile laik karşıtları arasındaki tırmanan gerginliklerin işareti olan, dinlenme konusundaki gürültünün piyasaları olumsuz etkilediği uyarısını yaptılar" diye yazdı.
 

Sanık hakları ve gözetmenin yaygınlığı

İngiliz gazetesi savcılar ve Adalet Bakanlığı'nın, Ergenekon soruşturması kapsamında dinlenme izni talep ettiklerini kaydeden gazete, Ergenekon davasında "kökleri İslam"da olan AKP karşıtlığı ile bilinen birçok insan dahil, çok sayıda tanınmış kişinin yargılandığını belirterek "Savcıların dinlenmeye dayanması, sanık hakları ve gözetmenin yaygınlığına ilişkin kaygı yarattı" yorumunu yaptı.

Bu çerçeve borsanın Salı ve Çarbamba günleri düştüğüne dikkat çekildiği haberde ExpressInvest'in ekonomisti Güldem Atabay'ın değerlendirmelerine de yer verildi. Hukuki temeli olduğu için dinlenmenin yeni bir kapanma davasına yol açması beklenmediğini ifade eden Atabay, buna karşın dinlenmenin "yargının tam bağımsız olup olmadığına ilişkin tartışmaları alevlendirdiğini" söyledi.
 

"AKP ordu ile ilişkilerinde eiskli rotayı iziyor"

Dinlenme ile ilgili bilgilerin, hükümet ile ordu arasında yeni gerginlikleri yaratan ihbar mektuplarının gönderildiği bir döneme rastlandığına da dikkat çeken gazete ayrıca, Eurasia grubu analisti Wolfango Piccoli'nin görüşlerini de aktardı. Piccoli "AKP'nin ordu ile olan zor ilişkisinde zaten riskli bir rotayı izlediği bir dönemde dinlenme skandalı, iç siyasi istikrarın görünümü ile ilgili kaygıları artıyor" derken yargının üst düzey görevlerine "AKP karşıtlarının hakim olduğu" iddiasında da bulundu.
 

"Yargı reformu planları karmaşıklaştıracak"

Financial Times de "Yargı ile derinleşen siyasi çatlağın AB katılım sürecinde Türkiye için bir öncelik olan yargı reformu planlarını karmaşıklaştıracağı" yorumunu da yaptığı haberinde Avrupa Komisyonu'nun yargıçların "bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği" konusunda kaygılarını dile getirdiğini anımsattı.
 

"Anketler, AKP'ye desteğin azaldığını gösteriyor"

Bu arada, gazete, son kamuoyu yoklamalarına da dikkat çekerek "İktidardaki parti için yeni bir darbe oluşturan anketler, AKP'nin Kürtlere ve diğer azınlıklara daha çok hak sağlama hamlesinin halk arasındaki desteğine vurduğunu gösterdi" dedi. Ancak gazete, Türkiye'de anketlerin her zaman "güvenilir olmadığı"nı da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler