TEPAV'ın güven endeksi yayınlandı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, 2008 yılı Mayıs ayından bu yana yaptığı perakende güven endeksinin sonuçlarını açıkladı. TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak "Endekse göre perakende sektörü Aralık 2009'da Aralık 2008'e göre kötüleşti" dedi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2008 yılı Mayıs ayından bu yana yaptığı perakende güven endeksinin sonuçlarını açıkladı. TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak "Endekse göre perakende sektörü Aralık 2009'da Aralık 2008'e göre kötüleşti" dedi.
TEPAV, Perakende Güven Endeksi'ni (TPE) tanıtan ve ilk sonuçlarını açıklayan bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Ekonomi Etüdleri Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay, Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar ve AB Delegasyonu Ekonomi Uzmanı Frederic Misrahi katıldı.
Toparlanmanın olmadığını belirten Sak, "TPE 2009 Aralık sonuçlarına göre perakende sektöründe toparlanma gözlenmiyor. Sektör gelecek 3 aylık dönem için iyimser değil. Veriler AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında ise, genel olarak paralel bir seyir izlendiği, ancak Ekim 2009'dan sonra Türkiye verilerinde AB ülkelerinin verilerine göre bir kötüleşme olduğu gözleniyor" dedi.
Sak, iç tüketimin büyüme için önemine dikkat çekerek, perakende sektörünü izlemenin iç tüketim harcamalarını izlemek anlamına geldiğini ifade etti. İç talepteki gelişmeleri izlemek için sağlıklı veri setine ihtiyaç olduğunu belirten Sak, "Bugüne kadar hep gerçekleşmeleri takip ettik. TPE ile perakende sektöründeki geçmiş, mevcut, gelecekteki yönelimlerin takibi artık mümkün. Bugüne kadar hiç karşılaştırma yapamadık. TPE ile sektörün AB ekonomilerinde ve Türkiye'deki durumu karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilecek. TPE'nın ilgili tüm kesimler tarafından referans bir kaynak olarak kullanılmasını umut ediyoruz" ifadesini kullandı.
TPE, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Direktörlüğü'nün "İş Dünyası ve Tüketici Uyumlaştırılmış anket programı" çerçevesinde düzenlendiğini kaydeden Sak, "TPE örneklemine TÜİK'in 2002 Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı veritabanı temel oluşturuyor. Söz konusu veritabanı kullanılarak oluşturulan örneklem 500 işletmeyi kapsıyor. TPE, Ipsos-KMG anketörleri tarafından, 500 firmanın yöneticileriyle, her ay yüz-yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştiriliyor" dedi.
Sak, endeks kapsamında yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla çeşit türde ürün satan büyük mağazalar ve diğer sektörler bulunduğunu belirtti.
TPE 32 ilde gerçeleştiriliyor
TPE'nin tüm coğrafi bölgelerden 32 ilde her ay gerçekleştirildiğini belirten Sak, "Bu iller İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Yalova, İzmir, Denizli, Muğla, Kütahya, Uşak, Ankara, Konya, Kayseri, Niğde, Antalya, Adana, Mersin, Osmaniye, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Tokat, Trabzon, Ordu, Erzurum, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin olarak belirlendi" dedi.
TPE'nin her ayın son günü yayınlanacağını ifade eden Sak, anket kapsamında her ayın ilk iki haftası saha çalışması, üçüncü haftanın sonuna kadar da veri kontrolü yapılacağını belirtti. Sak, "Her ayın son günü TPE özet tablolarının TEPAV web sayfasında yayımlanacak" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı