Terör en çok çocukları etkiliyor: Çözüm için 7 önemli tavsiye
Son günlerde üst üste yaşanan terör saldırıları hepimizde korku, tedirginlik ve güvensizlik oluşturdu. Terör olayları, saldırılar ve savaşların toplumlarda travmaya yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini vurguladı.
Peki, çocuklarımızın ruh sağlığını, çatışmaların ve terör amaçlı saldırıların olumsuz etkilerinden korumak için neler yapabiliriz?
Psikiyatri Prof. Yankı Yazgan, terör ve bombalı saldırıların beklenmedik yer ve zamanlarda karşımıza çıkabildiğini, her gün geçtiğimiz sokak gibi hayatın parçası olan yerlerin de tehlikeli olarak zihnimizde yer edindiğini söyledi. Bu durumun kişilerde “hiçbir yerin güvenli olmadığı hissini doğurduğunu” anlatan Yazgan, geleceğe ilişkin olumlu düşünceye yer bırakılmadığını, hayatın toptan tehlikeli gelmeye başladığını söyledi ve ekledi: “Korkutuyor, öfkelendiriyor, kontrolsüzleştiriyor.”
Aile içi iletişim önemli Yazgan “Şiddetin yarattığı dehşetin boyutu düşünmeden hareket etmemize sebep olabilir. Yetişkinlerin kendi ruh sağlığını koruyabilmeleri önemli. Ağır terör ve savaşın yarattığı şiddet koşullarında yaşanan ülkelerde çocuklar ve ailelerle yapılmış çalışmalar var. Örneğin, Panter-Brick’in Afganistan’da, Leckman’ın Filistin’de yaptığı çalışmalar... Aile içindeki iletişimin güçlenmesi, aile üyelerinin birbirine gösterdiği özen ve barışçı bir dil, şiddetin olumsuz etkilerine karşı çocukların ve anne- babanın ruh sağlığını koruyucu oluyor” diye konuştu.
7 önemli tavsiye
Yazgan, anne-babalara şu tavsiyelerde bulundu:
1- Çocuklarınızla birlikte olmak için her fırsatı kullanın; onlarla beraber geçirdiğiniz zamanları çoğaltın. Aile içinde birbirinize yakın durmanız rahatlatıcı, güven verici olur.
2- Başınıza gelebilecek tehlikeli durumlar hakkında konuşmak istediklerinde, susturmayın, dinleyin. Onun korkularını ve endişelerini dile getirmesine fırsat verin.
3- Sırf teselli olsun diye “yok bir şey” demeyin. “Bir şey” var. Ama siz ve onu sevenler onu korumak için ellerinden gelen her şeyi yapmayacaklar mı? Aldığınız önlemleri tek tek söyleyin.
4- Çatışmalardan, terörden etkilenen, etkilenebilecek başkalarını korumak için çocuğunuzla birlikte neler yapabileceğinizi düşünün. Çatışmaları durdurmak için yetkililere mektup yazabilir, terörden doğrudan ya da dolaylı etkilenen çocuklara ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeler toplayıp gönderebilirsiniz.
5- Çocuk derse ki “Korkuyorum” çocuğunuzun korkusuna kulak verin, her zamankinden daha fazla ilgi ve yakınlık gösterin.
6- Anne-baba derse ki: “Her zamankinden çok ilgi istiyor, çok bencilleşti”... Çocuğunuza verdikleriniz yetmiyorsa, ihtiyaç giderek artıyorsa, onu rahatlatmak için daha fazla ve daha uzun zaman ayırmaktan çekinmeyin.
7- Çatışma ve terör haberleri, konuşmaları çocukları gerginleştirebilir. Çocuklar gerginleştiklerinde ne yaptıklarını çok iyi kontrol edemeyebilirler. Kendisini tutmayı, durabilmeyi öğreten oyunlar oynatabilirsiniz.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!