Tıbbi atıklara ceza
İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar, sağlık kuruluşlarının tıbbi atıkların bertaraf edilmesi konusunda kurallara uymalarının çok önemli olduğunu belirterek, ''Tıbbi atık müeyyideleri son derece ağır. En küçük ceza 346 bin YTL'den başlıyor, 3.5 milyon YTL'ye kadar çıkabiliyor'' dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odasında, sağlık kuruluşlarının ve belediyenin tıbbi atık yönetiminden sorumlu personeli ile tıbbi atıkları taşıyan personele yönelik eğitim programı düzenlendi.
İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar, burada yaptığı konuşmada, tıbbi atıkların üretildikleri yerlerde muhafaza edilmesi, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesinin hem sağlık kuruluşları hem de yerel yönetimler için en önemli başarı kriteri haline geldiğini söyledi. Tatar, yürütülen programla üç eğitim döneminde 350 sağlık çalışanını çevre ve tıbbi atık konularında bilgilendirdiklerini belirtti.
Tatar, sağlık kuruluşlarında bu yıl 40 civarında denetim yaptıklarını, bazı aksamalar tespit ederek uyarılarda bulunduklarını ifade ederek, ''Bu eğitimler tamamlandıktan sonra, önümüzdeki haftadan itibaren cezai müeyyidelere başlayacağız'' dedi.
Tıbbi atıkların tehlikeli olduğunu, sıradan bir yere depolanması, sıradan bir araçla nakledilmesi ve gerekli şekilde bertaraf edilmemesi durumunda kitlesel sağlık açısından olumsuzluklar yaratacağını vurgulayan Tatar, şöyle devam etti:
''Üstelik çevre ve sağlık probleminin ötesinde genetik yapıyı bozacak etkiler yaratır. O nedenle kesinlikle atıkları, lisanssız araçlara bir defaya mahsus bile vermeyelim. Lisansı olmayan araç bugün tehlikeli tıbbi atık taşıyacak, belki 3 yıl sonra aynı araç et taşıyacak, düşünebiliyor musunuz?''
Sağlık Bakanlığının tıbbi atık toplama araçlarının belirlenmesine dair yönetmelik çıkardığını belirten Tatar, şunları kaydetti:
''İzmir Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl bir aracı vardı. Düşünebiliyor musunuz? Koca İzmir'de sadece bir tane. Bu yıl rakam 6'ya çıkarıldı, bir tane de özel bir şirketin aracı var. Lisanslı araçlarla taşıma işi İzmir'de kör topal yürüyor. Bu kentte konuyu anlamayanlar, sağlıklı çevrede yaşamanın önemini kavramayanlar var. O açıdan bu bilinci yerleştirme adına bu eğitimler önemli. Siz sağlık çalışanlarına büyük sorumluluk düşüyor. Sağlık ve çevre konusunda layık olduğu ortamı bulamayan İzmirlilere bu katkıyı verelim.''
Tıbbi atıkların bertaraf edilmesi amacıyla yeni bir sterilizasyon tesisi için başvurular bulunduğunu bildiren Tatar, ''Bu işin sorumluluğu İzmir Büyükşehir Belediyesinde. Oraya da yazdık, gerekli uyarıları yaptık'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!