''Ticaret, partneriniz varsa yapılır''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İslam Kalkınma Bankası ile 2010 yılında gerçekleştirmek üzere 6 proje üzerinde görüştüklerini belirterek, ''Ticaret, partneriniz varsa yapılır'' dedi.

Yayınlanma: 07.11.2009 - 13:32
Abone Ol google-news

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,  İKB Başkanı Ahmed Muhammed Ali ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, 5 Şubat 2009 tarihinde TOBB ve İKB arasında bir mutabakat zabtı imzalandığını hatırlatarak, iki tarafta da ikili ilişkilerin geliştirilmesi, bölgeye ve İslam camiasına faydalı işler yapılması yönünde güçlü bir görüş birliği ve iradenin mevcut olduğunu bildirdi.

İKB'nin sermayesinde yüzde 7,7 paya sahip Türkiye'nin aynı zamanda bankanın faaliyetlerinden en çok istifade eden ülkelerden biri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu,

''Ancak bugüne kadar İKB genellikle kamu üstünden, devlet vasıtasıyla yardım ve projeler geliştirmiş. İşte tam da bu noktada TOBB ve İKB arasındaki ilişki daha öncelerde eksik kalan özel sektör ayağını geliştirmeyi hedefliyor. Önümüzdeki dönemde, Türk özel sektörünün de istifade edeceği, ama aynı zamanda bizdeki birikimi İslam coğrafyasındaki diğer ülkelerle de paylaşmayı hedefleyen projeler gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

Mutabakat zaptı ile resmileşen işbirliği kapsamında 2009 yılında ortaklaşa olarak Suriye Yatırım Ajansına yönelik kapasite artırım projesi ve İKB üyesi 27 ülkeden toplam 32 uzmana Türkiye'deki Organize Sanayi Bölgelerini tanıtan bir program gerçekleştirildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Şimdi ise 2010 yılında gerçekleştireceklerimizi planlıyoruz. Bu çerçevede 6 proje üzerinde görüşüyoruz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu projeleri şöyle sıraladı:

- Türkiye'deki ticaret borsalarının işleyişinin ve bu alandaki tecrübelerin Afrika ülkelerine tanıtılması ve bilgi paylaşımı,

- Orta Asya ülkelerindeki ticaret odaları için kapasite inşası programı,

- İran oda sistemine yönelik kapasite inşası programı ve Türkiye'nin iktisadi gelişim sürecine dair bilgi aktarılması,

- Türkiye'ye düzenlenecek yabancı heyet ziyaretleri ile ticaret alanındaki tecrübelerinin paylaşılması,

- İKB üyesi ülkelerin yatırım ajanslarına yönelik 'yatırım ortamının değerlendirilmesi' üzerine kapasite inşası programları,

- Suriye'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili analitik çalışmalar ve eğitim programları.

''Ticaret, partneriniz varsa yapılır. Biz bu programlarla bölgemizde özel sektörün gelişmesine katkı sağlayarak iş adamlarımız için partner olabilecek tüccar ve sanayici yetiştirmeye çalışıyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB'un özel sektör geliştirme alanındaki deneyimini gelişmekte olan ülkelerle paylaşmak için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hisarcıklıoğlu, İKB ile işbirliğinde, özellikle Afrika piyasasına girmek açısından önemli bir fırsat bulunduğunu, ayrıca TOBB Üniversitesi konusunda da İKB ile işbirliği imkanları üzerinde görüştüklerini aktardı.

 

''İKB ile işadamları arasındaki ilişkinin daha fazla gelişmesinin istiyoruz"

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali de İKB'nin esas amacının İslam ülkeleri arasındaki işbirliğini artırmak olduğunu, özellikle İKB üyesi olan en az gelişmiş ülkelerin işbirliği ve yardımlaşma ile gelişmesini amaçladıklarını vurguladı.
TOBB ile gerçekleştirilen işbirliğinin hayati ve stratejik olduğunu, bunun üyelere çok büyük katkısı olacağını ifade eden Ali, TOBB ile yapılan mutabakat zabtının ilk meyvelerini vermeye başladığını, bu kapsamdaki projeleri Orta Asya ve Afrika'ya da yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Ali, ''25 yılda gerçekleştirilemeyen, başarılamayanlar nelerdir?'' sorusu üzerine, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ilk adımlarının gerçekleştirildiğini, ancak kriz nedeniyle bekledikleri verimi alamadıklarını söyledi.

Bu anlaşmaların onaylanmasının uzun zaman aldığını, belli bir ülke sayısına ulaşmadan hayata geçirilememesi nedeniyle yavaş ilerleme kaydedildiğini kaydeden Ali, şöyle konuştu:

''Biz İKB ile iş adamları arasındaki ilişkilerin daha fazla gelişmesini istiyoruz. İKB Grubunun kaynaklarının Türk iş adamlarınca tam olarak değerlendirildiğine inanmıyorum. İSEDAK'ın tavsiyesiyle oluşturulan Uluslararası İslami Ticaret Finansman Fonu var. Bu fon, yatırımcılara garanti veriyor. Çeşitli siyasi risklere karşı yatırımlar garanti altına alınıyor. Aynı zamanda ihracatçılara verilen garanti de söz konusu. Her ne kadar Orta Asya ve Afrika'da Türk şirketleri aktif olsa da, bu projede beklediğimiz kadar aktif değil. Biz Türk müteahhitlerince hayata geçirilen daha fazla proje olmasını ve Türk denetçilerince denetlenen daha fazla proje olmasını istiyoruz.''

Ahmed Muhammed Ali, Türkiye'de İKB'nin toplam operasyonlarının 1,6 milyar dolar olduğunu bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler