Tiflis bir dakika sustu

Gürcistan'ın, ayrılıkçı Güney Osetya'ya karşı geçen yıl bugün başlattığı operasyona, Rusya'nın müdahalesiyle çıkan savaşın birinci yıl dönümünde başkent Tiflis bir dakika sessizliğe gömüldü.

Yayınlanma: 07.08.2009 - 16:27
Abone Ol google-news

Gürcistan Parlamentosu önünde toplanan kalabalık, saat 15.00'te Meclis Başkanı David Bakradze ve tüm vekillerin çağrısıyla bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve milli marşı seslendirdi. Tüm ülke genelinde aynı saatte farklı merkezlerde toplanan halk, savaşta kaybedilenleri anmak için sessizliğe gömüldü.

7 Ağustos 2008 akşamı başlayan çatışmalara Rusya'nın sert müdahalesinin ardından, 5 gün sonra Gürcistan'ın ateşkes ilanıyla sonuçlanan savaşın yıl dönümünde, başkentin ana caddesi Rustaveli trafiğe kapatıldı.

Parlamentonun bulunduğu cadde boyunca konulan dev panolar üzerinde, "Anlaşmadan İşgale Uzanan Yol" adıyla Rusya-Gürcistan ilişkilerini, geçmiş çatışmaları ve geçen yılki savaşı konu alan kapsamlı bir fotoğraf ve belge sergisi yer alıyor. Ayrıca parlamento önü ve çevresine, Rus askeri üniformaları giymiş cansız mankenler ve kızıl ordu bayraklarıyla donatılmış tanklar yerleştirildi. Farklı noktalara kurulan ekranlarda da, savaş ve öncesini anlatan belgeseller sürekli olarak gösteriliyor.

Öğle saatlerinde, kabine üyeleriyle birlikte Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen "saygı duruşuna" katılan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, daha sonra Tiflis'in en büyük kilisesi Sameba'ya giderek buradaki anma duasına katıldı. Kilisedeki törende, muhalefet liderleri Nino Burcanadze ve Irakli Alasania'da yer aldı. Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin akşam saatlerinde Gori'ye giderek, buradan ulusa sesleniş konuşması yapması bekleniyor. Tiyatro gösterileri, konserler ve sergileri de kapsayan etkinlikler, geç saatlere kadar sürecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler