Times'ten 'Türk-Ermeni uzlaşı' yorumu

The Times gazetesi, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmeler, belki içerikli olmaktan çok semboliktir. Ancak, özellikle Türkiye tarafından, kolayca yapılmayabilecek bir jest anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 02.09.2009 - 08:10
Abone Ol google-news

İngiliz The Times gazetesi, Dış Politika Yorumcusu Bronwen Maddox imzasını taşıyan yazısında, Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşıyı değerlendirirken iki ülkenin barış sağlamak amacıyla 94 yıl önce meydana gelen "katliamı"nı bir yana bıraktığını kaydetti. Yorumda şöyle denildi:

"Barış yapmak sadece 94 yılı aldı. Çok daha fazla zaman alabilirdi. Normal ilişkilere benzer bir şey yürütülmesine ilişkin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmeler, belki içerikli olmaktan çok semboliktir. Ancak, özellikle Türkiye tarafından, kolayca yapılmayabilecek bir jest anlamına geliyor. Avrupa ve Orta Asya arasındaki bölgelerden sükunet sağlanmasına yönelik beklenmedik bir adımdır."

Bu görüşmelerin aynı zamanda ABD'de de yankılanacağını belirten gazete, bu ülkede Türkiye-Ermenistan ihtilafının, "ülke çapında, Kongre'den Ermeni olan şarkıcı Cher'e kadar" çok sayıda kişiyi etkilediğine dikkat çekti.
 

"AB'nin sanıldığından büyük etkisi olacak"

Avrupa Birliği'nde bile sanıldığından daha büyük bir etkisi olacağı belirtilen yorumda Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri de kolaylaştıracağı vurgulandı.

The Times, şu ana kadar atılan adımların "küçük" olmasına karşın parafe edilen Protokollerin uygulanması halinde yüzyıla yakın bir süreden devam eden bir düşmanlığa son vereceğine dikkat çekildi.


"Soykırımı ve Karabağ'ı bir kenara bırakıyor"

Sınırın açılmasının özellikle Ermenistan açısından taşıdığı öneme vurgu yapıldığı yorumda şu değerlendirme de yapıldı:
"İsveçli yetkililerin arabuluculuğunda sağlanan ve Nisan'dan beri şekillenen anlaşma, açıkça tarihi soykırımı veya dondurulmuş Karabağ ihtilafı bir kenara bırakıyor, Türkiye, paralel olarak Karabağ konusunda ilerleme olması gerektiğinde ısrar etse de. Bu, yapıcı bir kaçınma olarak nitelendirebileceğimiz bir şeydir. En az sınırı açabileceklerini umalım. Günlük temaslara izin verilerek, bir asır önce kimin kimi katlettiğinin unutulmasındaki anlaşılır zorluk için panzehir olabilir."

Bunun da, ABD'deki güçlü Ermeni topluluğunun etkisiyle, Amerika'daki siyasette yaşanan patlamaların azalmasına da katkıda bulunacağı ifade eden gazete, "Ermeni soykırımı" tasarısı nedeniyle iki yıl önce dönemin Başkanı George W. Bush ile Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi ile karşı karşıya geldiğini anımsattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler