"Tıp kazandım" diyerek Milli Eğitim Bakanı'nı bile kandırdı: Sonuç belgesinde oynama yapmış

Meslek lisesinde okurken günde 2 saat uykuyla idare edip çok çalışarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını söyleyen Nuriye Kalkmaz’ın, ÖSYS belgelerinde sahtecilik yaptığı ortaya çıktı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.09.2017 - 09:33

<video:820076>

‘Sınav başarısı’nın duyulmasıyla Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından da kabul edilen Nuriye, aslında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’ni kazanmış.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Kütahya’da Devlet Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo ve Televizyon Bölümü mezunu Nuriye Kalkmaz, 8 Ağustos’ta 2017 ÖSYS sonuçlarının açıklanmasıyla, elinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını yazan bir belgeyle okul müdürünün yanına koştu. Belgeyi gören okul müdürü de Nuriye’yi yanına alarak Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’in yanına götürdü. Hep birlikte Nuriye’nin bu başarısını yerel ve ulusal basına duyurdular. Ancak, adayın TC kimlik kartı ve şifresi ile girilen sonuç belgesini araştırmayı hiç kimse düşünmedi. Herkes 4 çocuklu, işçi bir ailenin meslek liseli kızının başarısıyla gurur duydu. Hatta 23 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz kendisini tebrik etmek için bakanlığa çağırınca öğretmenlerini de yanına alarak gurur pozları verdi. Nuriye kendisiyle röportaj yapan Hürriyet’e de günde 2 saat uykuyla 1000 soru çözerek tıp fakültesini kazandığını, bu başarısının tüm meslek liselilere örnek olmasını istediğini söyledi.

Ancak daha sonra Nuriye’nin gösterdiği sınav sonuç belgesi şüphe çekti. Hürriyet’in bu konuda işbirliği yaptığı eğitim uzmanı Salim Ünsal, 2017 YGS, LYS ve ÖSYS sonuç belgelerinde tutarsızlıkları fark etti. Yetkililere bu belgeler sorulduğunda gerçek ortaya çıktı. Nuriye aslında üniversite sınavının ilk basamağı olan YGS’de belgedeki puanları değiştirerek bu oyuna başlamış, ardından LYS ve ÖSYM sonuç belgesiyle hiç renk vermeden sürdürmüştü.


Hacettepe: Öğrencimiz değil

Salim Ünsal’ın incelemesinde, ilk olarak LYS sonuç belgesinde yer alan puan ile elde edilen başarı sırasının örtüşmediği görüldü. Normalde 528 MF-3 yerleştirme puanı alan bir öğrencinin tahmini olarak 400’üncü olması gerekirken Nuriye, 1400 başarı sırasında görünüyor. Ayrıca sonuç belgesinde matematikte 75 doğru, 5 yanlış da dikkat çekici. Bu belgeye göre toplam 80 soru oluyor. Oysa bu yıl LYS 1’de iptal edilen iki soru nedeniyle değerlendirme 78 soru üzerinden yapıldı. Nuriye’nin, 75 doğru yapmış olsa bile en fazla 3 yanlışı çıkması gerekiyordu.

Hacettepe Tıp Fakültesi yetkilileri de bölümlerini kazanan öğrenciler arasında Nuriye Kalkmaz’ın olmadığını söyledi. Hacettepe’ye kayıt yaptırdığını söyleyerek Ankara’da bir yakınının evine yerleşen Nuriye’nin aslında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Fakültesi’ni kazandığı ancak buraya kayıt yaptırmadığı öğrenildi. Emniyet yetkilileri genç kız hakkında ‘belgede sahtecilik’ ve ‘dolandırıcılık’ iddiasıyla işlem yapılacağını belirttiler.

Belgede hane sayısını şaşırmış

Sahte belgede puanların virgülden sonraki kısımlarının ÖSYM sonuç sisteminde 5 haneli olarak yayınlanmasına rağmen, Nuriye’nin sonuç belgesinde 3 haneli görünüyor. Yine sınav sonuç belgesinde hesaplanan ek puanlı başarı sıralarının da genel yerleştirme başarı sıralarından daha iyi olması gerekirken, daha altta olması göze çarpıyor. Sahte 2017 ÖSYS sonuç belgesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi için verilen kayıt adresi de yanlış. Ayrıca tıp programlarına MF-3 puanıyla öğrenci alınıyorken sonuç belgesinde MF-4 puan türü yazması da sahtekârlığın bir göstergesi. Nuriye’nin yerleştiği iddia edilen okul kodu 9 haneliyken, düzenlenen sonuç belgesi 8 haneli. Ayrıca gösterilen YGS, LYS ve ÖSYS sonuç belgelerinde yazı fontu, puntosu, puanların hane sayısı ve sütunlardaki değerlerde hizalama bozuklukları da dikkat çekti.

Babası fenalaştı

Nuriye Kalkmaz ilk olarak Kütahya’da yerel basında ‘YGS’deki başarısı’yla yer almıştı. O dönemde de üzerinde oynadığı belgeleri basınla paylaşarak hedefinin tıp olduğunu açıklamıştı. Sınavın ikinci ayağı LYS sonuçlarının 11 Temmuz’da açıklanmasıyla bu kez yeni bir sahte belgeyle puanının tıp fakültelerine yetecek kadar yüksek olduğunu söyledi. Nuriye’nin belgelerdeki oyununu Hürriyet’in eğitimci Salim Ünsal’la birlikte gerçekleştirdiği titiz araştırma ortaya çıkarmasaydı durum fark edilmeyecekti. Çünkü, Nuriye bu oyunuyla Milli Eğitim Bakanı’nın makamına kadar ulaşmış, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdığını bile iddia etmişti. Yetkililer, durumu Nuriye’nin babasına açıkladığında baba fenalaştı, Nuriye ise tıp fakültesini kazandığı iddiasına devam etti. Nuriye, belgelerdeki sahtekârlık ortaya çıktıktan sonra kendisini arayan Hürriyet’in sorularına yanıt vermedi.

Nuriye Kalkmaz suçlamaları kabul etmedi

Hacettepe Tıp Fakültesi'ni kazandığını iddia eden ancak yapılan incelemede İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü'nü kazandığı öne sürülen Nuriye Kalkmaz, suçlamaları kabul etmeyerek haksızlığa uğradığını söyledi.

Kalkmaz,  yaptığı açıklamada, bu yıl girdiği sınavda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kazandığını öne sürerek şöyle dedi: "Ben, Devlet Hatun Kız Meslek Lisesi Radyo Televizyon Bölümü mezunuyum. Bir sene mezun kaldım, tıp fakültesi istediğim için. Bir sene hazırlandım, etüt merkezine gittim. İlk aşama sınavı olan YGS sınavına girdim. YGS 2'de 485 puan aldım 431'inci oldum. LYS MF3'ten 478 puan aldım başarı sıralamamda 1001'inci, okul puanım 84 olduğu için beni geri çekti 1413'üncü oldum. Başarı sıralamasına göre yerleştirildiğimiz için ben tercihlerimi yaptım. İlk tercihim Hacettepe İngilizce Tıp, ikinci tercihim Hacettepe Türkçe Tıp, daha sonrakiler İstanbul Çapa İngilizce Tıp, Çapa Türkçe Tıp olarak Batı illerindeki tıp fakültelerini sıraladım. Tıp fakültelerinin en sonuna Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni yazdım. 16'ncı sıralamamda da İstanbul Üniversitesi Jeofizik mühendislik bölümü bulunuyordu. Sonuçlar açıklandığında ikinci tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Türkçe Tıp Fakültesi'nin olduğunu gördüm."

Hacettepe Üniversitesi İngilizce sınavına girmiş 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne e-devlet üzerinden kaydını yaptırdığını ancak yine de ailesiyle birlikte bu üniversiteye gittiklerini anlatan Nuriye Kalkmaz şöyle devam etti: "Ağustos'un 15'inde Hacettepe Üniversitesi'ne gittik. Tıp Fakültesi öğrenci işlerinde bana söylenilen 'e-devletten kayıt yaptırdıysanız herhangi bir evrak teslim etmenize gerek yok, e- devletten kayıt yeterli' denildi. Ardından da Eylül'ün 5'inden 8'ine kadar İngilizce hazırlık için muaf sınavları olduğu belirtildi. Daha sonra Kütahya'ya döndük. Kütahya milli eğitim müdürümüz, Kütahya belediye başkanı Kamil Saraçoğlu eve ziyaretime geldiler. Bakanlarımız yanlarına tebrik için çağırdılar. Haberler yapıldı, gazeteler arayıp röportaj istedi benden. 5 Eylül'de Hacettepe Üniversitesi'nde İngilizce hazırlık sınavına girdim. Bir gün sonra sınav sonucu açıklandı ve ilk sınavı geçtim. 7 ve 8 Eylül'deki ' sınavlara girme hakkı kazandım. "

Jeofizik benim 16. tercihimdi 

Daha sonra 6 Eylül gecesi lisedeki okul müdürünün kendilerini telefonla arayıp, bir kişinin kendisi için Hacettepe Tıp Fakültesi'ni kazanmadığını söylediğini belirten Nuriye Kalkmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben de okul müdürümüzün isteği üzerine ona belgeleri gönderdim. Daha sonra İl Milli Eğitim müdürümüz de aradı. Onlara ÖSYM ve e-devlet şifremi verdim. Sonra beni tekrar aradılar 'olay kapandı hiçbir şey yok sen sakin ol uyu ve yarın da sınavına git' denildi. Hacettepe Üniversitesi'nden İngilizce sınavına girdikten sonra Kütahya'ya döndüm. Bu kez Milli Eğitim Müdürü babamı çağırıp benim Hacettepe değil İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü'nü kazandığımı söylemiş. O bölüm de benim 5'inci tercihim olduğu söyleniyor. Oysa ben 16'ncı tercihimde Jeofizik bölümünü yazmıştım."

Mahkemeye başvuracak 

Haksızlığa uğradığını, elinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandığına dair belgenin bulunduğunu, avukat aracıyla haklarını mahkemede arayacaklarını söyleyen Kalkmaz, "Benim İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü'nü kazandığım ve oraya kayıt yaptırdığım söyleniyor. Ben oraya kaydımı yaptırmadım. Benim hakkımda sahte evrak düzenlediğim yolunda da haberler çıkmış. Sahte evrak düzenlediğim, YÖK'ün sitesini çökerttiğim hakkında iddialar ortaya atılmış. Böyle bir şeyi nasıl kanıtlıyorlar ise kanıtlasınlar. ÖSYM'nin bana verdiği belgelerin hepsi bende. Gereğinin yapılmasını, sesimi herkese duyurmak istiyorum. Ben meslek lisesi mezunuyum diye mi yapılıyor bu haksızlık? Ben köylü çocuğuyum, ailemin durumu orta halli, kötü olduğu için mi bunun yapıldığını söylesinler. Ben YÖK'ün şifresini kıracak kadar yetenekli olsam zaten Hacettepe'ye de gitmem üniversiteye de gitmem. Ben buradan bütün yetkilileri duyuruyorum. Benim sesimi duysunlar. Bana 'meslek liselerinin gururusun' diyerek hatta 3 ayımı, hatta YGS'den sonraki sürecimi böyle geçirtip son bir ayda da hokus pokus yapıp ne olduğunu bana biri açıklasın" diye konuştu.
Bu arada Nuriye Kalkmaz için hem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, hem de İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü'ne kazandığına dair iki ayrı belgenin bulunduğu belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler