'TIR'larımızın can güvenliğinden endişeliyim'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk TIR'larının Suriye'ye girişlerinde, geçişlerinde ve dönüşlerinde can güvenliği noktasında ciddi endişeleri olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 25.07.2012 - 09:00
Abone Ol google-news

''TIR'larımızın Suriye'ye gidişlerine gümrüklerimiz kapanmıştır'' diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'den Suriye'ye giden taşımalarda Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 87'ye yakın bir düşüş olduğunu söyledi.

Çağlayan, Suriye ile ticaretin 337 milyon dolar mertebesine düştüğünü belirterek, bunun yaklaşık 110 milyon dolarının da elektrik enerjisi ihracatı olduğunu bildirdi. Türk TIR'larının Suriye'ye girişlerinde Türk vatandaşlarının, şoförlerinin, nakliye araçlarının güvenliği açısından bir tedbir alındığını dile getiren Çağlayan, buna karşılık, Suriye tarafından gerek Türkiye'ye gelip mal alarak geri dönenlere, gerek Türkiye üzerinden transit geçiş yapacak olan Suriye araçlarına gümrük kapılarının açık olduğunu belirtti.

Çağlayan, konuya ilişkin şöyle konuştu: ''Bizim TIR'larımızın Suriye'ye girişi, vatandaşlarımızın, TIR şoförlerimizin can güvenliğinden dolayı ilgili bakanlıklar olarak tüm bürokrat arkadaşlarımızla bir araya gelerek bu kararı aldık. 2012 Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'den Suriye'ye yük taşımamız 5 bin 244 TIR. Oysa geçen yılın aynı döneminde 36 bin 966 TIR'dı. Buradan da gördüğünüz gibi yüzde 87 düşüş var. Transite baktığımızda Suriye üzerinden 9 ülkeye yaptığımız ihracatta da bu yılki rakam 5 bin 757'ye düşmüştür Ocak-Mayıs itibariyle. Yüzde 70'lik bir düşüş gerçekleşmiştir. Geçen yıl da 2011 Ocak Mayıs dönemindeki transit TIR sayımız 19 bin 288'di. Buna karşılık Suriye'den Türkiye'ye gelen ikili taşımada yüzde 18'lik bir düşüş varken, bilhassa Suriye'den boş gelip Türkiye'deki ihraç ürünlerini Suriye'ye götüren TIR'lar vardı. Şu anda taşımalar, ihracatın büyük bir kısmı bu şekilde yapılıyor. ''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler