Tırmanan çatışmalar batı basınında

Financial Times gazetesi, çatışmaların tırmandığını belirtirken Telegraph "Türkiye, Kürt isyancılarına yönelik operasyonlara hız verdi" dedi.

Yayınlanma: 06.08.2012 - 08:49
Abone Ol google-news

Financial Times, "Türk ordusu ile Kürt ayrılıkçıları arasındaki çatışmalar, hafta sonunda tırmanarak 22 kişinin ölümüne 15'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı" dedi.

İki hafta önce sınırda başlayan çarpışmaların son bir hafta yoğunlaştığını kaydeden gazete, "Çatışmalar, Türk yetkililerinin Suriye'nin kuzeyinde nüfusunun çoğu Kürt olan bölgelerinde kötüleşen güvenlik durumuna ilişkin kaygıyı dile getirmeyi sürdürdüğü bir dönemde meydana geldi" diye yazdı.

İngiliz gazetesi Ankara'nın, Suriye hükümet güçlerinin bölgeyi "aralarında PKK'nın yakın bir müttefiki olduğu inanılan Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de bulunduğu Kürt gruplarının bir koalisyonuna terk etmiş olmasından kaygı duymaya devam ettiğini" de kaydetti.

Haberde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil'e yaptığı ziyarete değinildi. Mesut Barzani ile yapılan görüşmelere ilişkin ortak açıklamada, iki tarafın "Suriye'nin süren toprak bütünlüğüne saygı gösterme yönünde mutabakata varılmasından söz edilmediğine" dikkat çekildi. Bu, Barzani'nin, Suriye'nin Kuzeyi'nde bir Kürt bölgesinin oluşmasına karşı çıkmayabileceğinin işareti olarak yorumlandı. Habere şöyle devam edildi:

"Böyle bir gelişme, Ankara'yı memnun etmez ve Sayın Davutoğlu'nun, Türkmen toplumu liderleriyle buluşmak amacıyla Erbil'den, yakınlarındaki Bağdat'ın kontrolü altındaki Kerkük kentine seyahat etme tercihini yapmasının arkasındaki neden olabilir. Davutoğlu, 75 yılda Kerkük'ü ilk ziyaret eden Türk politikacı oldu."

Diğer büyük İngiliz gazetelerinden Telegraph da, "Türkiye, Kürt İsyancılara Yönelik Operasyonlara Hız Verdi" başlığını kullandığı haberinde teröristlerle Türk ordusu arasındaki çatışmaların son haftalarda yoğunlaştığına dikkat çekti.

PKK'nin 1984 yılından bu yana "Türkiye'nin nüfusu çoğu Kürt olan Güneydoğusu'nun özerkliği için savaştığını" yazan gazete, Murat Karayılan'ın, "PKK'nın taktik değişikliğine gittiğini, vur-kaç saldırılar yerine PKK'lı savaşçıların artık kalıcı mevki oluşturmak amacıyla Şemdinli'ye konuşlanmış kalacakları" yönündeki açıklamalarına işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler