TİSK'ten "İşgücü Piyasası Bülteni"
TİSK tarafından hazırlanan ''İşgücü Piyasası Bülteni''nde işsiz sayısının klasik tanıma göre 2 milyon 700 bin kişiye, en geniş tanımıyla 5 milyon 600 bin kişiye ulaştığı belirtildi. Bültende, işsizlik ödeneği için yapılan başvurulara, reel kesimin ve tüketicinin beklentilerine göre işsizliğin daha da artmasının beklendiği kaydedildi.
TİSK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, konfederasyon, iş gücü piyasalarındaki gelişmelerin güncel olarak kamuoyu tarafından izlenebilmesi amacıyla her üç ayda bir ve yıllık olarak ''TİSK İşgücü Piyasası Bülteni'' hazırlayacak. Bültenle, işsizliğin boyutları, seyri ve bu çerçevede alınabilecek önlemlere ışık tutulması amaçlanıyor.
TİSK'in hazırladığı ilk bültene göre, ekim ayı itibarıyla TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, İŞKUR'un derlediği işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki gelişmeler ve kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik yapılan anketlerin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, son 1 yıllık dönemde iş gücü piyasasında ön plana çıkan temel sonuçlar ve ana değişim eksenleri şöyle:
-İşsizlik sorunu gitgide ağırlaşmaktadır. Ekim 2008'de klasik işsizlik oranı 1,2 puan artışla yüzde 10,9'a, en geniş tanımlı alternatif işsizlik oranı 1,9 puan artışla yüzde 21'e çıkmıştır.
-İşsiz sayısı, klasik tanıma göre 2 milyon 700 bin kişiye, en geniş tanımıyla 5 milyon 600 bin kişiye ulaşmıştır.
-İşsizlik ödeneği için yapılan başvurulara, reel kesimin ve tüketicinin beklentilerine göre işsizliğin daha da artması beklenmektedir.
-Konjonktürel işsizlik ön plana çıkmaktadır.
-Kısmi süreli istihdama yöneliş eğilimi gözlenmektedir.
-Sanayinin istihdamda verdiği uyarı işaretleri artmıştır.
-Tarım dışı kesimde genç işsizlik oranı yüzde 27'ye çıkmıştır. Genç istihdamı yerinde saymaktadır.
-Tarımsal istihdamda gözlenen artış, muhtemelen 2007 ve 2008 yıllarının ekonomik büyüme süreçleriyle ilgilidir ve baz etkisi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Kentten kıra (tersine) göç olgusundan söz etmek için verileri izlemek gereklidir.
-İstihdam artışına, kentte yaşayan kadınlar öncülük etmektedir. Kentli erkekler açısından işsizlik oranı yükselmektedir.
-Bireylerin istihdam edilme talebi artmaktadır. İş gücüne katılım oranı yükselme eğilimindedir.
-Kayıt dışı istihdam oranı, tarım dışında daha belirgin olmak üzere azalmaktadır.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!