Tiyatro müziğinin büyücüsü...
Son yıllarda tiyatro müziği dendiğinde ilk akla gelen ve son on yıldır neredeyse bütün ödülleri toplayan müzisyen Tolga Çebi ile tiyatro, müzik ve albümleri üzerine konuştuk.
Tiyatro’da müzik dendiği zaman hemen aklımıza Tolga Çebi gelir. Son yıllarda hemen hemen bütün ödülleri toplayan ve birçok projede yer alan Çebi’nin hazırladığı Edmond Rostand’ın ölümsüz eseri Cyrano de Bergerac’ın, müzikleri dijital albüm olarak yayımlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın geçtiğimiz yıllarda sahnelediği oyunda, Tolga Çebi’nin müzikleri de önemli rol oynamış, oyunun akışına önemli katkıda bulunmuştu. “Cyrano de Bergerac – Tiyatro Müzikleri” albümünde, tiyatroseverlerin büyük beğenisini kazanan “Aşk”, “Karnaval” ve “Ağıt” adlı eserler yer aldı.
‘Cyrano de Bergerac’
“Cyrano de Bergerac – Tiyatro Müzikleri” albümünde, oyundan iki şarkı ve bir enstrümantal çigan formunda parça yer alıyor. Şarkılardan ilki “Aşk” klasik, lirik bir şarkı. Doğrusu oyunun en ilgi çeken şarkısı oydu diyebiliriz. Sözleri Sabri Esat Siyavuşgil’e ait. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda geçtiğimiz sezonlarda oynayan oyunda bu şarkıyı seslendiren oyuncular Yiğit Sertdemir, Çiğdem Gürel ve Cem Uras. İkinci şarkı “Ağıt” da adı gibi requem formunda bir canon aslında. Bu şarkıyı da İBBŞT oyuncularından oluşan bir kadınlar korosu söylüyor. Son olarak ise “Karnaval” oyunun en eğlenceli sahnesinde Çebi’nin kullandığı çigan formunda bir eser...
Son 10 yılda 20’den fazla sahne projesine müzikleriyle katkıda bulunan Tolga Çebi, izleyicilerin hafızalarında yer etmiş eserlerini “Sahne Müzikleri 1-2” ve “Sahne Müzikleri 3-4” adı altında iki ayrı albümde toplamıştı.
Othello, Azrail’in Gözyaşları, Atinalı Timon, Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler, Testosteron, 7 Shakespeare Müzikali, Çarli, Büyük Mo Efsanesi, Bahar Noktası, Sezuan’in İyi İnsanı, Gözü Kara Alaturka, Martı, Tersine Dünya, Kadife Çiçekleri, Aymazoğlu ile Kundakçılar, Genco Erkal, Aşk ve Anlayış, Nora Bir Bebek Evi Müzikali, Hansel ve Gretel, Kral Lear, Bir Banka Soygunu Komedisi gibi sahne projelerine yaptığı müziklerle son 10 yıldır adından sıkça söz ettiren Çebi, başarısını Afife Tiyatro Ödülleri başta olmak üzere pek çok müzik ödülü ile de taçlandırdı.
İşler Güçler, Galip Derviş, Emret Komutanım gibi dizilere ve İçimdeki Ses filmine yaptığı müziklerle de tanınan Çebi, Türkçe rock müziğin önemli gruplarından İhtiyaç Molası’nın da üyesi.
Çebi, tiyatro müziğini “Birinin hikâyesinin müzikal dramaturjisidir” diye tanımlıyor ve ekliyor, “bu müzik tiyatroda değişik şekillerde kullanılır. Kimi zaman geçişler için, kimi zaman atmosfer oluşturmak, kimi zaman da tam tersi oyunun ana fikrinin şarkısı, müziği, yani öznesi olur. Tıpkı filmlerde vs. olduğu gibi.Ama canlı da yapılabildiği için çalışması çok daha meşakkatli, zevkli ve öğreticidir. Sonuçta 500 yıl evvelinden bir hikâyeyi klasik veya modern tarzda hatta günümüze uyarlayarak oynayabilirsiniz. Bu da size binlerce çeşit müzik türünde ve enstrümanda yolculuk yapma fırsatı verir. Böylece hiç denemedeğiniz şeyleri deneyip yeni şeyler öğrenirsiniz. Hatta öğrenmeyi öğrenirsiniz. Empati yaparsınız müzikte. Oyunun fikrini, sahnelerin fikrinin ritmini, melodilerini yazarsınız. Okul gibidir. İki de bir silkelenip kendinize gelerek, yeni bir şey olmaya çalışma ve kendini buna zorlama halidir. Bundan korkmaktır hatta.. Tıpkı oyuncu gibi... Zaman zaman bir şarkıyı bozarak söyletmeniz gerekir, anlamla ve tavırla müzikalite arasında yapmanız gereken bir seçimdir. Bazen de tam tersi ustaca söylenen bir şarkıdır” diyor. Çebi “Sahne Müzikleri 1-2”den sonra 3-4’ü de yayımladığını söylüyor. Karma ve tek tek oyun müzikleri, dizi müzikleri ve film müzikleri olarak toplamda 15 albüm olarak yayımlandığının da altını çizen Çebi, “Hepsi dijital platformlarda. Spotify, iTunes, Deezer, YouTube vs. gibi platformlarda adımı yazarak tüm eserlere ulaşabilir, satın alabilir veya bedava dinyebilirsiniz. En son Spotify’da ve diğer platformlarda Cyrano, Arzu Tramvayı, Kral Lear ve Bir Banka Soygunu komedisi oyunlarının müzikleri yayımlandı” diyor.
Sonbahar da yine albüm...
Yeni sezonda da birçok projeye imza atacak Çebi, çoktan çalışmalara başladı. Çebi bu aralar, Oyun Atölyesi’nde Szabolcs Hadju’nun yazdığı Muharrem Özcan’ın yönettiği “Daha iyi Günlerimiz Olmuştu”yu, Mamart Tiyatro’da Emrah Eren’in yönettiği Molliere’in yapıtı “Tartuffe”u, Fafa Tiyatro ile Philip Ridley’in yazdığı, Emre Uçanay’ın yönettiği “Işıltılı Haşeratlar’’ adlı oyunların müziklerini hazırlıyor. Bu oyunların bir kısmı eylül sonu, bir kısmı ise ekim ortasında prömiyer yapacak. Sonrasında ise bir müzikal olacak. Çebi bu arada yeni başladığı solo albümündeki parçaları yıl içerisinde tek tek, bir dahaki sonbaharda da albüm olarak çıkarmayı planlıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!