Topluma karamsarlık çöktü

Metropoll’ün şubat ayı araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

Yayınlanma: 14.03.2014 - 03:00
Abone Ol google-news

17 Aralık süreciyle siyasette sürekli tırmanan gerilim yurttaşı da karamsarlığa itti. Metropoll’ün yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, “Türkiye’nin kötüye gittiğini” düşünenlerin oranı, ocak ve şubat aylarında son 2 yılın en üst seviyesine ulaştı. Son genel seçimlerde AKP’ye oy verdiğini ifade edenlerin yüzde 19’u, toplam seçmenin de yüzde 48’i, bir önceki yıla göre düşünce ve ifade özgürlüğünün azaldığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 58.5’i Başbakan’ın medyaya müdahale ettiğini belirtirken AKP seçmeninin yüzde 33.1’i de aynı görüşte.

Metropoll Araştırma’nın “17 Aralık Sonrası Türkiye ve Çankaya’nın Seçimi” başlıklı son kamuoyu yoklaması 26 ilde 1505 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi.

Türkiye kötüye gidiyor: Ankete göre “Türkiye kötüye gidiyor” diyenlerin oranı yüzde 52.6’ya ulaşırken “Türkiye iyiye gidiyor” diyenlerin oranı ise 34.1’de kaldı. Ülkenin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı ocak ve şubat aylarında Aralık 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Alo Fatih’e destek yok: Ankette katılımcılara “Alo Fatih” tartışmasıyla gündeme gelen Başbakan Erdoğan’ın medyaya müdahalesi konusundaki görüşleri de soruldu. “Başbakan’ın medyaya müdahale ettiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 58.5’i “Evet” yanıtını verirken “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 33.8’de kaldı. AKP seçmenin yüzde 33.1’inin de bu soruya “evet” diye yanıt vermesi dikkat çekti.

Medyaya müdahaleye itiraz: Katılımcılar “Başbakan’ın medyaya müdahale etmesini doğru bulur musunuz?” sorusuna da çok yüksek oranda “Hayır doğru bulmuyorum” yanıtını verdi. Toplam katılımcıların 68.4’ü müdahaleyi onaylamadığını açıkladı. Müdahaleyi onaylayanların oranı ise 22.1’de kaldı. 12 Haziran Genel Seçimlerinde oyunu AKP’ye verdiğini açıklayanların yüzde 40.4’ü müdahaleyi doğru bulduğunu açıklarken yüzde 45.3’ü bu durumu onaylamadığını açıkladı.

İnternet düzenlemesine AKP seçmeninden itiraz: Araştırmanın bir diğer konusu da kamuoyunda tartışmalara neden olan internet düzenlemesi oldu. Bu kapsamda katılımcılara“Cumhurbaşkanının internetle ilgili yasayı onaylamasını doğru buluyor musunuz, bulmuyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Yüzde 61.9’luk kesim bu soruya “doğru bulmuyorum” yanıtını verirken “doğru buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 23.6’da kaldı. Son genel seçimlerde AKP’ye oy verdiğini açıklayanların yüzde 37.9’u da da düzenlemeye itiraz etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler